Biserica cu soare din Vintere a indicat ieri, duminică 20 martie 2022, la orele 17,33 pentru prima data echinoctiul de primăvară.

Echinocțiul de primăvară 2022 este momentul în care debutează primăvară din punct de vedere astronomic, după debutul acesteia calendaristic. Specialiștii în astronomine calculează nu doar ziua echinocțiului, ci și ora și minutul în care ziua și noapte au o durată egală.

Cuvântul echinox are la bază cuvântul – ”équinoxe”, echinoțiu, care provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – “noapte”.

Echinocțiul este momentul în care soarele trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, iar ziua este egală cu noaptea. Această egalitate este prezentă în orice loc de pe planeta noastră. La momentul echinocţiului de primăvară, soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilei cu cea a nopţii, indiferent de latitudine. Odată cu echinocțiul de primăvară, durata zilei începe să crească, iar cea a nopții să scadă până pe data de 21 iunie, odată cu solstițiul de vară.

Biserica cu soare din Vintere construită între anii 1881-1887, reabilitată total și resfințită în anul 2021 de către episcopul Virgil Bercea, este unica Biserică din lume care prin sistemul său luminos indică solstițiile și echinocțiile.

Pr. Dr. Florin Jula