„În prezenta secretarului de stat Alexandru Pugna, de la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, a Prea Sfintiilor lor Virgil de la Episcopia Greco-Catolica a Oradiei si Iustin de la Episcopia Maramuresului si Satmarului, a vicepresedintelui Academiei Române academician Alexandru Surdu, a presedintelui Filialei Cluj Napoca a Academiei Române, acad.Emil Burzo, a acad.Marius Porumb, a Prefectului Darius Filip, a presedintelui ASTRA, prof.univ.Dumitru Acu, a reprezentantului Mitropoliei Clujului si Feleacului, a profesorului Ioan Sabau-Pop de la Universitatea din Târgu Mures, a profesorului Avram Fitiu de la Universitatea de stiinte agricole Cluj Napoca, a primarului din Reghin, ec.Maria Precup, a primarului din Festilita Republica Moldova, Nicolae Tudoreanu, a directorului Muzeului Tarii Crisurilor Oradea, prof.univ.Aurel Chiriac, a directorului Directiei Judetene de Cultura Satu Mare, Danciu Zamfir, a directorului Muzeului Judetean Felician Pop, a reprezentantilor Bibliotecii Judetene dr.Viorel Câmpean si Marta Cordea, a presedintelui Asociatiei Codrenii Ionel Costescu si a dr. Natalia Lazar din Negresti Oas, a directorilor de scoli careiene dar si a Colegiului National Mihai Eminescu din Satu Mare a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu la Carei. Evenimentul face parte din manifestarile celei de-a 112-a Adunare Generala ASTRA de la Carei, 13-15 octombrie 2017 la care au participat toate Despartamintele ASTRA din tara si Republica Moldova si Serbia.
Initiativa apartine Despartamântului ASTRA Carei. Aprecieri deosebite pentru toti membrii ASTRA Carei dar si pentru colaboratori si voluntari care s-au implicat în reusita evenimentului.
,,La zidirea soarelui se stie,
Cerul a muncit o vesnicie,
Noi, muncim întocmai,
Ne-am ales cu domnul Eminescu,
Domnul cel de pasare maiastra,
Domnul cel de nemurire a noastra,,
….
Dar Eminescu n-a existat.
A existat numai o tara frumoasa, oameni primitori cari de multe ori îsi foloseau taria pentru a apara frumusetile si bogatiile patriei. Oameni care mânuiau cu maiestrie si palosul si pasul calusarului.
Priviti în jur, priviti unul la altul….suntem un popor în toate.
Mi-l furara, Doamne, adineauri
Pe înaltul domn cu tot cu lauri….
Dar de astazi, Eminescu este prezent si în acest colt de tara româneasca, la Carei. Nu vom mai fi doar ultima brazda de pamânt românesc eliberat de Armata Româna în 1944 ci îl vom avea si pe voievodul limbii române, Mihai Eminescu.
In februarie 2015, Despartamântul ASTRA Carei a solicitat Consiliului Local Carei aprobarea pentru amplasarea unui bust al poetului nemuririi noastre, Mihai Eminescu. N-a fost sa fie atunci. Cei care au votat împotriva lui nu erau pregatiti pentru a-l primi pe domnul Eminescu asa cum nici noi nu am fost pregatiti pentru a accepta refuzul.
Dar pentru ca suntem un popor în toate, caliti în vitregiile vremilor care au trecut peste noi, am insistat…si am insistat bine. Din data de 3 mai 2017, portile orasului Carei s-au deschis pentru Mihai Eminescu.
Si iata ca astazi, în sfânta zi de sarbatoare a Sfintei Parascheva, Mihai Eminescu patrunde în orasul de pe granita de nord vest a României.
Nu va temeti ca sa îl primiti în sufletele voastre pe Mihai Eminescu!
Dragostea sa pentru patrie a fost la fel de nemarginita precum talentul sau. Eminescu îsi saluta colegii : «Traiasca natia!», iar când era astfel salutat, raspundea cu cuvintele: «Sus cu dânsa!»,
Eminescu a fost considerat un vizionar al natiunii, visând la înfaptuirea unirii depline a tuturor tarilor românesti. Si nu a trecut mult pâna la înfaptuirea Marii Uniri de la 1918. Nu întâmplator am ales acest loc ca amplasament…strada 1 Decembrie 1918.
Pana sa a fost neiertatoare cu toti cei care nutreau alte sentimente decât cele patriotice…Eminescu a fost un jurnalist incomod care a militat pentru înfaptuirea reconstituirii Daciei fapt ce i-a atras si condamnarea la moarte. Dar Eminescu nu a fost ucis decât fizic, spirtul sau exista în fiecare dintre noi caci fiecare dintre noi ne dorim o Tara Româneasca puternica în care pacea sa domneasca.
Pentru ca acest bust sa prinda contur am avut nevoie de sustinere si nu putina. Am avut parte de oameni cu suflet mare în fata carora ne închinam si le aducem calde multumiri si adânc respect.
Sculptorul este Radu Ciobanu din Satu Mare caruia îi multumim, arhitectul proiectului este Magda Eszter Benovski careia îi aducem multumiri dar sa nu uitam ca a fost nevoie de o subscribtie publica pentru a concretiza proiectul nostru. Nu am strâns înca suma necesara dar apreciem în mod deosebit aportul firmelor careiene , al careienilor dar nu numai care au dorit sa ajute la ridicarea acestui bust.
Cel mai important ajutor a venit de la firma Sat An Carei si apreciem colaborarea.
Au mai contribuit societatea ABRA COM Carei, Diverti Media Carei, Asociatia Unirea 2009 Carei, Agrotex Carei, Infratirea Carei si numerosi careieni, satmareni sau iubitori ai creatiilor eminesciene, fie ele lirice sau epice.
,,Acum am si eu pe lume parte:
Pot îmbratisa maiastra-ti carte,
Stiu ca frate-mi esti si mi-esti parinte,
Acum nimeni nu ma poate minte.
Bine ai venit în casa noastra,
Neamule, tu floarea mea albastra.
De avem sau nu dreptate,
Eminescu sa ne judece.,,

Presedinte Despartamânt ASTRA Carei