Întâlnirea responsabililor departamentelor pentru pastoratia laicilor. În centrul lucrarilor, discutii despre noi mijloace în sprijinul pastoratiei familiilor si a tinerilor

Sâmbata, 4 noiembrie 2017, la Manastirea Franciscana ,,Maica Domnului” din Oradea a avut loc prima întâlnire de lucru a responsabililor cu pastoratia copiilor si a tinerilor, respectiv a adultilor si a familiilor din Eparhia de Oradea. La discutii au sosit inclusiv reprezentantii asociatiilor laicale ce functioneaza pe teritoriul Eparhiei.

În deschiderea lucrarilor, parintele Mihai Vatamanelu, vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a prezentat cele doua departamente implicate în pastoratia laicilor: Departamentul pentru pastoratia copiilor si a tinerilor, respectiv Departamentul pentru pastoratia adultilor si a familiilor. Sfintia sa a anuntat ca, în sprijinul activitatilor de pastoratie si evanghelizare, pe teritoriul Eparhiei va fi raspândita brosura "Scoala de evanghelizare". Ea va ajunge în fiecare protopopiat si este destinata preotilor implicati în actiuni de evanghelizare. S-a subliniat si faptul ca noile timpuri deschid larg chiar si laicilor posibilitatea de a completa osteneala preotului în activitatea misionara de evanghelizare. Biserica are nevoie si de implicarea lor în evanghelizare, fiecare dupa calitatile sale, fiecare folosindu-se de instrumentele la îndemâna pentru a iesi în întâmpinarea celor cu dor dupa Dumnezeu.

Parintele Paul Popa, coordonatorul Departamentului pentru pastoratia copiilor si a tineretului, a prezentat calendarul activitatilor prevazute în programul pastoral pentru tineret. Un punct rasunator în agenda are în vizor Centenarul Marii Uniri. Astfel, în contextul Centenarului, tinerilor de liceu li se propune un concurs de istorie pe tema Marii Uniri. Aceasta ar fi o experienta care sa prilejuiasca o deschidere a interesului lor pentru adevarul istoric si pentru cunoasterea rolului decisiv pe care l-a avut Biserica Româna Unita în istorie. S-a mai decis crearea unui grup de discutii online care sa faciliteze comunicarea interna a celor implicati sau interesati de activitatea departamentului.

Departamentul pentru pastoratia adultilor si familiilor îsi propune sa colaboreze cu toate asociatiilor catolice din Eparhie. Parintele Mihai Tegzes, coordonatorul Departamentului, a anuntat intentia de a elabora Brosura pentru logodnici ca instrument în pregatirea pentru casatorie. Tot sfintia sa a largit explicatiile despre "Scoala de evanghelizare", care aduce aminte de primii crestini care se întâlneau în casele oamenilor, avându-L pe Isus în centrul atentiei. În contextul acelorasi discutii despre familie, parintele Mihai Vatamanelu a prezentat experienta pastorala a Comunitatilor Familiale de Evanghelizare, subliniind ca reusita lor consta în întâlnirile saptamânale. În acest tip de întâlnire se constientizeaza prezenta lui Isus în comunitate, iar oamenii uniti, în primul rând în jurul lui Dumnezeu, pot face lucruri minunate.

Discutiile au continuat cu replicile si sugestiile prezentate de fiecare dintre cei invitati la lucrari. Ele vor fi analizate de responsabilii Departamentelor, astfel încât pastoratia laicilor sa fie una eficienta si completa. În final s-a propus ca acest tip de întâlnire sa aiba loc macar de doua ori pe an.