„Pe 12 octombrie 2014, Parohia Greco-Catolica Sfânta Maria din Dearborn, Statul Michigan, S.U.A., si-a întâmpinat noul pastor sufletesc, în persoana parintelui Cristian Laslo.
În jurul amiezei, comunitatea l-a primit în mijlocul ei pe Preasfintitul John Michael Botean, episcop greco-catolic de Canton, Ohio, fiind întâmpinat de o procesiune condusa de vicarul general al episcopiei, pr. dr. Iuliu Muntean, însotit de pr. diacon George Wendt si pr. Laslo. Dupa ritualul îmbracarii arhiereului în naosul bisericii, a urmat Sfânta Liturghie în limba româna si engleza, raspunsurile fiind date de corul întocmit ad-hoc si condus de d-na Maria Rusu.
În cadrul cuvântului de învatatura, PS John Michael a adus pacea în sufletele celor prezenti si insistând pe aspectele importante din viata crestinului: dragostea de aproapele si faptele bune – rod al Cuvântului Evangheliei semanat în sufletele credinciosilor. Dupa omilie, ierarhul a dat curs citirii scrisorii de instalare a noului administrator parohial, multumind lui Dumnezeu si Preasfintitului Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea Mare pentru permisiunea acordata parintelui Laslo de a sluji în Episcopia din Canton. Multumiri au fost aduse pr. Emmanuel G. Samayoa care a suplinit parohia vacanta dupa retragerea pr. Gheorghe Opris. Scrisoarea aminteste si de trecutul maret al parohiei fondata în anul 1924, amintindu-l în mod expres pe pr. Iuliu Aron, descendent al unei marete familii a Bisericii Greco-Catolice Române, si ai carui urmasi fac parte din parohia Sfânta Maria. Misiunea larga a noului preot si a întregii comunitati trebuie sa aiba în vedere numarul mare de tineri emigranti catolici români (si nu numai), care au slabe legaturi cu Biserica sau chiar deloc, iar aceasta nu în spirit de prozelitism, ci din imboldul Mântuitorului care ne cheama la evanghelizare.
La finalul Sfintei Liturghii, parintele Laslo a fost invitat sa se prezinte noilor fii spirituali, aducând multumire în acelasi timp pentru încrederea de a i se oferi o astfel de misiune, si manifestându-si dorinta de a colabora cu comunitatea pentru raspândirea Cuvântului lui Dumnezeu în lume. Nu a uitat nici de fosta comunitate în care a pastorit pentru trei ani – Bobota, judetul Salaj, amintind greutatile prin care fiecare parohie este nevoita sa treaca indiferent unde s-ar afla în lume.
Dupa comuniunea Euharistica, toti cei prezenti au avut ocazia sa îl cunoasca personal pe noul paroh al comunitatii din Dearborn într-o atmosfera mai destinsa, prezenta unor credinciosi din Zalau, Valcau de Jos si Plopis stârnind valuri de emotii.