„Duminica, 19 noiembrie 2017, credinciosii de la Manastirea ,,Maica Domnului” din Oradea, parohie pastorita de parintii franciscani, au avut bucuria de a participa la un eveniment deosebit pentru viata parohiei lor, si anume consacrarea altarului si sfintirea noilor 4 confesionale.
Acest lucru s-a putut realiza datorita preocuparilor sustinute din partea credinciosilor si a pr. vicar general Mihai Vatamanelu OFMConv., în a renova si a înfrumuseta acest locas de cult. Preasfintitul Virgil Bercea a fost episcopul consacrator. Alaturi de el, au mai fost prezenti la aceasta celebrare multi preoti si credinciosi din Oradea si din alte parohii.
Celebrarea a început în jurul orei 10.00 cu primirea Preasfintitului Virgil de catre parintele paroh, Iulian Robu, însotit de mai multi preoti si de întreaga comunitate.
La începutul sfintei liturghii s-a rostit rugaciunea introductiva de invocare a Spiritului Sfânt. Pe sfântul altar erau pregatite sfintele relicve ale sfintilor: Francisc din Assisi, Clara din Assisi, Filip Neri, Paul al Crucii, Gabriel al Maicii Îndurerate, ale fericitilor Ieremia Valahul si Vincentiu Strambi.
Dupa ce au fost depuse în sf. altar, într-un loc vrednic, s-a recitat o rugaciune scurta: ,,vesnica pomenire ctitorilor sfântului locasului acestuia” s-a sigilat locul în care au fost depuse sfintele relicve, a urmat rugaciunea de consacrare a sfântului altar.
O data terminata aceasta rugaciune a urmat spalarea sfântului altar cu apa cu miresme de trandafir si sapun. Episcopul în timp ce se desfasura acest ritual a recitat psalmul 50: ,, ai mila de mine Dumnezeule dupa marea ta bunatate;… stropeste-ma Doamne cu isop si ma voi curata. Spala-ma si mai mult decât zapada ma voi albi”.
Încheiat ritul spalarii altarului a urmat ritul ungerii cu sfântul mir. Episcopul a turnat pe sfânta masa în forma de cruce sfântul mir rostind de trei ori: „Aleluia”, apoi împreuna cu preotii au uns toata partea de sus a sfântului altar.
Pe sfântul altar au fost asezate imagini a celor patru evanghelisti: Matei, Luca, Marcu si Ioan, în cele patru colturi ale altarului. Dupa ce s-a încheiat acest ritual pe altar s-au asezat fetele de altar la numar de trei. O data pregatit altarul cu: tabernacolul, lumânari, flori si cu cele necesare a urmat savârsirea Sfintei Liturghii a sf. Ioan Gura de Aur.
În cuvântul de învatatura Preasfintia Sa Virgil a vorbit despre sfânta Evanghelie duminicala luata de la sf. Luca: unde se vorbeste despre bogatul caruia i-a rodit tarina. Un moment deosebit în cadrul predicii profunde si practice pline de învataturi crestine; unde credinciosii prezenti la sfânta liturghie fost sensibilizati sa împarta cu cei saraci din darurile lor. Sa ofere mâncare oamenilor sarmani care locuiesc la groapa de gunoi a orasului. În acest sens credinciosii au fost invitati ca în jurul orei 14:30 sa aduca la biserica un mic pachetel cu hrana, care sa fie oferit celor saraci de la groapa de gunoi a orasului în aceasta zi când Sfântul Parinte Papa Francisc a instituit: ,,Prima Zi Mondiala a Saracilor”.
Un alt moment în cadrul sfintei liturghii a fost si consacrarea unui tânar diacon.
La finalul sfintei liturghii pr. Iulian Robu a multumit lui Dumnezeu pentru toti cei care au înfrumusetat biserica. O multumire speciala plina de recunostinta a fost adresata Preasfintitului Virgil, tuturor binefacatorilor si credinciosilor.
Cântarile la sfânta liturghie au fost conduse de corul ,,Schola Cantorum” al Seminarului dirijati de Maestrul Radu Muresan.
Ca ultim moment deosebit al acestei zile a fost si binecuvântarea celor patru noi confesionale asezate în biserica. Liturghia s-a încheiat în jurul orei 12:30.
Multumind lui Dumnezeu pentru toate darurile si harurile oferite, pentru bucuria acestei zile nu ne ramân decât cuvintele psalmului 43 ,,Voi merge la altarul lui Dumnezeu, la Dumnezeul bucuriei si veseliei mele, si te voi lauda cu harpa, Dumnezeule, Dumnezeul meu”.