Cu ocazia începerii anului școlar 2021-2022 Protopopiatul Greco-Catolic Șimleu Silvaniei în colaborare cu Asociația Enjoy Music Oradea, a organizat sâmbătă, 4 septembrie a.c. la Făgetu o întâlnire a copiilor de vârstă școlară cu scopul pregătirii spirituale, psihologice și motivaționale pentru traseul școlar care îi așteaptă.

Programul a început la ora 10.00 cu primirea participanților, iar de la ora 11.00 a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii la care au participat preoții din parohii care au însoțit copiii, răspunsurile fiind date de aceștia din urmă. A fost organizat și program pentru spovadă.

Prânzul a fost oferit tuturor participanților, după care copiii au făcut o drumeție, în continuarea căreia a fost organizat un program de jocuri în aer liber. Întâlnirea s-a încheiat cu momente de cântece și bucurie.

În predica Sfintei Liturghii părintele protopop, Nicolae Bodea, le-a vorbit celor mici despre modele, despre trăsăturile pozitive de caracter pe care sunt chemați să le dezvolte la școală, despre alegerea între bine și rău pentru care trebuie să fim mereu pregătiți, despre ascultarea de cei mari și de părinți, în special. Nu în ultimul rând a subliniat importanța grupului de prieteni, precum și a apropierii de biserică și a respectării valorilor morale.

În mijlocul tinerilor a fost prezent și principalul voluntar care a realizat lucrările de reabilitare a micului centru pentru activități pastorale de la Făgetu, domnul Ercole Raimondo de la Oradea, care le-a adresat un mesaj emoționant îndemnându-i să experimenteze valoarea dăruirii pentru ceilalți prin voluntariat.

Un grup de tineri participanți la cursurile de vară organizate la Oradea au comunicat o serie de propuneri și sugestii care au fost abordate la acele cursuri pentru a spori participarea și implicarea copiilor și tinerilor în activitățile bisericii. Propunerea cea mai relevantă este de a organiza de câteva ori pe an astfel de întâlniri prin parohii în cadrul cărora copiii să participe și să dea răspunsurile în parohia organizatoare la liturghia de duminica după care să urmeze program distractiv și recreativ. Ar fi o bună ocazie, spun tinerii, ca toți copiii să știe cânta cântecele de la liturghia tinerilor, să se cunoască între ei, să deruleze proiecte comune, etc. Prima întâlnire de acest fel va fi găzduită de Parohia Sfânta Treime din Șimleu Silvaniei în data de 10 octombrie la care așteptăm cât mai mulți copii și tineri.

Pastorația actuală a tinerilor necesită o aplecare specială asupra lor, care include și astfel de întâlniri. Contextul în care azi trăim este unul desacralizant și desacralizat. Mijloacele electronice creează dependență copiilor încă de mici, iar ritualurile bisericești devin plictisitoare și greoaie pentru cei mici. Astfel că apare nevoia unor activități atractive, a cântecelor religioase specifice vârstei, însoțite de instrumente muzicale tocmai pentru a deveni mai accesibile și mai interesante pentru copii. Este important să ne ocupăm de cei mici deoarece ei sunt viitorul societății și al Bisericii.

Se cuvin alese mulțumiri familiilor copiilor care s-au implicat oferind ajutor la organizarea acestui eveniment, precum și Asociației Enjoy Music din Oradea cu al cărei sprijin a fost posibilă întâlnirea. Bunul Dumnezeu să răsplătească însutit tuturor celor care au ajutat la organizarea acestui frumos eveniment!

                                Florica Bodea

Profesor pentru învățământ primar