„Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, în parteneriat cu Consiliul Judetean Salaj, Primaria Municipiului Zalau, Primaria si Consiliul Local al Comunei Bobota, au organizat, în perioada 28-29 martie 2014, a saptea editie a Zilelor Revistei „Caiete Silvane”. În cadrul acestei aniversari a fost cuprinsa si comemorarea celor 100 de ani de la nasterea „Seniorului politicii românesti”, Corneliu Coposu.
Prima parte a evenimentului a fost gazduita de Sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultura si Arta salajean, vineri, 28 Martie. Cuvântul de „Bun venit” a fost adresat chiar de catre directorul centrului din Salaj, dl. Daniel Sauca, care a avut si rolul de moderator pe parcursul activitatii, urmat de doctorul în istorie Marin Pop – cercetator stiintific în cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, care a propus celor prezenti doua carti ce au vazut recent lumina tiparului:
– „Jurnal din vremuri de razboi” – lucrare a lui Corneliu Coposu, aflata la editia a II-a;
– „Monografia familiei Coposu. Între istorie si memorie”, Marin Pop, Editura „Caiete Silvane”, Zalau, 2014.
Autorul „Monografiei” si cel care s-a îngrijit de aparitia „Jurnalului” – dr. Marin Pop, a adus multumiri familiei Coposu pentru sprijinul acordat în perioada cercetarii desfasurate la Arhivele din Bucuresti, conducerii si colegilor din cadrul muzeului zalauan si conducerii CCA Salaj.
Alte momente ale evenimentului au mai cuprins: „Scriitori bistriteni la Zalau”, „Salajul literar”, precum si prezentari si lansari de carte.
A doua parte a evenimentului s-a desfasurat în localitatea salajeana Bobota, unde sâmbata, 29 Martie a.c., invitatilor le-au fost prezentate: Scoala „Gheorghe Sincai”, casa parohiala (actualmente în posesia parohiei ortodoxe) în care a vazut lumina zilei Corneliu Coposu, biserica satului si Centrul Cultural „Sincai-Coposu”. Dupa vizita în aceste locuri, cele aproximativ 100 de persoane s-au reunit la Caminul Cultural din Bobota pentru simpozionul „Corneliu Coposu – 100”. Au luat cuvântul: dl. Daniel Sauca – directorul CCA Salaj; ing. Aurel Sarca – Primarul Comunei Bobota; d-na. Livia Fer – director al Scolii „Gheorghe Sincai”, Bobota; dr. Marin Pop; conf. dr. Virgiliu Târau – vicepresedinte al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii; dl. Tudor-Calin Zarojanu – consilier în management si realizator la TVR. Simpozionul a fost încheiat într-o nota distinsa (si destinsa) prin prezenta si versurile scriitorului Lucian Perta.
Alte manifestari de comemorare ale „Centenarului Corneliu Coposu” vor avea loc dupa cum urmeaza:
– 18 Mai a.c. – Slujba „Panahidei” la capela greco-catolica din Bobota (SJ) si biserica „Sfântul Vasile” (str. Polona 50) din Bucuresti;
– 20 Mai a.c. – Concert extraordinar „Corneliu Coposu – 100” – Ateneul Român.