„Cea de-a XIX-a Zi Mondiala a Persoanelor Consacrate a fost sarbatorita în dieceza de Oradea, sâmbata, 31 ianuarie 2015.
La aceasta întâlnire au participat atât persoanele consacrate din Eparhia greco-catolica de Oradea cât si cele romano-catolice din aceeasi dieceza, fiind gazduite de Manastirea franciscana ”Maica Domnului” din cadrul Episcopiei Greco-Catolice. Prezenta activa a celor doi episcopi, PSS Virgil Bercea si PSS László Böcskei, pe parcursul întregului program, a înnobilat aceasta sarbatoare.
Programul a debutat la ora 10,00 cu Sfânta Liturghie arhiereasca precedata de o procesiune cu lumânarile aprinse, simbol al luminii care, calugarii si calugaritele trebuie sa fie în lume. La aceasta Liturghie au participat si seminaristii greco-catolici din Oradea precum si credinciosi, liturghia fiind animata de tinerii de la Manastirea „Maica Domnului”.
În cuvântul sau de învatatura Preasfintitul Virgil Bercea a vorbit despre persoanele consacrate ca „marturisitori ai bucuriei”, ca „lucratori alesi si trimisi în biserica si în lume, lucratori ai bucuriei, deci ai Evangheliei pentru zilele noastre”. Domnul alege si astazi lucratori pentru a trezi constiintele adormite. Calugarii si calugaritele sunt alesi pentru a fi profeti în Biserica si în acelasi timp pentru a fi speranta acestei lumi.
Înainte de binecuvântarea finala Preasfintitul László Böcskei a împartasit câteva gânduri frumoase facând o asemanare între persoana consacrata si „dedicatia semanatorului” din pilda semanatorului sau cu bobul de mustar care simbolizeaza „discretia activitatii, a trairii unei persoane consacrate”. Aceasta întâlnire a persoanelor consacrate poate sa fie un prilej pentru a ramâne împreuna cu Isus (Mc 6, 30-31) si a lasa sa le explice El (precum le explica apostolilor parabolele), de ce este asa frumoasa chemarea la viata consacrata, de ce este frumoasa slujirea lor, chiar daca nu întotdeauna este usoara; de ce este nevoie de slujirea lor în lumea aceasta si de ce trebuie sa se daruiasca cu tot sufletul si disponibilitatea chemarii pe care au simtit-o si careia i s-au daruit o data, însa pentru totdeauna.
Dupa terminarea Sfintei Liturghii Parintele Mihai Vatamanelu OFMConv. a facut o prezentare în Power Point a importantei vietii consacrate pentru Biserica aratând celor prezenti si unele marturii semnificative ale unor consacrati din zilele noastre.
Nu putea sa lipseasca fotografia de grup, dupa care, toti preotii si persoanele consacrate au fost invitate în sala de conferinte a Manastirii franciscane unde Sora Ligia Man a sustinut meditatia „Maria, modelul vietii consacarte”.
Masa de prânz care a urmat a fost înca un prilej de comuniune, de împartasire si de cunoastere reciproca.
Întâlnirea diecezana a persoanelor consacrate s-a încheiat în cursul dupa-amiezii, cu un moment de fraternitate, de destindere si voie buna pregatit de fiecare comunitate.
Multumim bunului Dumnezeu pentru aceasta întâlnire, celor doi episcopi, organizatorilor si tuturor celor prezenti deoarece aceasta a fost un prilej de bucurie, iubire si de încurajare reciproca.