„Unul dintre cele mai frumoase palate din centrul municipiului Oradea are mai bine de 100 de ani. Cladirea apartine Episcopiei Greco-Catolice, iar acum trece printr-un amplu proces de restaurare. Exteriorul este deja gata, iar imobilul si-a recapatat stralucirea de odinioara, oferind una dintre cele mai spectaculoase imagini din Piata Unirii. Valoroasele fresce descoperite în timpul lucrarilor vor fi refacute si vor putea fi, în curând, admirate de vizitatori.
Ridicat între 1903 si 1905, Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost construit dupa proiectul unui cunoscut arhitect al acelor vremuri, Kálmán Rimanóczy Junior. Parterul cladirii gazduia biblioteca si birourile administrative, etajul – saloanele episcopale.
"Palatul este construit în stil eclectic, suna foarte intimidant eclectic, de fapt ce înseamna, înseamna ca stilul dominant este neogotic, dar este o împletire rafinata, fireasca, de mare arta între mai multe stiluri romanic, rococo, baroc, art-nouveau", a explicat Rodica Indig, coordonatoarea albumului "Palatul episcopal greco-catolic".
Palatul a avut o istorie zbuciumata. În 1948, când biserica greco-catolica a fost desfiintata, în cladire a fost transferata scoala populara, iar ulterior aici a fost amenajata Biblioteca Judeteana. Abia dupa Revolutie cladirea a revenit a proprietarilor de drept.
"Este un palat, care, spunem noi, are o arhitectura sub semnul crucii, o arhitectura spirituala. Este data numai de elementele care apar, mitre episcopale, blazoane, cruci, simbolul euharistic al vitei de vie", a detaliat Rodica Indig.
Încadrata de doua turnuri laterale si dominata de un altul care face legatura dintre cele doua aripi, cladirea este o rafinata combinatie cu elemente decorative romanice si bizantine. În interior, înca de la intrare, ies în evidenta ornamentele ce împodobesc peretii, dar si un vitraliu spectaculos.
"Este un vitraliu art-nouveau, dar cu elemente renascentiste, trecem prin portalul în care observam blazonul episcopului Demetrie Radu, cel care a construit acest palat si vedem în cadrul acestui blazon, prin cruce spre lumina."
Episcopii care s-au perindat si-au lasat amprenta asupra locului, dar mai ales asupra comunitatii din care au facut parte. De palatul episcopal sunt legate si numele reginei Maria si a regelui Ferdinand.
"Au locuit aici, în acest palat episcopal, au primit audientele. Aici, în piata au fost aclamati de locuitorii Oradei", sustine coordonatoarea albumului "Palatul episcopal greco-catolic".
"Palatul episcopal greco-catolic se afla chiar în inima orasului, iar arhitectura impunatoare a cladirii atrage cu usurinta privirile trecatorilor", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Episcopia Greco- Catolica de Oradea va marca anul acesta 240 de ani de la înfiintarea ei. Albumul ce va fi editat cu aceasta ocazie are în plin plan palatul episcopal.
Materialul poate fi vizionat aici: http://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/istoria-zbuciumata-a-palatului-episcopal-greco-catolic-din-oradea-822070

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Sursa: http://www.digi24.ro