„Exista o traditie ca în fiecare an, în perioada Postului Craciunului, sa se tina reculegeri spirituale pentru studentii ce locuiesc în colegiul Pio Romeno.
În perioada 18-19 noiembrie, a.c. comunitatea Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, a parcurs un itinerar de formare spirituala si de reculegere pentru pregatirea Marelui Praznic al Nasterii Domnului si Mântuitorului nostru Isus Cristos.
Reculegerile spirituale s-au desfasurat la Manastirea Montefiolo a surorilor benedictine, aflata la aproximativ 60 de km de Roma, în nordul regiunii Lazio.
La invitatia rvs. pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno”, reculegerile spirituale din acest an au fost conduse de Preasfintia Sa Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a BRU.
În cele doua zile de reculegere, P.S. Claudiu Pop a construit reflectiile spirituale pe Cuvântul lui Dumnezeu din evangheliile ce se citesc în duminicile din Postul Craciunului. A vorbit despre aceasta perioada de pregatire pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului, ca un drum personal pe care noi îl parcurgem, un drum al eliberarii de pacat, drum care îl facem urmând voia Lui.
P.S. Claudiu a vorbit despre bogatie, facând referire evanghelia ce se citeste în Duminica a 26 dupa Rusalii, prima din perioada Postului Craciunului, la bogatul caruia i-a rodit tarina. În continuare, a doua evenghelie ce se citeste în acest post, este legata tot de tema bogatiei (tânarul bogat). „Stim ca toate lucrurile sunt bune, ne spune Sfânta Scriptura, doar ca noi le dam un sens gresit. Bucuria e mereu semn al prezentei lui Dumnezeu. Nu facem niciun lucru pentru a fi mântuiti. Tot ce facem, ce e adevarat sau bun în viata noastra, rugaciunile, operele de mila si alte lucruri, sunt numai efectul mântuirii noastre. Acestea le facem pentru ca suntem deja fii lui Dumnezeu si am fost mântuiti de El. Padre Pio spunea ca dupa învierea lui Isus, diavolul e ca un câine legat care nu poate avansa mai mult, în schimb, suntem liberi sa alegem daca îl urmam sau nu. El este limitat în actiuni asupra noastra si depinde de libertatea noastra, de cât de mult îi permitem sa ne domine”, a spus P.S. Claudiu în meditatia de sâmbata.
În cadrul Sfintei Liturghii de a doua zi, pontificata de P.S. Claudiu, în cuvântul sau de învatatura a vorbit despre Evanghelia duminicii, care a fost prinsa în planul acestor reculegeri spirituale.
„De regula ne gândim ca întâlnirea noastra cu Dumnezeu si viata noastra spirituala va fi în viitor dar foarte rar ne gândim ca acum în acest moment Dumnezeu este cu noi. Viitorul nu exista înca, singurul moment pe care Dumnezeu ni-l ofera în dar pentru a-L putea întâlni este acum în prezent. Trebuie sa valorificam acest prezent pregatindu-ne viitorul. Viitorul pentru noi poate fi viata vesnica”, a afirmat Prea Sfintia Sa.
„Cât s-au marit lucrurile Tale, Doamne, toate cu întelepciune le-ai facut!” Ps 103, 25.
„Trebuie sa descoperim sensul acestor minunatii ce ne înconjoara în viata de toate zilele, caci Dumnezeu le a creat pentru noi. Sa experimentam mereu iubirea Lui!” a încheiat P.S. Claudiu.
Aceste zile de reculegere reprezinta un timp bogat de rugaciune si de reflexie.

Raimondo-Mario Rupp
Sursa: http://www.bru.ro