„Duminica 25 iulie 2010, a fost o zi de mare sarbatoare pentru comunitatea greco-catolica din Badacin, jud. Salaj, întrucât a fost sfintita noua biserica cu hramul "Întâmpinarea Domnului” care va deservi credinciosii din localitate.
Preasfintitul Virgil Bercea a fost întâmpinat în localitate de catre parintele paroh Cristian Borz si un sobor de 23 preoti, numerosi credinciosi, precum si de autoritati locale, judetene si parlamentari. De asemenea, a participat si parintele Matei Boila, stranepotul lui Iuliu Maniu din partea surorii acestuia, Elena. Cu toate ca vremea a fost nefavorabila întrucât a plouat torential, acest lucru nu i-a împiedicat pe cei prezenti sa asiste la sfintirea noului lacas de cult care s-a dovedit neîncapator pentru multimea adunata.
Dupa sfintirea bisericii a urmat celebrarea Sfintei Liturghii. În cuvântul de învatatura, Preasfintitul Virgil a spus: ”Evanghelia de astazi se potriveste cu starea vremii. Se spune ca omul propune, dar Domnul dispune! Iubiti parinti, dragi credinciosi din Badacin, ma bucur nespus sa ma aflu astazi în mijlocul dumneavoastra. Sa luam aceasta ploaie ca pe o binecuvântare a Domnului pentru aceasta zi”. Apoi, referindu-se la evanghelia zilei, Preasfintia Sa a mentionat: ”Corabia pe care se aflau Isus si apostolii poate fi interpretata în mai multe moduri. Corabia din pericopa evanghelica este corabia vietii noastre. Oare prin câte furtuni trecem prin viata? Avem furtuni si în sufletele noastre. Toate încercarile din exterior si din interior conduc corabia vietii noastre în deriva. Dar daca avem curajul lui Petru care a spus: Doamne miluieste-ne, cine ne poate sta împotriva? Corabia reprezinta si Biserica, Una, Sfânta. Oamenii au fost cei care au sfâsiat camasa lui Hristos. Biserica a fost napastuita, dar ramâne mereu Una si Sfânta chiar daca noi o denumim cu alte denominatiuni”. Facând aceeasi analiza simbolica a furtunii, Preasfintitul Episcop Virgil a afirmat ca ”aceasta simbolizeaza problematica Bisericii noastre. Oare cum de a cerut Dumnezeu Bisericii acest martiriu prin care a trecut si mai trece? Când furtuna este mare, Dumnezeu salveaza corabia. Nicidecum noi, oamenii, nu putem salva corabia în fata furtunii”.
În cuvântul de învatatura Preasfintitul Virgil a dorit sa puna în evidenta modul în care Dumnezeu a actionat asupra comunitatii greco-catolice din Badacin: ”Cine s-ar fi gândit ca la Badacin va mai fi o comunitate greco-catolica ? Toti cei care vorbeau în perioada comunista despre Iuliu Maniu si despre Biserica greco-catolica erau persecutati. Îl avem aici printre noi pe parintele Matei Boila care poate depune marturie în acest sens. Faptul ca astazi sfintim aceasta Biserica este un semn palpabil ca aceasta corabie este în mâinile Domnului”. Pentru ca marele om politic Iuliu Maniu a fost fiul Badacinului, Preasfintia Sa a adaugat: ”Nu putem sa trecem cu vederea o mare personalitate a Badacinului care a fost Iuliu Maniu. Fiecare român are datoria ca cel putin o data în viata sa treaca pe la Badacin. La fel cum se merge în Tara Sfânta, la Ierusalim sau Roma trebuie sa mergem la Badacin. Iuliu Maniu a fost un reprezentant al neamului românesc pe care dumneavoastra trebuie sa-l purtati în suflet”. În încheierea cuvântului sau, Preasfintitul Virgil i-a felicitat pe toti cei care au contribuit la constructia acestui lacas de cult si a marturisit ca va depune toate eforturile pentru reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Badacin pentru ca ”acolo sunt radacinile noastre, iar noi putem spune ceva în istorie daca avem radacini”. Apoi a multumit Fecioarei Maria si a rugat-o sa ne ajute ”când valurile vietii sunt puternice”.
În continuare a luat cuvântul parintele Cristian Borz, parohul din Badacin, prin eforturile caruia a fost posibila construirea lacasului de cult. Parintele a multumit Bunului Dumnezeu, Preasfintitului Virgil si tuturor celor care au contribuit la ridicarea si finalizarea constructiei.
Piatra de temelia a Bisericii a fost pusa pe data de 18 aprilie 2004. De mentionat ca Biserica a fost construita pe un teren daruit în anul 1933 parohiei de catre Iuliu Maniu cu scopul ca pe acel teren sa se construiasca un lacas de cult si o scoala. Iuliu Maniu a reusit sa construiasca scoala care a fost sfintita de catre Preasfintitul Valeriu Traian Frentiu în anul 1937. Iata ca dupa 77 de ani visul marelui om politic a fost împlinit.
Asistenta a asteptat cu nerabdare cuvântul parintelui Matei Boila. Cu toate ca parintele se deplaseaza cu dificultate, a dorit sa fie alaturi de comunitatea din Badacin spunând: ” În timpul în care persecutia comunista se manifesta violent si Biserica noastra nu înceta sa-si dea obolul, de multe ori de sânge, eram încrezator în biruinta ei. Dar a venit anul 1989 cu pseudo-libertatea lui si persecutia a luat forme mai viclene, dar foarte eficace, profitând de ceea ce, aparent, era epuizarea resurselor ei, coplesita de slabiciunile din interior, care o fac mai vulnerabila la sagetile celui viclean. Badacinul a fost locul unde aceste zbateri ale celui viclean s-au manifestat mai puternic”.
Pentru meritele deosebite si pentru efortul depus în slujba credinciosilor din parohie, parintele Cristian Borz a primit din partea Preasfintitului Virgil crucea pectorala. Aceasta cruce este însemn al pretuirii activitatii social-misionare si al devotamentului fata de Biserica.
La finalul Sfintei Slujbe comunitatea din Badacin i-a invitat pe toti participantii la o agapa frateasca.