„Viata noastra este alcatuita din clipe, ore, zile si ani. La finalul fiecarui an, ne uitam în urma si, dupa ce tragem linie, realizam ca în cele 365 de zile am avut ocazia sa traim experiente banale si/sau deosebite; bune si/sau mai putin bune. Unele lucruri care se întâmpla ne ramân în minte, altele sunt uitate imediat. Pornind de la faptul ca orice experienta traita are un rost în viata noastra, este important sa meditam atât la cele bune cât si la cele mai putin bune si, la lumina reflectiei, sa fim mai determinati sa ne transformam în fiecare zi, pentru a ajunge la cea mai buna varianta a noastra.

Anul 2017 este un an al Jubileelor. Este un an al aniversarilor. Este un an al cifrelor rotunde. În acest an am putut sa ne amintim de felul în care Dumnezeu lucreaza în Biserica… de felul cum, de fapt, Dumnezeu lucreaza în viata noastra. Anul 2017 ne-a provocat la aducere aminte. Ne-a provocat sa ne întoarcem în istorie pentru ca, reparcurgând-o, sa putem întelege mai bine prezentul si sa luam decizii pentru viitor.

În anul 2017 se aniverseaza 400 de ani de la fondarea Ordinului calugarilor Bazilieni. Se împlinesc 240 ani de la întemeierea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Se împlinesc 225 de ani de la întemeierea Seminarului nostru. Se împlinesc 100 de ani de la aparitiile Sfintei Fecioare la Fatima. Desigur ca aceste aniversari nu sunt singurele care merita atentia noastra dar sunt cele care ne privesc pe noi în mod deosebit.

Pentru comunitatea Seminarului nostru a fost si înca este un an de har. Un an în care am devenit mai constienti de misiunea pe care Cristos a încredintat-o apostolilor si continua sa ne-o încredinteze si noua astazi. Prin activitatile pe care le-am facut în anul jubiliar 225, am încercat sa vedem seminarul nostru si actiunea formativa si comunitara zilnica în perspectiva invitatiei lui Isus adresate lui Petru: Paste oile mele! Paste mieluseii mei! (In 21, 15-17). Aici, în seminar, viitorii preoti se pregatesc pentru a deveni pastori. Se pregatesc pentru a putea raspunde invitatiei divine de a paste turma care le va fi încredintata, iar acest lucru se întâmpla de 225 de ani. Iata de ce este important sa-i multumim acum, la ceas aniversar, lui Dumnezeu pentru darurile ce ni le da. O vocatie –un seminarist, un preot– este un dar pe care Dumnezeu îl face Bisericii Sale. Este un dar pe care Dumnezeu i-l ofera omenirii. Este un dar pe care Dumnezeu ni-l ofera noua, tuturor!

Ne apropiem de încheierea Jubileului 225, eveniment care se va celebra în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea, biserica mama a întregii Eparhii, în data de 6 decembrie 2017, de Sarbatoarea Patronului Eparhiei de Oradea, Sfântul Nicolae. Este o sarbatoare a întregii Eparhii de Oradea, nu doar a Seminarului. Este o sarbatoare pe care o vom celebra împreuna cu toti oaspetii din tara si strainatate: mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi, preoti, seminaristi si laici deopotriva. Este o sarbatoare în care ne vom opri pentru o clipa si vom aduce multumiri solemne lui Dumnezeu, prin Sfânta Euharistie pe care o vom celebra (euharistie în limba greaca înseamna multumire), pentru darul preotiei oferit Bisericii Sale de-a lungul anilor. Îi vom multumi pentru toti preotii care s-au format în seminarul nostru dar si pentru cei care (înca) nu au devenit preoti. Îi vom multumi pentru seminaristii nostri si, desigur, îl vom ruga ca nici de acum înainte sa nu lase turma Sa fara pastori si sa cheme lucratori noi în secerisul Sau, pentru ca este mult, iar lucratorii sunt putini!

Multumim tuturor acelora care s-au gândit la noi în acest an jubiliar si ne-au sprijinit. Le multumim celor care ajuta la procesul formativ din seminar în toate modalitatile posibile si îi asiguram pe fiecare de pretuirea noastra si de pomenirea în rugaciune!

Va asteptam sa celebram împreuna încheierea Jubileului 225!

Programul liturgic de încheiere a Jubileului, la Catedrala Sf. Niacolae Oradea, animat de toti seminaristii greco-catolici din România este urmatorul:

Marti, 5 decembrie 2017

18.00 – Acatistul Sfântului Nicolae

18.45 – Vecernia cu Litie si venerarea moastelor Sfântului Nicolae

Miercuri, 6 decembrie 2017 (Hramul Catedralei Sf. Nicolae)

10.00 – Sfânta Liturghie Arhiereasca de încheiere a Jubileului 225

În cadrul Sfintei Liturghii:

– seminaristii anului I vor fi învesmântati de catre PS Virgil Bercea cu reverenda;

– seminaristii anului III vor fi hirotesiti lectori;

– seminaristii anului IV vor fi hirotesiti ipodiaconi.