„Iubiti frati si surori,

Evanghelia din aceasta duminica (Mt 22,15-21) ne prezinta o noua întâlnire fata în fata între Isus si opozantii sai. Tema tratata este aceea a tributului dat Cezarului: o chestiune "spinoasa", daca este permis sau nu a plati taxa împaratului din Roma, caruia îi era supusa Palestina în timpul lui Isus. Pozitiile erau diferite. De aceea, întrebarea adresata lui de farisei: "este permis sau nu a da tribut Cezarului?" (v. 17) constituie o capcana pentru Învatatorul. De fapt, în functie de cum ar fi raspuns, ar fi fost acuzabil ca este ori pro ori contra Romei.

Însa Isus, si în acest caz, raspunde cu calm si profita de întrebarea rautacioasa pentru a da o învatatura importanta, ridicându-se deasupra polemicii si a gruparilor opuse. Le spune fariseilor: "Aratati-mi moneda tributului". Ei îi prezinta un dinar si Isus, observând moneda, întreaba: "A cui este aceasta imagine si inscriptia?". Fariseii nu pot decât sa raspunda: "Ale Cezarului". Atunci Isus conclude: "Dati-i, asadar Cezarului ceea ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu" (cf. v. 19-21). Pe de o parte, intimând sa se restituie împaratului ceea ce îi apartine, Isus declara ca a plati taxa nu este un act de idolatrie, ci un act datorat autoritatii pamântesti; pe de alta parte – si aici Isus da "lovitura de gratie" – amintind de primatul lui Dumnezeu, cere sa i se dea ceea ce îi revine ca Stapân al vietii omului si al istoriei.

Referinta la imaginea lui Cezar, imprimata pe moneda, spune ca este corect sa se simta cu titlu deplin – cu drepturi si obligatii – cetateni ai statului; dar în mod simbolic ne face sa ne gândim la cealalta imagine care este imprimata în orice om: imaginea lui Dumnezeu. El este Stapânul a toate, iar noi, care am fost creati "dupa chipul sau" apartinem înainte de toate Lui. Isus scoate, din întrebarea pusa Lui de farisei, o întrebare mai radicala si vitala pentru fiecare dintre noi, o întrebare pe care noi trebuie sa ne-o punem: cui apartin eu? Familiei, orasului, prietenilor, scolii, locului de munca, politicii, statului? Da, desigur. Dar înainte de toate – ne aminteste Isus îi apartii lui Dumnezeu. Aceasta este apartenenta fundamentala. El este cel care ti-a dat tot ceea ce esti si ceea ce ai. Asadar viata noastra, zi de zi, putem si trebuie s-o traim în re-cunoasterea acestei apartenente a noastre fundamentale si în re-cunoasterea inimii fata de Tatal nostru, care îl creeaza pe fiecare dintre noi singular, irepetabil, dar întotdeauna dupa imaginea Fiului sau iubit, Isus. Este un mister minunat.

Crestinul este chemat sa se angajeze concret în realitatile umane si sociale fara a-l contrapune pe "Dumnezeu" si "Cezarul"; a-l contrapune pe Dumnezeu si Cezarul ar fi o atitudine fundamentalista. Crestinul este chemat sa se angajeze concret în realitatile pamântesti, dar iluminându-le cu lumina care vine de la Dumnezeu. Încredintarea prioritara lui Dumnezeu si speranta în El nu comporta o fuga de realitate, ci dimpotriva un a da în mod activ lui Dumnezeu ceea ce îi apartine. Pentru aceasta credinciosul priveste la realitatea viitoare, aceea a lui Dumnezeu, pentru a trai viata pamânteasca în plinatate, si sa raspunda cu curaj la provocarile sale.

Fecioara Maria sa ne ajute sa traim mereu în conformitate cu imaginea lui Dumnezeu pe care o purtam în noi, înauntru, dând si contributia noastra la construirea cetatii pamântesti.

_______________

Dupa Angelus

Iubiti frati si surori!

Ieri, la Barcelona, au fost beatificati Matteo Casals, Teofilo Casajús, Fernando Saperas si 106 însotitori martiri, apartenenti la Congregatia calugareasca a claretienilor si ucisi din ura fata de credinta în timpul razboiului civil spaniol. Exemplul lor eroic si mijlocirea lor sa-i sustina pe crestinii care si în zilele noastre – si atâtia -, în diferite parti ale lumii, îndura discriminari si persecutii.

Astazi se celebreaza Ziua Misionara Mondiala, cu tema "Misiunea în inima Bisericii". Îi îndemn pe toti sa traiasca bucuria misiunii marturisind Evanghelia în locurile în care fiecare traieste si actioneaza. În acelasi timp, suntem chemati sa sustinem cu afectul, ajutorul concret si rugaciunea pe misionarii plecati pentru a-l vesti pe Cristos celor care înca nu-l cunosc. Amintesc si ca este intentia mea sa promovez o Luna Misionara Extraordinara în octombrie 2019, cu scopul de a alimenta ardoarea activitatii evanghelizatoare a Bisericii ad gentes. În ziua în care este comemorarea liturgica a sfântului Ioan Paul al II-lea, papa misionar, încredintam mijlocirii sale misiunea Bisericii în lume.

Va cer sa va uniti cu rugaciunea mea pentru pacea în lume. În aceste zile urmaresc cu atentie deosebita Kenya, pe care am vizitat-o în 2015, si pentru care ma rog pentru ca toata tara sa stie sa înfrunte dificultatile actuale într-un climat de dialog constructiv, având la inima cautarea binelui comun.

Si acum va salut pe voi toti, pelerini care provin din Italia si din diferite tari. În mod deosebit, pe credinciosii din Luxemburg si pe cei din Ibiza, Miscarea Familia Inimii Neprihanite a Mariei din Brazilia, pe Surorile Preasfintei Mame Îndurerate. Salut si binecuvântez cu afect comunitatea peruana din Roma, adunata aici cu imaginea sacra a lui Se?or de los Milagros.

Salut grupurile de credinciosi din atâtea parohii italiene si îi încurajez sa continue cu bucurie drumul lor de credinta.

Si urez tuturor o duminica frumoasa. Va rog, nu uitati sa va rugati pentru mine. Pofta buna si la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro