„Vineri, 24 noiembrie 2017, membrii Academiei Române s-au reunit în Adunare generala, având pe ordinea de zi doua puncte: titularizarea unor membri corespondenti si supunerea la vot a propunerii de alegere a Sanctitatii Sale Papa Francisc ca membru de onoare al Academiei Române.

Adunarea generala a fost prezidata de acad. Cristian Hera, Vicepresedinte al Academiei Române, care, în deschiderea lucrarilor, a prezentat activitatea desfasurata de Biroul Prezidiului în perioada septembrie-noiembrie 2017.

La propunerea Prezidiului Academiei Române au fost titularizati, prin vot secret, 5 membri corespondenti:

– Prof.univ.dr. Cristian Sorin SILVESTRU, Sectia de Stiinte Chimice
– Prof.univ.dr. Gheorghe UDUBASA, Sectia de Stiinte Geonomice
– Prof.univ.dr. Mihail-Viorel BADESCU, Sectia de Stiinte Tehnice
– Prof. emerit dr.ing. Ioan DUMITRACHE, Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei
– Prof.dr.ing. Horia Nicolai TEODORESCU, Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei

Sanctitatea Sa Papa Francisc a fost ales prin vot deschis, la vedere, ca membru de onoare al Academiei Române. Propunerea a fost facuta de catre Prezidiul Academiei Române, care, în motivatia oficiala, arata:

„Având în vedere personalitatea teologica de talie mondiala a Papei Francisc, exemplara sa daruire în slujba oamenilor care cauta un sens al vietii, o cale a pacii si a reconcilierii, subliniind preferinta sa de a-i ajuta în primul rând pe cei saraci si marginalizati; de asemenea, tinând cont de meritele sale deosebite în usurarea suferintei oamenilor refugiati, persecutati, victime ale razboaielor, calamitatilor naturale si ale violentelor; în fine, pretuind prietenia sa fata de poporul român si îmbratisând initiativele sale menite sa duca la refacerea unitatii crestine, prin sustinerea dialogului ecumenic între catolicii si ortodocsii din tara noastra, Prezidiul Academiei Române propune alegerea Sanctitatii Sale ca membru de onoare al Academiei Române.“

Alegerea Sanctitatii Sale ca membru de onoare al Academiei Române succede vizitei întreprinse de conducerea Academiei Române la Vatican în perioada 8-13 noiembrie 2017, când Papa Francisc a acceptat aceasta onoare.

Acad. Cristian Hera, Vicepresedinte al Academiei Române, a prezentat în fata Adunarii generale contextul în care a înaintat aceasta propunere Papei Francisc:

„În cuvântul de salut în fata Sanctitatii Sale, am mentionat, printre altele, ca Papa Ioan Paul al II-lea a acceptat si a devenit membru de onoare al Academiei Române în anul 2001. Am dorit, astfel, sa fac legatura cu propunerea Academiei ca Sanctitatea Sa sa accepte propunerea noastra, pentru ca stiam ca nu-si doreste si nu accepta titluri de onoare. Am fost fericit sa-l aud spunând da si precizând ca accepta pentru noi, pentru prietenie si pentru poporul român. Sunt cuvintele Sanctitatii Sale.“

Adunarea generala a Academiei Române a votat în unanimitate alegerea Papei Francisc ca membru de onoare.