„4000 de persoane nevoiase, unele fara adapost, însotite de membri ai asociatiilor de voluntariat cu sediul la Roma si în regiunea Lazio, dar si saraci din diferite dieceze ale lumii au participat duminica, în Bazilica Sfântul Petru, la celebrarea euharistica prezidata de papa Francisc, cu începere de la ora 10, cu prilejul primei Zile Mondiale a Saracilor.

0:00

Instituita de Sfântul Parinte la încheierea Jubileului extraordinar al Milostivirii, prin scrisoarea apostolica "Misericordia et misera", publicata la 21 noiembrie 2016, Ziua Mondiala a Saracilor se celebreaza anual în Duminica a XXXIII-a din Timpul de peste an, data fiind asadar variabila.
«Avem bucuria de a frânge pâinea Cuvântului si, peste putin, sa frângem si sa primim Pâinea euharistica, hrana pentru drumul vietii. Avem nevoie cu totii, nimeni nu este exclus, pentru ca suntem cu totii "cersetori ai esentialului", ai iubirii lui Dumnezeu, care ne da sens vietii si o viata fara sfârsit», a spus papa Francisc la începutul omiliei Sfintei Liturghii. Comentând Evanghelia Duminicii, dupa sfântul Matei, capitolul 25, pontiful a explicat parabola talantilor, care vorbeste despre responsabilitatea privind darurile primite.
Papa Francisc: «Tocmai de daruri vorbeste parabola din Evanghelie. Ne spune ca noi suntem destinatarii talantilor lui Dumnezeu, "fiecaruia dupa propria capacitate" (Mt 25,15). Înainte de toate, trebuie sa recunoastem ca avem daruri, ca suntem "talentati" în ochii lui Dumnezeu. De aceea, nimeni nu se poate considera inutil, nimeni nu poate spune ca este într-atât de sarac încât sa nu poata darui ceva altora. Suntem alesi si binecuvântati de Dumnezeu care doreste sa ne umple de darurile sale, mai mult decât ar vrea un tata sau o mama sa dea fiilor. Iar Dumnezeu, în ochii caruia nici un fiu nu poate fi dat la o parte, încredinteaza fiecaruia o misiune.»
Explicând ca Dumnezeu Tatal, iubitor si exigent cum este, ne responsabilizeaza, pontiful s-a oprit asupra modului în care stapânul din parabola da fiecarui servitor un numar de talanti pentru a-i multiplica. Însa, în vreme ce primii doi îsi fac datoria, al treilea nu face sa rodeasca talantul primit, ci se limiteaza la restituirea sumei, la întoarcerea stapânului din calatorie, spunându-i: "Stapâne, stiam ca esti un om aspru, care seceri unde n-ai semanat si aduni unde n-ai împrastiat, si, pentru ca m-am temut, m-am dus si am ascuns talantul tau în pamânt. Iata, ai ce este al tau". Unde a gresit cel de-al treilea slujitor care s-a multumit cu pastrarea cu grija a talantului?
Papa Francisc: «Însa, nu-i este fidel lui Dumnezeu cel care se preocupa doar sa pastreze, sa mentina comorile trecutului. În schimb, spune parabola, este cu adevarat fidel cel care adauga talanti noi (v 21,23) pentru ca are mentalitatea lui Dumnezeu care nu ramâne imobil: risca din iubire, îsi pune în joc viata pentru altii, nu accepta sa lase totul asa cum este. Doar un lucru pierde din vedere: propriul interes. Aceasta este unica omisiune justa.»
Daca lipsa de atentie fata de propriul interes este singura forma de omisiune admisibila, pontiful a prezentat, în antiteza, forma de omisiune, care se manifesta fata de cei saraci si care "asuma un nume clar: indiferenta", «care înseamna sa spui: "Nu ma priveste, nu e treaba mea, e vina societatii"; înseamna sa întorci capul în alta parte când un frate este în nevoie; înseamna sa schimbi canalul când o chestiune serioasa te deranjeaza sau sa te scandalizezi în fata raului fara sa faci nimic. Însa, Dumnezeu nu ne va întreba daca ne-am indignat pe masura, ci daca am înfaptuit binele.»
Continuându-si reflectia asupra celor saraci, mai ales în contextul primei Zile Mondiale a Saracilor, pontiful ne aminteste ca "în cei saraci se manifesta prezenta lui Isus care desi era bogat s-a facut sarac (cf 2Cor 8,9)".
Papa Francisc: «De aceea în ei, în slabiciunea lor, exista o "forta mântuitoare". Si, daca în ochii lumii au putina valoare, sunt ei cei care ne deschid calea spre cer, sunt "pasaportul nostru pentru paradis". Pentru noi este cu adevarat evanghelic sa ne îngrijim de ei, care sunt adevarata noastra bogatie, facând aceasta nu doar dându-le pâine, dar si frângând cu ei Pâinea Cuvântului, ai caror destinatari sunt în modul cel mai firesc. A-l iubi pe cel sarac înseamna sa lupti împotriva tuturor felurilor de saracie, spirituala si materiala.»
Apropierea de cei saraci – a spus pontiful în încheierea omiliei – ne va face bine pentru ca: «Ne va aminti ceea ce conteaza într-adevar: sa-l iubesti pe Dumnezeu si pe aproapele. Doar aceasta dureaza pentru totdeauna, restul trece; de aceea, ceea ce investim în iubire ramâne, restul se risipeste.»
1500 de persoane sarace la masa cu papa Francisc
Dupa Sfânta Liturghie, 1500 de persoanele sarace au fost invitate, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, la un prânz cu papa Francisc, momentul fiind acompaniat de muzica Fanfarei Jandarmeriei Vaticane si de corul "Le Dolci Note", alcatuit din copii cu vârste între 5 si 14 ani. Celelalte 2500 de persoane nevoiase sunt invitate, de asemenea, la prânzuri festive prilejuite de Ziua Mondiala a Saracilor, organizate la diferite cantine sociale, seminarii si colegii catolice din Roma. Mesenii au fost serviti de 40 de diaconi din Dieceza de Roma si de circa 1500 de voluntari proveniti din parohiile altor dieceze ale Italiei.
Marturia unei persoane fara adapost, care a participat la Sfânta Liturghie si la prânzul cu papa Francisc
Printre cele 1500 de persoane care, în Ziua Mondiala a Saracilor, au participat la Sfânta Liturghie din Bazilica Sfântul Petru si, succesiv, la prânzul cu papa Francisc, s-a aflat si o doamna fara adapost, italiana originara din Somalia, pe care colegul nostru Alessandro Gisotti a întâlnit-o la adapostul de noapte gestionat de asociatia Caritas, din Roma. Deschizându-si sufletul, ne împartaseste nu doar din suferinta ei, dar si din speranta redobândita:
«Ma aflam într-o situatie foarte, foarte grea, din cauza unui deces, trebuind sa înfrunt pierderea unei persoane dragi, apoi pierderea locuintei… necazurile au navalit peste mine toate deodata… cu fiica mea care a ales sa umble dintr-o parte a alta a Europei. O voluntara din zona m-a adus la Caritas, bine stiind ca eu eram contrara acestui lucru. Ma opuneam cu disperare pentru ca nu acceptam realitatea. Pentru mine era absurd, era de neconceput faptul de a fi în aceasta situatie, de aceea opuneam rezistenta evidentei. Apoi, am înteles ca nu-mi ramânea decât sa accept situatia si sa vad partea buna, faptul ca am întâlnit persoane bune, care ma ajutau. Pentru mine a fost un soi de trezire; ma simteam acceptata ca într-o familie. »
Întrebata ce reprezinta pentru ea Ziua Mondiala a Saracilor, dorita de papa Francisc, aceasta persoana care a cunoscut pe deplin suferinta, a spus: «Eu îl vad ca pe un papa revolutionar, care tine la cei saraci în mod deosebit. Îl consider ca fiind o lumina, un far si ca mine sunt foarte multe persoane în lume. Da multa speranta, cu aceasta sensibilitatea fata de cei saraci, într-o lume care se dezumanizeaza din ce în ce mai mult, iar saracii sunt cei mai ghetoizati, izolati, marginalizati, striviti, cei mai damnati s-ar putea spune. Asa e considerat saracul într-o lume care devine din ce în ce mai dificila, în care valorezi în functie de banii pe care îi detii. Ce lucru degradant, ce lucru înspaimântator. Însa papa, dimpotriva, chiar este un revolutionar… .»
Apelul papei pentru populatiile lovite de saracie din cauza razboiului si a conflictelor
Dupa rugaciunea Angelus, din Piata Sfântul Petru, papa Francisc a amintit ca sâmbata, 18 noiembrie, la Detroit, în Statele Unite ale Americii, a fost declarat fericit preotul Solanus Casey (1870-1957), din cadrul ordinului Fratilor Minori Capucini. Descriindu-l ca fiind un smerit si fidel discipol al lui Cristos, care s-a distins printr-un neobosit serviciu în slujba celor saraci, pontiful si-a exprimat speranta ca "marturia sa sa-i ajute pe preoti, calugari si laici sa traiasca cu bucurie legatura dintre vestirea Evangheliei si iubirea fata de cei saraci".
Referindu-se la Ziua Mondiala a Saracilor, celebrata în dieceza de Roma si în diecezele din întreaga lume prin numeroase initiative de rugaciune si de comuniune cu cei saraci, Sfântul Parinte a îndemnat la a-i pune întotdeauna pe cei nevoiasi în centrul comunitatilor noastre, nu doar în momente precum Ziua Mondiala a Saracilor. Pontiful si-a îndreptat gândul în mod deosebit asupra populatiilor "care traiesc o dureroasa stare de saracie din cauza razboiului si a conflictelor. «De aceea, reînnoiesc însufletitul apel adresat comunitatii internationale de a face orice efort posibil pentru a favoriza pacea, îndeosebi în Orientul Mijlociu. Adresez un gând special dragului popor libanez si ma rog pentru stabilitatea tarii, astfel încât sa continue sa reprezinte, pentru întreaga regiune si pentru toata lumea, "un mesaj" de respect si convietuire», a spus papa Francisc.
Totodata, pontiful a amintit ca data de 19 noiembrie marcheaza Ziua internationala a comemorarii victimelor accidentelor rutiere, instituita de ONU, spunând: «Încurajez institutiile publice în eforturile de preventie si-i îndemn pe soferi la prudenta si la respectarea normelor, ca o prima forma de tutelare personala si a altora.»

RV/A. Martinas
Sursa: http://ro.radiovaticana.va