„Episcopul siro-catolic Flavian Mihai Melki, martirizat în timpul "Genocidului asirian", va fi proclamat Fericit, sâmbata, 29 august a.c., în cadrul Sfintei Liturghii solemne, care va fi celebrata la manastirea patriarhala Fecioara Maria a Eliberarii, din Harissa, în Liban.
La celebrarea euharistica vor participa numerosi patriarhi si conducatori de Biserici din Liban, Siria si Irak. Ceremonia de beatificare va fi prezidata de patriarhul siro-catolic Ignatius Youssef III. Decretul de beatificare va fi citit la începutul Sfintei Liturghii, de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor.
În data de 8 august a.c. Papa Francisc l-a primit în audienta privata pe cardinalul Angelo Amato, Pontiful autorizând Congregatia sa promulge decretul privitor la martiriul Slujitorului lui Dumnezeu Flavian Mihai Melki (cu numele de mirean Iacob), din cadrul Fraternitatii Sfântul Efrem, episcop de Djézireh al Sirienilor, nascut în 1858 la Kalaat Mara (în prezent Turcia) si ucis din ura fata de credinta, la Djézireh, pe 29 august 1915.
Episcopul Melki a fost ucis din ura fata de credinta la 29 august, motiv pentru care a fost aleasa aceasta data pentru ridicarea sa la cinstea altarelor. El a fost ucis în timpul masacrelor comise împotriva siro-armenilor si a membrilor altor comunitati crestine la instigarea membrilor miscarii Tinerii Otomani.
Consacrat episcop la Gazarta, în 1913, traia într-o stare de saracie extrema, ajungând sa-si vânda pâna si vesmintele liturgice pentru a-i ajuta pe cei sarmani. În vara anului 1915, în timp ce se afla departe de propria dieceza, aflând de violentele care urmau sa se abata si asupra credinciosilor pe care-i pastorea, a decis întoarcerea grabnica la propriul sediu episcopal.
A fost arestat de autoritatile otomane la 28 august, împreuna cu episcopul caldeean din acelasi oras. Potrivit martorilor oculari citati de surse otomane, cei doi episcopi au fost ucisi dupa ce au refuzat sa-si renege propria credinta si sa se converteasca la islam. Flavian Mihai Melki a fost schingiuit pâna când a murit, fiind apoi decapitat.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va