„Miercuri, 26 iunie 2013, in Sala “Constantin Stere a Palatului Parlamentului, s-a desfasurat dezbaterea "Procesul de revizuire a Constitutiei Romaniei: inceput, desfasurare, viitor", cu participarea unor parlamentari ai Romaniei, a domnului Todor Arpad, din partea echipei coordonatoare a Forumului Constitutional precum si a peste 20 de Asociatii, Fundatii sau Organizatii reprezentând societatea civila. Moderatorii Dezbaterii au fost cunoscutul jurnalist Ion M. Ionita si avocatul Alexandru Surcel.
Initiatorii acestui eveniment au fost: Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei, Asociatia România Vie, Asociatia de Informare pentru Regatul României, Alianta Civica, Fundatia Iuliu Maniu-Ion Mihalache si Forumul Civic pentru Responsabilitate Politica. Contributori la aceasta dezbatere au fost : Asociatia Internationala pentru Drepturile Omului, Coalitia pentru Familie si Constitutie, Asociatia Dati-mi Romania inapoi!, Asociatia Promemoria, Asociatia Romania Fara Ei, Asociatia Clubul Monarhistilor Clujeni, Fundatia Isbasoiu, Asociatia Falticeni Cultural, Asociatia Generala a Românilor uniti, Greco-Catolici (AGRU), Asociatia ROST, Fundatia Corneliu Coposu, Grupul pentru Salvarea Rosiei Montane din cadrul ASE, Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie, Asociatia 21 Decembrie, Institutul Fratii Golescu pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Platforma Civica Actiunea 2012, Asociatia pentru Proprietatea Privata, Fundatia Nationala pentru Românii de Pretutindeni, Asociatia Onoare si Patrie, Asociatia Traditia Militara, Asociatia Pro Initiativa, Asociatia Femeilor din Romania.
Majoritatea reprezentantilor societatii civile au criticat modul de a lucra al Forumului constitutional si al Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei. Deasemenea numeroase Asociatii prezente au cerut reformularea art. 152 din Constitutie in asa fel încât sa permita rediscutarea formei de guvernamânt pentru ca poporul sa aleaga in mod liber intre republica si Monarhie constitutionala. S-au discutat printre altele urmatoarele teme: articolul 1 despre rolul istoric al unor institutii in faurirea statului, modificarea art. 152 prin eliminarea limitarii revizuirii când vine vorba de forma republicana a statului, problema raporturilor intre românii din stânga si dreapta Prutului, stema României sa revina la cea din anii 1921-1947, proclamarea iar si a Zilei de 10 Mai ca si Sarbatoare Nationala fiind de fapt Ziua Independentei, problema familiei si a definirii acesteia în Constitutie, problema apararii vietii de la concepere la moartea naturala, problema resurselor naturale,problema drepturilor omului în special a libertatii de constiinta.
Din partea Asociatiei Generala a Românilor uniti, Greco-Catolici (AGRU) au participat Pr.Dr.Coriolan C. Muresan, Asistent spiritual national, si d-nul Prof. Calin Diaconu, Presedinte AGRU Bucuresti.
În cuvântul sau Pr. Dr. Coriolan C. Muresan a exprimat nemultumirea AGRU fata de lipsa de transparenta a lucrarilor Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, a exemplificat paradoxala evolutie a art. 1 în Comisia parlamentara de revizuire constitutionala si a propus modificarea aceluiasi art. 1 prin includerea explicit a Bisericii Greco-Catolice alaturi de Casa Regala si de Biserica Ortodoxa între institutiile ce au contribuit la faurirea statului nostru. Deasemenea s-a cerut modificarea art.22 specificându-se apararea vietii de la concepere pâna la moartea natural, modificarea art. 29 pe modelul Conventei europene a drepturilor omului (garantarea dreptului de libertate de gândire, de constiinta si religie, libertatea de schimbare a religiei sau convingerile, libertatea de manifestare a religiei individual si colectiv) precum si modificarea art. 48 încat sa se specifice ca o casatorie este între barbat si femeie. S-a facut un apel catre parlamentarii prezeti sa nu ignore aceste propuneri, propuneri ce se regasesc si în Scrisorile adresate de Ierarhia catolica din România Comisiei parlamentare. S-a reamintit ca o excludere a Bisericii Greco-Catolice din Constitutia tarii ar fi în linia persecutiei comuniste si nu a Constitutiei din 1923 ce recunostea doua Biserici istorice românesti )Biserica Ortodoxa si Biserica Greco-Catolica).
Domnul prof. Calin Diaconu a analizat pe scurt cauzele posibile ale revizuirii constitutionale dar s-a întrebat asupra modului Comisiei parlamentare de a stabili ce institutii merita sa fie trecute explicit în articolul 1.
Parlamentarii prezenti au explicat urmatoarele etape ale revizuirii si au luat act de cererile Asociatiilor prezente .
Participantii au subliniat la final întocmirea unui Raport catre Parlament cu privire la aceasta Dezbatere precum si alocarea unui timp necesar mai îndelungat pentru adoptarea unei Constitutii bine gândite si fara ambiguitati ,fara aducerea in discutie a unor asa-zise motive de presiune exterioara de orice fel.