Blaj, 20 Noiembrie 2015

Preacucernice Parinte Rector Cristian Crisan,
Iubiti credinciosi greco-catolici români de la Paris,

Cu mare îngrijorare si durere în suflet am aflat despre comiterea tragicelor si reprobabilelor actelor din seara zilei de 13 noiembrie 2015 la Paris si în periferiile acestuia, precum si despre continuarea actelor de violenta în zilele imediat urmatoare. Stiu ca multi locuiti împreuna cu familiile chiar în acele locuri. Pentru aceasta, gândul meu s-a îndreptat imediat catre Dumneavoastra, bunii nostri credinciosi greco-catolici români de la Paris, si L-am rugat pe Domnul si pe Preasfânta Sa Mama ca sa nu fiti niciunul afectati de aceasta mare încercare prin care trece poporul francez.
Stiu ca viata în strainatate, adesea departe de cei dragi, nu este deloc usoara, si ma rog necontenit ca Domnul Puterilor ceresti sa Va ocroteasca si sa Va fereasca de orice rau. Si mai ales, ma rog ca sa nu Va scada credinta. Acea credinta, singura care ne întareste, asa cum i-a întarit si pe parintii si pe bunicii Dumneavoastra, si pe care îi cercetam în satele si orasele noastre înca în timpul perioadei de clandestinitate. Atunci, cu usile încuiate, celebram Sfintele Taine, cu totii în asteptarea venirii ceasului Domnului pentru Biserica noastra Româna Unita. De aceea, iubitii mei, Va îndemn: ,,Credinta voastra sa nu fie în întelepciunea oamenilor ci în puterea lui Dumnezeu" (1 Cor. 2,5).
Vedem cu totii astazi ca întreaga lume pare sa treaca prin vârtejul unor mari schimbari. Adesea totul pare sa se prabuseasca si strigam si noi catre Mântuitorul: ,,Doamne, scapa-ne ca pierim" (Mt 8, 25). Cu adevarat, cum vom putea înfrunta greutatile vietii fara credinta? Cum vom putea gasi o mângâiere si pacea în suflet, în aceste zile când lânga noi sute de oameni nevinovati au fost omorâti cu cea mai mare cruzime? Numai credinta în Dumnezeu, care este darul Spiritului Mângâietor, Va va putea aduce ,,dragostea, bucuria, pacea, îndelunga rabdare, bunatatea si facerea de bine" (Gal.5, 22).
Doresc sa ma adresez celor mai tineri dintre Dumneavoastra, tineri care traiti în capitala Frantei, si pe care în mai multe ocazii V-am întâlnit la diferitele sarbatori, pelerinaje sau vizite pastorale. Fiti Voi semn de întarire si de curaj în fata celor care vor sa Va faca sa Va fie frica! Fiti curajosi! Înfaptuiti acea schimbare înspre bine pe care toti o asteapta! Aveti un potential nebanuit, iar Dumnezeu si Biserica au mare încredere in Voi si în entuziasmul Vostru!
Amintiti-va de ceea ce ne-a spus Domnul Isus Cel înviat din morti: ,, Nu va temeti, Eu sunt cu voi în toate zilele" (Mt 28, 10.20). Cu adevarat Doamne, noi nu ne temem, fiindca stim ca Tu esti lânga noi, si Te simtim atât de prezent, mai ales în aceste clipe. Si suntem siguri ca în fata aparentelor victorii ale pacatului si ale terorii, Tu ne spui ca pe Cruce ai biruit lumea, si de aceea ne chemi si pe noi sa îndraznim!
Dragii mei, Va asigur pe toti de unirea întru rugaciune pentru ca Domnul Pacii, Parintele nostru al tuturor, sa trimita pacea Sa în lumea în care traim si în sufletele celor care sufera din cauza acestei tragedii.
În numele întregii Biserici din România, Va îmbratisez cu drag pe fiecare.

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica