„Persoanele consacrate au fost sarbatorite la Oradea la o zi dupa praznicul Întâmpinarii Domnului. Au sosit la întâlnire calugari si calugarite de pe întreg teritoriul Diecezei pentru evenimentul organizat anul acesta de Episcopia Romano-Catolica. În fiecare an, organizarea întâlnirii este asigurata de una din cele doua Episcopii; o data, de cea Greco-Catolica, în anul urmator, de cea de rit latin. În mijlocul persoanelor consacrate s-au aflat si arhiereii celor doua Episcopii.

Ziua a început cu meditatia preotului Vass Csaba din Congregatia Misiunii a calugarilor asa-numiti lazaristi. "Stiu în cine am crezut" – acest cuvânt din Epistola lui Pavel catre Timotei a fost motto-ul meditatiei. Au fost amintite scopurile Zilei persoanelor consacrate asa cum au fost ele formulate de Ioan Paul al II-lea atunci când a înfiintat aceasta sarbatoare: multumire lui Dumnezeu pentru darurile vietii consacrate, promovarea vietii consacrate în rândul credinciosilor si oferirea posibilitatii persoanelor consacrate de a constientiza frumusetea misiunii lor.

„Fiecare vocatie se naste si se maturizeaza în alt mod”, a spus parintele predicator. Totul începe de la raspunsul dat lui Dumnezeu atunci când simtim ca ne cheama. Raspunsul îl formulam în necunoscut, pentru ca, în momentul chemarii, „nu stiam înca multe lucruri: Unde vom sluji? Cine vor fi superiorii nostri? Cine vor fi membrii comunitatii? Care va fi datoria noastra?” Apostolul Pavel ofera un model în acest sens. Când el îi afirma cu convingere lui Timotei ca stie, erau totusi „foarte multe lucruri pe care nici el nu le cunostea. Stia cu siguranta un singur lucru: a pornit la drum pentru Isus Cristos, pentru el munceste si pe El îl slujeste”, a mai spus parintele lazarist. Urmeaza pregatirea pentru slujire si angajarea efectiva în misiunea încredintata.

S-a mai punctat ca viata consacrata înseamna a trai pentru Dumnezeu, adica a ne „încredinta viata Lui, sa-i oferim spatiu, si sa ne eliberam de alte treburi dedicându-ne planurilor sale. (…) Voturile ne ajuta sa putem raspunde pozitiv în fiecare etapa a vietii noastre, daca suntem chemati la noi datorii. Prin voturi putem trai încrederea si încredintarea totala lui Dumnezeu”, a conchis parintele Csaba.

A fost dedicat apoi si un timp discutiilor pe grupuri. Persoanele consacrate au împartasit despre vocatia lor, despre provocarile pe care le întâmpina comunitatile lor, printre cele mai subliniate fiind problemele legate de noile vocatii. Acestea sunt tot mai putine, motiv pentru care – s-a spus în grupurile de discutie – e nevoie de o marturie mai vie, de modele mai eficiente si, nu în ultimul rând, de o viata euharistica mai intensa, de a strânge tot mai mult rândurile în jurul Euharistiei, comoara vocatiei; în Euharistie se împlineste vocatia si tot de acolo se primeste harul de a o desavârsi. S-a mai subliniat importanta comunitatii; calugarul e o persoana retrasa din cele lumesti, dar nu e singur, nici în misiunea lui, nici în framântarile sale.

La miezul zilei, Liturghia a fost celebrata în Catedrala Romano-Catolica. La predica, Preasfintia Sa Böcskei László a încurajat persoanele consacrate si le-a îndemnat sa nu se abata de la drumul lor, indiferent de greutati si ispite. Cu totii trecem prin abisul încercarilor si ispita renuntarilor, însa chemarea lui Dumnezeu este mai puternica, e o chemare vie de la izvorul Vietii. A asigurat persoanele consacrate de rugaciunile Bisericii, dar a si încredintat Biserica rugaciunii lor, cei ce sunt "armata de rugaciune a Bisericii".

O sarbatoare frumoasa, o întâlnire de încurajare reciproca si de împartasire pentru care îi multumim lui Dumnezeu. Anul viitor, Întâlnirea persoanelor consacrate va fi organizata de Episcopia Greco-Catolica din urbe.