„Ziua de 14 aprilie va ramâne pentru mult timp în memoria credinciosilor care au luat parte la Sfânta liturghie celebrata de Preasfintitul Episcop de Lugoj, Alexandru Mesian. Pentru comunitatea românilor din Villafranca este un dar special sa primeasca binecuvântarea arhiereasca în doua duminici la rând: duminica 7 aprilie a fost prezent în mijlocul nostru Preasfintitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea; iar acum Preasfintitul Mesian, cu ocazia prezentarii cartii „Lanturi si teroare” de Ioan Ploscaru, tradusa acum si în limba italiana.
Încarcatura sufleteasca a acestei zile este dubla: pe de o parte cuvintele din inima adresate credinciosilor în timpul predicii, au gasit loc în inimile lor însetate de dragoste si prezentarea „lectiei de credinta” a martirilor nostri care si-au sacrificat viata pentru Cristos, pe de alta parte. Asadar dragostea si sacrificiul sunt cuvintele pe ordinea de zi. Pentru noi cei care celebram la fiecare liturghie Misterul prezentei reale a Domnului nostru Isus Cristos, care si-a întins mâinile pe cruce pentru a ne îmbratisa, este o actualizare continua a iubirii Sale.
Seara, la prezentarea cartii, am trait din nou cele doua stari, dragostea si suferinta. O seara minunata în care „mai mai ca a trebuit sa ne tinem de bancile din biserica pentru a ramâne cu picioarele pe pamânt” când corul polifonic din Villafranca a deschis prezentarea cartii cu câteva piese care si acum îmi vibreaza în vene, de exemplu: „stabat mater”de Mikulas Moiszes, si „eli eli, lemah sabactani ”, de Gyorgy Bardos, sau „lacrimosa” de Wolfgang Amadeus Mozart, si „ave Maria” de Giaovanni Geraci, încheind seara cu „alleluia” de Geoge F. Hendel. Nimic mai potrivit pentru numerosul auditoriu din biserica fratilor capucini, unde s-a tinut prezentarea si care, desii încheiata seara, nu se putea desprinde, aplaudând continuu.
Sursa: http://www.bru-italia.eu