„De la Badacin au pornit în pelerinaj la Sighet în jur de 90 de tineri, din judet si din tara. Este al zecelea an în care are loc acest pelerinaj, organizat de Episcopia Greco-Catolica de Oradea si Congregatia „Don Orione” în perioada 22 august – 1 septembrie 2009, în cinstea martirilor Bisericii.
Pelerinajul se desfasoara cu binecuvântarea P.F. Lucian Muresan, P.S. Virgil Bercea si P.S. Ioan Sisestean, anul acesta sub semnul „Anului Sfintei Preotii”. În 2009 se comemoreaza 90 de ani de la moartea lui Gheorghe Pop de Basesti. Pop de Basesti a fost unul dintre liderii miscarii memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei si drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflata în imperiul austro-ungar. A fost unul dintre politicienii români condamnati la închisoare pentru sustinerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandistilor de la Cluj în 1894. A prezidat Adunarea Nationala de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. A murit câteva luni mai târziu, la vârsta de 84 de ani. Urmasul sau la conducerea PNR a fost Iuliu Maniu. În aceasta seara 24 august, la Cehul Silvaniei, tinerii pelerini vor participa la un simpozion care va evoca personalitatea marelui om politic al Salajului.
Grupul a pornit pe jos din Badacin, de la mormântul simbol al lui Iuliu Maniu si va poposi la Bocsa (la mormântul lui Simion Barnutiu), Guruslau, Bocsita, Cehu Silvaniei si în continuare Benesat – Cheile Ticaului, Ulmeni, Miresu Mare, Baia Mare, dupa care vor ajunge la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, unde în data de data de 29 august va fi celebrata o Sfânta Liturghie în amintirea martirilor de la Sighet. Cu aceasta ocazie va fi prezent si P.S. Vasile Bizau, Arhiereul Vicar al Arhiepiscopiei din Blaj.