„Sala Polivalenta a Universitatii din Oradea (UO) a fost plina ieri la festivitatea de deschidere a noului an universitar. Rectorul Constantin Bungau s-a aratat încântat de faptul ca numarul bobocilor a crescut cu 10% fata de anul trecut, dar a fost si trist când a citit numele unor cadre didactice de anvergura, care s-au pensionat.

An scolar important la Universitate. În 2018 institutia va împlini 55 de ani si va serba 238 de ani de învatamânt superior românesc la Oradea. Festivitatea de deschidere s-a desfasurat cu sala plina, printre cei aflati la prezidiu numarându-se rectorul Constantin Bungau, presedintele Senatului UO – Sorin Curila, prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Florin Birta, vicepresedintele CJ Bihor, Ioan Mang, Daria Stefania Malita, reprezentanta bobocilor, si Viorel Vancea, vicepresedintele studentilor din Senat. Printre invitati s-au aflat si Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea si Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox de Oradea.

„Anul acesta avem un total de 4.720 de boboci din care 3.252 la licenta, 1.353 la master si 115 la doctorat. Ma bucura sa vad ca la licenta avem o crestere cu 10%, comparativ cu anul trecut. În total, în aceasta institutie învata peste 18.000 de studenti din care cei mai multi, peste 11.300, la licenta. Universitatea are 98 de domenii de licenta, 61 de master si 12 de doctorat. Avem 830 de studenti straini, din 53 de tari. Anul trecut am desfiintat 5 programe, dar am si înfiintat doua noi. Dragi profesori, obligatia noastra este sa fim vizionari si competitivi, sa pregatim cât putem noi de bine ziua de mâine”, a spus, printre altele, rectorul Constantin Bungau care a prezentat apoi lista celor 11 profesori care s-au pensionat. Printre ei, nume importante, precum cele ale urologului Gheorghe Bumbu, directorului Muzeului Tarii Crisurilor – Aurel Chiriac, fostelor decanite Floare Chipea (Socio-Umane) si Agneta Marcu (Muzica), doctorilor Petru Chitulea si Gabriel Mihalache.

A urmat presedintele Senatului UO, Sorin Curila, care a spus ca manifestarea trebuia organizata în centrul orasului, pentru ca aduna spuma intelectuala a orasului, si Ioan Mang, care a laudat studentii, spunând ca, în ciuda a ceea ce se spune, fostii lor colegi conduc institutii mari si firme importante în întreaga lume.

„Am ramas aici, pentru ca Oradea are nevoie de noi!”

Viceprimarul municipiului a multumit studentilor ca au ales sa vina la Oradea si le-a promis ca va face din oras a doua lor casa.

„Este adevarat ca orase precum Timisoara, Cluj sau Iasi sunt înaintea noastra, dar eu cred ca le putem ajunge, ca putem evolua, însa doar printr-un parteneriat cu Universitatea. Tocmai de aceea sprijinim institutia si lucram împreuna la construirea parcului integrat. În plus, anul viitor vrem sa organizam un festival al studentilor care speram sa devina o traditie”, a spus Florin Birta.

Emotionant a fost discursul celei mai bune studente Daria Stefania Malita, care a reusit sa intre cu nota maxima atât la Facultatea de Litere, cât si la Drept.

„Le multumesc profesorilor de la Colegiul National Mihai Eminescu, care mi-au modelat caracterul si mi-au îmbogatit cunostintele, oferindu-mi bucuria succesului, si parintilor, care m-au sustinut, m-au încurajat în alegerile facute si ma vor sprijini în continuare. Este cunoscut faptul ca, în prezent, un numar tot mai mare dintre tinerii de succes, care s-au afirmat în diverse olimpiade si concursuri scolare si cu rezultate exceptionale la examenul de Bacalaureat, aleg sa studieze în strainatate. Am ales sa ramân în tara, si mai mult decât atât, în orasul meu natal, dorind sa contribui la evolutia acestui oras si a întregii societati românesti. Am încredere în învatamântul românesc si în Universitatea din Oradea”, a spus Daria.

Ca în fiecare an, decanii au oferit carnete de excelenta pentru bobocii care au intrat cu cea mai mare nota, iar, la final, studentii au fost invitati sa se fotografieze cu roll-upurile facultatilor pe care le vor urma.
Sursa: https://www.crisana.ro