De Fabrizio Contessa

Louise are în urma sa o trista, lunga istorie de droguri, alcool si prostitutie. Multi ani a fost ajutata, din pacate fara mari rezultate, de serviciile sociale, pâna când n-a întâlnit "The well", un centru pentru femei aflate în dificultate gestionat la Sheffield de comunitatea baptista. O casa, hrana, haine curate si mai ales multa caldura umana, în loc de raceala si distanta, au convins-o ca putea reusi. Astfel, astazi are în sfârsit un apartament si cauta loc de munca. Istoria lui Louise este una dintre multele propuse parohiilor catolice din Anglia si ?ara Galilor ca idee pentru omilii, reflectii si întâlniri cu ocazia primei Zile Mondiale a Saracilor, care se celebreaza duminica, 19 noiembrie. "Împreuna cu Caritas social action, agentia Conferintei Episcopale din Anglia si ?ara Galilor care lucreaza în slujba celor mai saraci, si cu sfântul Vincentiu de Paul, am pregatit rugaciuni care pot sa fie folosite pentru a organiza momente de spiritualitate sau sugestii pentru predicile parohilor", explica Nana Anto-Awuakye, purtator de cuvânt al Catholic international development charity.

Cea propusa în Regatul Unit este numai una dintre multele initiative promovate în aceste ore în toata lumea pentru a atrage atentia cu privire la drama saraciei, care adesea nu cruta nici macar tarile mai bogate si dezvoltate. De exemplu, este cazul Germaniei, unde episcopii au difuzat un mesaj în care se evidentiaza tocmai acest aspect: "Saracia exista si în Germania, una dintre natiunile cele mai bogate din lume, si ne preocupa sa vedem ca aproape o persoana din cinci în tara noastra este lovita sau risca sa cada în mizerie", scriu prelatii, încurajând în acelasi timp politica si societatea "sa fie decise în contrastarea saraciei" si pe crestini "sa caute apropierea de saraci si sa nu astepte ca ei sa se apropie". În afara de asta, în mesaj se aminteste ca "pacea, buna guvernare si o politica economica si comerciala justa sunt indispensabile pentru reducerea saraciei".

Unul dintre aspectele probabil mai putin cunoscute ale saraciei este ca în acesti ultimi ani ea a început sa cuprinda în maniera consistenta si noile generatii. O investigatie facuta pentru aceasta ocazie de Caritas Europa reveleaza ca în continent trei tineri din zece traiesc în conditii de saracie sau în risc de saracie. Este vorba mai mult despre asa-numitii sinkies, tinerele perechi fara copii care, desi muncesc amândoi, au un salariu care însumat nu corespunde echivalentului unei retributii decente, cu consecinte foarte imaginabile asupra perspectivei de a investi în viitorul familiei. "Va fi prima generatie dupa multe decenii care risca sa aiba situatia mai rea decât a parintilor, cu profunde consecinte pentru coeziunea sociala, pentru modelele si pentru sistemele de protectie sociala", explica Jorge Nuno Mayer, secretar general al Caritas Europa, care, într-o declaratie la agentia SIR, a lansat alarma cu privire la riscul unui "naufragiu social daca nu se iau masuri acum". Aceleasi concluzii la care ajunge raportul despre saracia tinerilor si excluderea sociala în Italia prezentat ieri la Roma de Caritas.

Despre urgenta în a lua masuri pentru a contrasta saracia în rândul copiilor vorbeste Caritas Elvetia care, într-o nota, evidentiaza ca, dupa ultimele estimari, în teritoriul Confederatiei Elvetiene traiesc în situatie de lipsuri circa 76.000 de copii, în timp ce alti 188.000 sunt în conditii de precaritate. De fapt, problema saraciei "va ramâne provocarea sociala cea mai importanta din urmatoarele decenii".

Sunt numeroase initiativele puse în santier în Franta unde Ziua Mondiala a Saracilor coincide cu ziua nationala a Secours catholique. "Sa nu uitam niciodata sa dam persoanelor aflate în precaritate tot locul lor si cuvântul în comunitatile noastre, pentru o "Biserica saraca pentru saraci", a scris Monseniorul Jacques Blaquart, episcop de Orleans si presedinte al Consiliului Episcopal pentru Solidaritate. La Paris, în bazilica "Sacre Coeur a Montmartre", saracii vor fi primiti pentru un "prânz fratern", dupa Liturghia prezidata de nuntiul apostolic, arhiepiscopul Luigi Ventura. Initiative asemanatoare sunt în program în multe alte parohii din capitala.

Ocazii concrete pentru a favoriza întâlnirea si prietenia cu persoanele aflate în stare de necesitate si pentru a ajuta persoane aflate în dificultate au fost promovate de parohii, comunitati calugaresti si miscari ecleziale în Austria. Traditionala Elisabeth Sammlung, colecta anuala care ia numele de la sfânta Elisabeta a Ungariei, sarbatorita la 17 noiembrie, anul acesta coincide cu Ziua Saracilor: "Activitatea propusa împotriva saraciei în Austria obtine astfel un stimulent si un sprijin puternic de sus", subliniaza Monseniorul Michael Landau, presedinte national al Caritas. Printre activitatile parohiilor este, de exemplu, crearea unui cos pentru colectarea de hrana si articole pentru igiena personala care sa fie distribuite celor care au nevoie. În afara de asta, în program sunt "tururile de urgenta" pentru a se familiariza cu cersetorii si cei fara adapost si pentru a întâlni si a încerca sa se dea ajutor parintilor single cu probleme financiare. În multe centre vor fi instituite fonduri în magazine si în supermagazine pentru a permite cumpararea de bunuri de prima necesitate.

În Bulgaria, prin decizia Conferintei Episcopale, Ziua Mondiala a Saracilor a fost precedata de o saptamâna dedicata celor mai nevoiasi cu diferite initiative pentru sprijinirea lor. Caritas a gasit ca grup mai vulnerabil pe refugiatii carora le este dedicata o brosura speciala intitulata "Egali în diversitate", unde se explica situatia referitoare la migranti si la integrarea lor. "Ziua Mondiala este o ocazie foarte frumoasa de a merge în întâmpinarea persoanelor aflate în nevoie si mai ales pentru a motiva si persoanele care nu au posibilitatea sa faca asta adesea", a spus secretarul general al Caritas Bulgaria, Emanuil Patashev.

În Argentina, presedintele Conferintei Episcopale, Óscar Vicente Ojea, episcop de San Isidro, va prezida duminica o Liturghie cu saracii în orasul San Fernando, în provincia Buenos Aires. Cu aceasta ocazia, a fost anuntat, prelatul va oficia si ritul spalarii picioarelor pentru câteva persoane marginalizate. Seara, tot Monseniorul Ojea va participa la o cina comunitara împreuna cu un grup de persoane fara adapost. Si cardinalul arhiepiscop de Buenos Aires, Mario Aurelio Poli, va prezida o Liturghie cu persoanele aflate în dificultate din "Villa 21" în Parohia "Virgen de los Milagros de Caacupé".

"Rugaciuni speciale si actiuni concrete, care sa arate angajarea crestinilor pentru saracii din tara" au fost cerute de cardinalul arhiepiscop de Colombo, Albert Malcolm Ranjith Pattabendige Don, care a invitat toate parohiile si institutiile ecleziastice din Sri Lanka sa participe activ la Ziua Mondiala a Saracilor.

(Dupa L'Osservatore Romano, 19 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro