„În anul Centenarului, colaboratorii Revistei Familia si-au propus sa readuca în spatiul cultural bihorean câteva dintre marile proiecte pe care Iosif Vulcan si urmasii lui le-au derulat în anii de glorie. Cele doua volume care au vazut lumina tiparului – „Panteonul Familiei” si „Folclorul în Revista Familia Antologie 1865 – 1906” – fac parte dintr-un amplu proiect de recuperare a unor portrete de personalitati contemporane cu Iosif Vulcan, respectiv a poeziei populare publicate în Familia pe parcursul seriei 1865 – 1906.

Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” s-a dovedit neîncapator, marti seara, 23 ianuarie, cu prilejul lansarii primelor doua carti din Colectia Patrimoniu, initiata în anul 2017: „Panteonul Familiei” si „Folclorul în Revista Familia Antologie 1865 – 1906”. Gazda evenimentului a fost Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor. „Începem seria de manifestari dedicate Centenarului cu aceasta lansare de carte. În aceste zile vom descinde la Madaras, apoi la Gepiu, unde îi vom onora pe cei care au participat la Alba Iulia, apoi, tot anul, vom merge în toate localitatile care au trimis delegati la Marea Unire”, a subliniat Aurel Chiriac. Directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, a subliniat ca aceste doua carti sunt practic „carti eveniment”.
Volumul „Panteonul Familiei”, care îi are ca autori pe Iuliana Pacurar si Traian Stef, reuneste toate portretele unor personalitati contemporane cu Iosif Vulcan, ale caror biografii le-a publicat în fiecare numar al Revistei Familia timp de 42 de ani, începând cu anul 1865. „De ce acesti oameni sunt niste personalitati? Pentru ca au doua virtuti importante: staruinta în a face bine, nu pentru sine, ci pentru ceilalti si curajul de a face lucruri fundamentale”, a subliniat Traian Stef. Subliniind rolul major pe care Iosif Vulcan l-a jucat în peisajul cultural românesc, Traian Stef a propus realizarea unei statui în cinstea marelui carturar bihorean. Iuliana Pacurar, initiatoarea proiectului „Panteonul Familiei”, a amintit ca prin munca sa de sase ani nu a facut decât sa continue visul întemeietorului, Iosif Vulcan. „Panteonul reia si continua initiativa lui Vulcan, din 1869, de a culege în volum „viata barbatilor nostri, care, cu energie si devotament, s-au sacrificat pentru desteptarea natiunii”. În cei 42 de ani de aparitie a revistei, Vulcan a publicat pe prima pagina sute de portrete ale unor personalitati culturale, stiintifice, artistice. Am selectat pentru acest volum doar portrete ale transilvanenilor, banatenilor si bucovinenilor. Am initiat proiectul din dorinta de a readuce în atentie aceste nume si de a oferi generatiilor de azi si de mâine modele de constructii intelectuale solide”, a subliniat Iuliana Pacurar. În acest „Panteon” regasim biografii ale unor ierarhi ai bisericilor românesti, dar si teologi sau parohi, membri ai Academiei Române. Despre importanta celui de-al doilea volum, „Folclorul în Revista Familia Antologie 1865 – 1906”, le-a vorbit celor prezenti Craciun Parasca, specialist în folclor. „E bine ca se încearca valorizarea acestei publicatii. Despre ce a însemnat Revista Familia sunt multe de spus. Cele 500 de pagini reunesc 700 de titluri, texte superbe de folclor”.
Sursa: https://www.crisana.ro