„Papa Francisc a primit vineri vizita unui grup de aproximativ 350 de atleti ”Special Olympics”, care participa la turneul ”Unified Football”. ”Voi sunteti simbolul unui sport care deschide ochii si inima la valoarea si demnitatea individului si a persoanelor care, altfel, ar fi obiect de prejudecati si excluziune”, a spus pontiful în scurtul sau salut. În aceste zile, sportivii primiti de papa Francisc în audienta, cu sau fara dizabilitati intelective, participa împreuna la acelasi turneu de fotbal.
Aceasta initiativa, a remarcat Sfântul Parinte, ”alimenteaza speranta într-un viitor pozitiv si rodnic al sportului”, în care este posibila ”edificarea unor societati mai fraterne, în care persoanele pot creste si realiza pe deplin propriile capacitati”. «În acest sens, sportul este unul din acele limbaje universale care depaseste diferentele culturale, sociale, religioase si fizice si reuseste sa uneasca persoanele, facându-le partase la acelasi joc si protagoniste împreuna la victorii si înfrângeri».
Biserica, a încheiat pontiful, ”sustine si încurajeaza acele initiative, legate de domeniul sportului, care favorizeaza binele persoanelor si al comunitatilor”. Sportul are multe ”povesti de viata” despre persoane care au iesit din conditii de marginalizare si saracie, de rani si accidente, povesti care ”ne arata cum determinarea si caracterul unora pot fi motiv de inspiratie si încurajare pentru atâtea persoane, în toate aspectele vietii lor”. ”Împreuna cu divertismentul, cultivati prietenia si solidaritatea”, a fost îndemnul final al Sfântului Parinte.
Membrii Special Olympics. , sunt tineri care provin din Franta, Lituania, Ungaria, România, Spania, Portugalia, Belgia si Italia. Atleta cea mai tânara este Gemma Pompili, de 5 ani, care a donat Sfântului Parinte o pereche de tenisi cu logo-ul „Special Olympics”.