„O „tragedie fara sens” – cu aceste cuvinte si-a exprimat Papa Francisc marea durere pentru schimbul de focuri ce a avut loc în seara zilei de duminica, 1 octombrie 2017, în timpul unui concert de muzica country în Las Vegas (SUA), în care mai mult 50 de persoane si-au pierdut viata si 500 au fost spitalizate. Într-o telegrama semnata în numele Pontifului de secretarul de stat, Cardinalul Pietro Parolin, si trimisa Episcopului din Las Vegas, Mons. Joseph Anthony Pepe, Pontiful l-a asigurat de rugaciunile sale si de apropierea sa.

În timpul unui concert în aer liber la Festivalul Route 91 Harvest, care se desfasoara în cel mai mare oras din statul Nevada, cunoscut ca si capitala jocurilor de noroc, un barbat – Stephen Paddock, în vârsta de 64 de ani – a început sa traga nebuneste, de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay, asupra publicului. În mesaj, Papa Francisc s-a declarat „profund întristat aflând de masacru” si a asigurat de „apropierea spirituala fata de toti cei care sunt afectati de aceasta tragedie fara sens”. Pontiful a adus de asemenea un omagiu eforturilor politiei si serviciilor de salvare si a promis rugaciunile sale pentru cei raniti si pentru toti cei care si-au pierdut vietile, „încredintându-i iubirii milostive a lui Dumnezeu Atotputernicul”.

Paddock s-a împuscat mortal atunci când politia a încercat sa intre în camera sa. Politia investigheaza înca daca a actionat singur sau cu ajutorul unor complici, si care au fost motivatiile sale. Într-un tweet, presedintele american Donald Trump a transmis condoleantele sale si solidaritatea sa cu victimele si familiile afectate de „teribilele împuscaturi din Las Vegas”. Diferiti alti lideri mondiali si-au mai exprimat sprijinul si condoleantele. Cardinalul Sean O’Malley de Boston si-a oferit si el sprijinul victimelor, familiilor lor si fortelor de interventie, cerând ca „Dumnezeu sa dea tarie si credinta familiilor afectate de violenta de noaptea trecuta; Domnul sa îi primeasca pe morti în îmbratisarea lui iubitoare”.

Luni, Episcopul de Las Vegas a declarat: „Ne rugam pentru cei care au fost raniti, cei care si-au pierdut viata, pentru personalul medical si pentru primii care au raspuns, care, cu curaj si jertfa de sine, au ajutat pe atât de multi. Suntem de asemenea încurajati de relatarile despre toti cei care s-au ajutat unii pe altii în acest moment de criza. Asa cum ne aminteste Evanghelia, suntem chemati sa fim buni samariteni ai zilelor noastre. Continuam sa ne rugam pentru toti cei din Las Vegas si din lume ale caror vieti sunt zdruncinate de evenimentele violentei zilnice”.

Episcopul Joseph Anthony Pepe a anuntat de asemenea ca Dieceza de Las Vegas urma sa tina un serviciu de rugaciune pentru victime si pentru familiile lor. „În aceasta zi de sarbatoare a Îngerilor Pazitori, îi invitam pe toti sa se uneasca cu noi pentru un serviciu interreligios de rugaciune în Catedrala Îngerilor Pazitori, în aceasta dupa-amiaza, la ora 17, si îi invitam fratii nostri din lumea întreaga sa se uneasca în rugaciune pentru vindecare si pentru a se pune capat violentei”. Cardinalul Daniel N. DiNardo de Galveston-Houston, presedintele Conferintei Episcopale din Statele Unite, a dat o declaratie de doliu în numele tuturor Episcopilor americani, chemând la rugaciune si ajutor pentru cei care sufera. „În cele din urma, singurul raspuns este sa facem binele – pentru ca oricare ar fi întunericul, el nu va învinge niciodata lumina”, a încurajat Cardinalul.
Sursa: http://www.catholica.ro