„Liceul Don Orione din Oradea si Colegiul Sfântul Iosif din Debretin au participat anul acesta la un concurs de proiecte organizat de Academia Scolilor Central-Europene (ACES) si sustinut financiar de Erste Bank. Proiectul propus de oradeni si de partenerii lor din Ungaria, intitulat „Education for Ecology”, s-a numarat printre cele 43 de proiecte selectate dintr-un numar de peste 150 care au fost depuse de scoli din 15 tari europene.
Debutul activitatilor a fost marcat printr-o întâlnire a scolilor participante care s-a desfasurat în Bosnia-Hertegovina, în Sarajevo, între 25 si 29 septembrie. La aceasta întâlnire au participat câte un profesor si un elev de la fiecare din cele 105 scoli implicate în proiectele selectate, care au ca numitor comun voluntariatul. De la Liceul Don Orione din Oradea a participat profesoara de engleza Cristel Balas si elevul George Mihele din clasa a X-a A, care s-a remarcat prin rezultate foarte bune la învatatura.
Reprezentantii scolilor si-au prezentat proiectele, iar organizatorii de la Centrul Intercultural din Viena i-au instruit în privinta mijloacelor celor mai eficiente prin care pot implica elevii si profesorii în activitatile pe care intentioneaza sa le desfasoare.
Liceul Don Orione din Oradea si Colegiul Sfântul Iosif din Debretin vor organiza în comun în 2011-2012 plantari de arbori, curatarea unor zone poluate si o expozitie privind modul în care elevii pot participa la protectia mediului.
Rezultatele proiectului vor fi prezentate în cadrul unei noi întâlniri a reprezentantilor tuturor scolilor, care va avea loc în luna martie 2012 în Slovacia.
Mentionam ca Liceul Don Orione este partener al Academiei Civice Bihor în cadrul unui proiect de „Educatie ecologica în scoli si gradinite” si a câstigat în 2011 finantari la doua concursuri de proiecte de mediu sustinute de NATO Charity Bazaar si Consiliul Local Oradea, prin care a îmbunatatit conditiile oferite celor care învata la aceasta institutie sau care îsi petrec timpul liber în curtea liceului, care este o „gradina deschisa pentru copiii orasului”.