Înca de la aparitia fenomenului uman în istorie, omul se confrunta cu misterul prezentei raului în lume, al mortii… în lume exista injustitia, violentele, durerea, înstrainarea si calea exilului. Acestea ating paroxismul prin razboi: Razboiul distruge. Razboiul desfigureaza totul, inclusiv legatura dintre frati. Razboiul este nebun, planul lui de dezvoltare este distrugerea, spunea Papa Francisc (Ceremonie cu ocazia a 100 de ani de la declasarea primului razboi mondial, regiunea Veneto, 13 sept. 2014). Istoricii cunosc raspunsul culturii în fata marilor încercari din trecut, stiintele socio-umane descifreaza mecanismele individuale si sociale ale acestor timpuri, teologia cauta sa transmita speranta mesajului eshatologic crestin.

Cum întelege omul de azi sensul existentei, ce este „misterul” într-o lume secularizata, în ce mai are încredere si care este raportarea la religie ? În urma cu aproape 10 ani, citându-l pe Sfântul Pavel (Rm 8, 24), în scrisoarea encilica din 30 noiembrie 2007 Benedict al XVI-lea ne dadea un raspuns: « SPE SALVI FACTI SUMUS – Prin speranta ne-am mântuit ».

S-au terminat lucrarile simpozionului international desfasurat sub egida „Scolii Ardelene” cu tema „Spe salvi credinta, încrederea si speranta: istorie si prognoze” desfasurat în perioada 6-8 octombrie 2016 la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea.
În cuvântul de deschidere adresat joi, de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, oaspetilor a afirmat: „Ne aducem aminte de Scoala Ardeleana, care a fost o miscare culturala extraordinara pentru noi, pentru români. Ma bucur tare mult ca, din aproape în aproape, acest simpozion se deschide si catre strainatate…”. Simpozionul a reunit la Oradea 34 de invitati din România, Italia, Franta, Slovacia, Polonia si Ucraina.
Tot în cadrul simpozionului, în seara zilei de joi a avut loc o conferinta a domnului Alberto Quattrucci, secretarul general al Comunitatii „Sant Egidio”, care a vorbit celor prezenti despre Comunitatea „Sant Egidio” din Roma care ofera celor nevoiasi o masa calda zilnic, venind astfel în ajutorul celor mai uitati ai societatii. La aceasta întâlnire participând elevii si studentii Colegiului „Sfânta Familie”.
Vineri în schimb domnul profesor Vasile Musca a tinut conferinta: „Platonismul-fundament al culturii europene” dupa care au fost prezentate doua carti. cartea doamnei Elena Varvara: „Mituri si simboluri biblice în poezia româneasca neomodernista” si cartea parintelui Alexandru Buzalic „Migratie si religie”.