„Duminica, 22.10.2019, Parohia Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan din Roma Nord, a gazduit cea de-a 6-a editie a concursului de creatie si fantezie în bucatarie, dedicat comunitatii române din capitala italiana, denumit „Româncuta în bucatarie”.
Ziua a început cu liturghia celebrata de parintele paroh Serafim Iulian Vescan alaturi de parintele Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pio Romeno, care a si tinut omelia, pr. Sabo Ioan Sorin si diaconul Dan Pisuc. La liturghie au participat si 11 studentii ai colegiului Pontifical PIO Romeno care au dat raspunsurile. Dupa celebrare, Româncuta s-a îndreptat spre bucatarie, mai cu seama spre ale ei preparate culinare pregatite special pentru acest concurs. Si nu a fost doar una, ci 12 concurente care s-au întrecut în arta culinara. De la ,,poale în brâu”, ,,sarmalute cu mamaliga”, ,,ciorba de peste” pâna la aperitive apetisante realizate din produse românesti si chiar mai mult de atât, a existat o concurenta care a venit cu o varianta culinara în stil italian. Evenimentul s-a desfasurat în teatrul parohiei, având-o ca moderatoare pe doamna Lucia Bârle. Totodata, spectatorii în numar de peste 250 de persoane, au avut prilejul de a se bucura de momentele artistice oferite de Steluta Florestean si Nae Leonard.
Finalul concursului a adus premiile oferite celor mai gustoase si apetisante preparate realizate de catre Ion Constanta, Maricica Movila si Elena Ifrim.
La eveniment au fost prezenti reprezentantul Ambasadei României la Roma, viceconsulul Ionut Florin Urs, care a adus, din partea ambasadorului George Bologan, mesajul de multumire pentru efortul comunitatii în a pastrarea prin ceea ce face, cultura si traditiile românesti la Roma. Totodata au fost prezenti si reprezentanti ai comunitatii italiene, dar si reprezentanti ale unor asociatii românesti din Cetatea Eterna.
În cadrul evenimentului a fost facut si un apel umanitar în ceea ce priveste strângerea de fonduri necesare repatrierii trupului neînsufletit a lui Antofi Aramis Adrian (un tânar de 23 de ani) decedat la Tivoli. Suma de 1046 de euro strânsa a fost predata agentiei de pompe funebre „Casa Funerara Diaconu” SRL reprezentata legal de catre Alina Carabus.
La sfârsitul programului artistic, parintele paroh Serafim Iulian Vescan a anuntat oficial urmatoarele doua evenimente: 18 noiembrie, celebrarea sacramentului sfântului Maslu cu 7 preoti si 10 decembrie concertul de colinde si alte obiceiuri legate de sarbatoarea Craciunului dar si comemorarea Marii Uniri de la Alba-Iulia 1918.