„La Editura Sapientia din Iasi a aparut recent cartea Don Orione – ieri si azi, convorbiri realizate de Fabian Pitreti. Cartea apare în colectia „Spiritualitate”, în format 14×20, are 204 de pagini si poate fi procurata de la Libraria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum si de la celelalte librarii catolice din tara la pretul de 20 lei.

Protagonistii acestui frumos volum de dialoguri, desi diferiti prin vârsta sau prin experienta de viata, au totusi un element care îi uneste: apartenenta la aceeasi familie religioasa si asentimentul comun fata de fondatorul acesteia, pe care au învatat, odata cu trecerea anilor, sa îl iubeasca si sa se conformeze idealului sau. Paginile acestui volum pun în lumina fidelitatea lui Dumnezeu fata de aceste persoane, precum si fata de noi toti; fidelitate ce se manifesta în mod deosebit sub aspectul milostivirii. Astfel, conversatiile prezentei opere se prezinta ca un comentariu viu la una dintre rugaciunile cele mai vechi de „Colecta” prezente în Liturghierul Roman: „Dumnezeule, care îti dezvalui atotputernicia mai ales prin mila si iertare!” De fapt, pentru a indica prezenta Sa, Domnul nu a ales o idee abstracta, ci reala, concreta, un sentiment profund, natural, plin de gingasie si de compasiune, de indulgenta si de iertare, adica de milostivire.

Din prezentele pagini, desi cu multa delicatete, se reflecta si unele limite ale protagonistilor; drumul lor de sequela Christi si de fidelitate în spiritul lui don Orione nu a fost mereu liniar si constient. Aceasta realitate face ca prezentul volum sa fie si mai interesant, deoarece în aceste pagini nu se vrea o prezentare ideala, perfecta, a unor persoane care nu simt nevoia convertirii, persoane care se aseamana unui fariseu, ci, din contra, care se aseamana cu un pacatos, si nu cu „broasca lui Fedro”, sau cu melcul din Trilussa care se simtea erou al istoriei pentru faptul ca, prin propria saliva, a lasat o urma pe un simbol al istoriei, si anume obeliscul roman.

Nu în ultimul rând, o alta caracteristica a prezentului volum consta din a se face un mijloc de comunicare al carismei orionine prin intermediul experientelor de viata ale celor intervievati. Asadar, autorul nu îsi propune o abordare stiintifica a carismei si caracteristicilor sale, ci o comunicare artistica în concretetea vietii umane a celor intervievati, punând în evidenta idealurile acestora, ce fac din aceasta un dar unic în marele mozaic al vietii religioase. În acest mod, carisma orionina se transmite sub forma experientei de viata, deci sub forma unei naratiuni care ne leaga de experienta spirituala a lui don Orione. Ma alatur bucuriei autorului în ceea ce priveste prezentul volum si îmi doresc ca aceasta opera sa fie citita cu mult drag si cu mult interes. (pr. Aurelio Fusi)
Sursa: http://www.catholica.ro