St. Gallen / Geneva, 5 mai 2011

Anul acesta are loc a zecea aniversare a Charta Oecumenica, semnata la Strasbourg pe 22 aprilie 2001 de presedintii de atunci ai Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE) si ai Conferintei Bisericilor Europene (CEC), Cardinalul Miloslav Vlk si respectiv Mitropolitul Jérémie Caligiorgis, la finalul unei întâlniri ecumenice europene si al unui lung drum al dialogului între toate Bisericile europene.
Charta Oecumenica nu are un caracter dogmatic-magisterial, nici juridic-eclesial (cf. Introducere la Charta Oecumenica). Împlinirea ei este lasata primirii libere de catre crestinii din Europa.
Cu toate acestea, CCEE si CEC recunosc în acest document un pas si un ajutor important pentru ca Bisericile sa realizeze împreuna acea chemare la unitate, care este, în acelasi timp, o obligatie pentru toti crestinii si un dar de la Dumnezeu care trebuie cerut continuu.
Charta Oecumenica este un proces continuu de constructie care, într-un fel sau altul, a marcat deja calatoria ecumenica a numeroase comunitati bisericesti în Europa, dupa cum marturisesc numeroasele traduceri (mai mult de treizeci: din araba în castiliana, din greaca în esperanto) si numarul bisericilor, comunitatilor, asociatiilor si miscarilor bisericesti care au semnat documentul.
Patrunderea de catre Charta Oecumenica a tesutului institutional bisericesc si social european are o asemenea amploare încât astazi este citata în documente ale institutiilor laice, dupa cum marturiseste folosirea frecventa de catre PACE (Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei) în raportul ei din 25 martie 2011 asupra Dimensiunii religioase a dialogului intercultural (cf. doc 12553 nn. 93, 94 ff.).
Pentru a celebra împreuna aceasta aniversare, CCEE si CEC au decis sa colaboreze în organizarea unui seminar ecumenic care va avea loc pe 9 mai la Universitatea din Fribourg (Elvetia), organizata de Institutul de Studii Ecumenice, în colaborare cu Comunitatea de lucru a Bisericilor Crestine din Elvetia.
Printre participantii la întâlnire se vor afla si cei doi Secretari Generali ai CCEE si CEC, Pr. Duarte da Cunha (CCEE) si Pr. Prof. Viorel Ionita (CEC), iar printre vorbitori vor fi si episcopul de Nanterre (Franta), Mons. Gérard Daucourt si Pastorul Daniel de Roche, Presedinte al Consiliului Sinodal al Cantonului de Fribourg, într-o masa rotunda pe tema: Împliniri si provocari pentru comuniunea bisericeasca în Europa.

Programul e atasat.

Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati:
Secretariatul General CEC
Telefon: +41 22 791 6228
E-mail: GenSecretariat@cec-kek.org

Mr. Thierry Bonaventura
CCEE Media Officer
Telefon: +41 71 227 6040, Mobil: +41 78 851 6040
E-mail: thierry.bonaventura@ccee.ch

*****************
Conferinta Bisericilor Europene (CEC) este o comuniune a 120 de Biserici ortodoxe, protestante, anglicane si catolice vechi din toate tarile europene, si a 40 de organizatii asociate. A fost fondata în 1959. Birourile CEC se afla la Geneva, Bruxelles si Strasbourg.
Consiliul Conferintelor Episcopale Europene (CCEE) reuneste presedintii celor 33 de Conferinte Episcopale de pe continent, reprezentate de presedintii lor si Arhiepiscopul de Luxemburg, Arhiepiscopul Principatului de Monaco, Arhiepiscopul Maronit al Ciprului, precum si Episcopul de Chisinau (Republica Moldova). Presedintele CCEE este Cardinalul Péter Erdo, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Primat al Ungariei; vicepresedinti sunt: Cardinalul Josip Bozanic, Arhiepiscop de Zagreb, si Cardinalul Jean-Pierre Ricard, Arhiepiscop de Bordeaux. Secretarul General al CCEE este Parintele Duarte da Cunha. Sediul Secretariatului este în St. Gallen (Elvetia).