„Duminica, 21-01-2018, Parohia Greco-Catolica Sfântul si Marele Mucenic Gheorghe, din localitatea Poiana, judetul Bihor, a avut deosebita placere de a invita credinciosii si reprezentantii mai multor culte crestine din localitate, la o seara de rugaciune ecumenica.
La acest moment de rugaciune au fost prezenti urmatorii slujitori: preotul reformat, Szucs Zoltán, pastorul penticostal, Duca Adelin, pastorul baptist, Hiri Iosif, preot misionar, Cristian Balanean si organizatorul acestei seri de rugaciune preot paroh, Gheorghe Dat. Tema propusa din acest an ca meditare a fost din cartea Iesire, cap. 15, ver. 16; Dreapta Ta, Doamne, si-a aratat taria.
Binecuvântarea de început a fost rostita de parintele paroh, dupa care toti într-un glas am rostit rugaciunile începatoare, urmata de o cântare de lauda adusa lui Dumnezeu: La umbra Crucii Tale, punând astfel toate greutatile noastre la picioarele Sfintei Cruci.
Prima lectura biblica a fost citita din cartea profetului Isaia cap. 9, ver. 2-7a, cu tema: Nasterea, numele si împaratia lui Mesia, de catre Pr. reformat Szucs Zoltán, care în cuvântarea sa, a vorbit despre Cuvântul Lui Dumnezeu, în persoana Fiului, care va veni la timpul hotarât de El, sa judece lumea cu Dreapta Sa de Creator al Universului. Iubirea nemarginita a Lui Dumnezeu sta în inimile noastre, noi suntem acei copii ai Lui, care trebuie sa ne unim fortele în fata celui rau pentru a primi binecuvântarile cele Ceresti.
Dupa acesta cuvântare, tot poporul a cânta într-un glas cântarea: În fata Ta, Isus iubit, vin azi încrezator.
A doua lectura a fost proclamata din cartea Psalmistului David, Ps. 33, ver. 2-15, cu tema: Domnul binecuvinteaza pe fii Lui Israel. În acest context fratele pastor, Duca Adelin, a predicat despre maretia si puterea pe care Dumnezeul nostru Cel Adevarat o revarsa peste poporul Sau cel credincios. Pacea Domnului, este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care Creatorul nostru le revarsa peste sufletele noastre. Totodata, fratele a cerut prin rugaciune, ca pacea Lui Dumnezeu sa se coboare peste natiunea noastra, în Bisericile, în casele si în familiile noastre.
Poporul, adunat împreuna, a slavit pe Creator lor cu cântarea: Vreau lânga Dumnezeu sa fiu mereu.
Pastorul baptist, Hiri Iosif, a dat citire din Cuvântul Lui Dumnezeu, din cartea Apocalipsei Sfântului Apostol si Evanghelit Ioan, cap. 7, ver. 13-17; cu tema: Semintia fiilor lui Israel. Fratii mei, noi toti apartinem Domnului, Cel care ne-a Creat dupa chipul si asemanarea Sa. El, la timpul potrivit, cu Dreapta Sa ne-a eliberat pentru totdeauna si cu Bratul Sau Divin ne conduce spre Ierusalimul cel Ceresc, precum a condus odinioara pe poporul Lui cel Sfânt spre tara promisa. În toate momentele din viata noastra, noi trebuie sa fim recunoscatori Lui, deoarece fara ajutorul Sau noi nu reusim sa facem nimic. El este Acela care cunoaste cel mai bine nevoile poporului Sau.
Seara de rugaciune, a continuat cu un cântec de lauda adus Domnului: Un singur dor mai am si eu.
Sfânta Evanghelie a fost citita de Pr. Cristian Balanean, dupa Sfântul Apostol si Evanghelist Ioan, cap. 14, ver. 25-27, pasaj în care ni se relateaza despre Fagaduinta Sfântului Spirit. Atât în Vechiul Testament cât si în Noul, Cuvântul Lui Dumnezeu, ne relateaza importanta unitatii, o unitate pe care noi avem datoria sa o refacem, pentru a putea pune în practica Învatatura Sa Dumnezeiasca. Biserica în decursul ei istoric a trecut prin multe perioade critice, cum ar fi persecutiile, dar iata ca Dreapta Sa a fost mereu de partea Ei, deoarece El prin putearea Sa Divina a lasat-o ca prezenta a Lui în mijlocul poporului Sau. Sa ne rugam la Dumnezeu, ca slujitorii Lui, sa devina adevarati lucratori în secerisul Sau!
Înainte de încheiere, toti cei prezenti au rostit împreuna, rugaciunea Domneasca, rugaciunea speciala pentru unitatea crestinilor si Crezul Apostolic.
La încheiere Pr. Gheorghe Dat, a multumit tuturor celor prezenti pentru frumosul gest prin care au raspuns invitatiei la rugaciune, rugându-L pe Bunul Dumnezeu sa ne tina cu puterea Sa. Dupa cuvântul psalmistului, Pr. a mentionat: Iata, ce placut si ce dulce este sa locuiasca fratii împreuna. Dar eu cu îngaduinta voastra va spum: Iata, ce placut si ce dulce este sa locuiasca copiii lui Dumnezeu împreuna; deoarece în Patria Cereasca nu vom fi decât copiii Lui!
Dupa cuvântul rostit, parintele paroh a facut dezlegarea finala, iar mai apoi s-a cântat imnul Frati crestini.
Dupa hrana spirituala cu Cuvântul lui Dumnezeu, seara s-a încheiat cu o agapa frateasca.