„Reprezentanti ai diecezelor romano-catolice si eparhiilor greco-catolice din România au participat, între 17-19 noiembrie 2017, la întâlnirea nationala a responsabililor cu învatamântul catolic, desfasurata la manastirea parintilor carmeliti desculti de la Ciofliceni (Snagov). PS Aurel Perca, responsabil cu învatamântul în Conferinta Episcopilor din România, a coordonat desfasurarea evenimentului, la care au participat si doi reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale.
Lucrarile întâlnirii au început vineri dupa-amiaza printr-o sfânta Liturghie celebrata în sanctuarul arhidiecezan de la Ciofliceni. În cadrul predicii, PS Aurel Perca, dupa ce i-a salutat pe cei prezenti, a vorbit despre sfânta Elisabeta a Ungariei, sarbatorita în acea zi, pe care a prezentat-o ca model de perseverenta în a gasi cele mai bune solutii în fata unor realitati uneori crude cu care ne întâlnim în munca educativa.
Domnul conf. univ. dr. Vasile Timis, inspector scolar general în cadrul MEN, si doamna Mihaela Zabava, consilier în cadrul Centrului National pentru Evaluare si Examinare, au fost cei doi reprezentanti ai ministerului care au participat la aceasta întâlnire. Domnul inspector a avut mai multe interventii în care a punctat plusurile si minusurile educatiei religioase în România. Între altele s-a amintit ca România este una dintre putinele tari în care toate cultele religioase organizeaza Olimpiada la disciplina Religie. Domnia sa a amintit si câteva pericole care ameninta educatia religioasa, cum ar fi ideologiile care vor sa scoata religia în afara spatiului public, prin relativizarea ei, apoi riscul de fanatizare a religiei etc. Domnul inspector a cerut tuturor profesorilor sa pretuiasca ora de religie, sa îi confere consistenta teologica, dar si o dimensiune misionara.
Doamna profesoara Mihaela Zabava a adus în discutie situatia manualelor, auxiliarelor si examenelor nationale. Se cere din partea profesorilor catolici o implicare activa în formarea echipelor de lucru organizate în acest sens. De asemenea, având în vedere schimbarile curriculare care se întrevad, au fost organizate comisii pentru realizarea noilor programe scolare pentru liceu la disciplinele teologice.
Organizarea Olimpiadei de Religie a fost un punct important al discutiilor. Dupa ce reprezentantul Diecezei de Timisoara a prezentat concluziile Olimpiadei din anul scolar precedent, atentia s-a concentrat pe organizarea în cele mai bune conditii a olimpiadei în acest an scolar. Etapa Nationala urmeaza sa se desfasoare la Bucuresti, prin grija Eparhiei Greco-Catolice, în prima saptamâna din luna aprilie, anul 2018.
Un alt punct al discutiilor a fost legat de statutul "scolilor catolice" si de învatamântul vocational. Lipsa unor metodologii si absenta unui cadru legislativ clar si predictibil ofera scolilor catolice instabilitate si le împiedica sa proiecteze activitatea pe termen lung. De aceea, în urma acestor dezbateri, Secretariatul National pentru Educatia Catolica urmeaza sa înainteze Ministerului Educatiei Nationale un memoriu în care sa prezinte principalele dificultati cu care se confrunta educatia catolica.
O mai buna organizare a Secretariatului National pentru Educatia Catolica, prin numirea a doi vicepresedinti, care sa reprezinte toate grupurile prezinte, a fost un alt punct al dezbaterilor. S-a subliniat apoi nevoia urgenta de a înfiinta asociatii ale profesorilor, elevilor si parintilor care sa promoveze valorile educatiei religioase.
Din Dieceza de Iasi au participat la aceasta întâlnire PS Aurel Perca, episcop auxiliar si responsabil cu învatamântul în Conferinta Episcopilor din România, pr. Anton Saboanu, director al Colegiului National Catolic "Sfântul Iosif" din Bacau, si pr. Petru-Sebastian Tamas, inspector scolar diecezan.
Pr. Petru-Sebastian Tamas