„Trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu pentru a se pune capat violentei si distrugerii aduse de razboi, în special în contextul în care se pare ca lumea se pregateste pentru un alt conflict, a spus Papa Francisc în ziua de pomenire a tuturor credinciosilor raposati. „Astazi când lumea înca o data este în razboi si se pregateste pentru a merge mai puternic în razboi. ‘Sa nu mai fie, Doamne! Sa nu mai fie.’ Cu razboiul se pierde totul”, a spus Pontiful.

Sfântul Parinte a tinut o scurta predica la cimitirul american din Nettuno, unde sunt înmormântati soldati ucisi în cel de-al doilea razboi mondial. Este pentru prima oara când Papa Francisc iese în afara Romei cu ocazia acestei sarbatori. „Îmi vine în minte acea batrâna care privind ruinele din Hiroshima, cu resemnare sapientiala, dar multa durere, cu acea resemnare tânguitoare pe care stiu sa o traiasca femeile”, a spus el la predica. Femeia „spunea: ‘Oamenii fac orice pentru a declara si a face un razboi si la sfârsit se distrug pe ei însisi’. Acesta este razboiul: ne distrugem pe noi însine. Cu siguranta acea femeie, acea batrâna, pierduse acolo copii si nepoti; îi ramasesera numai rana în inima si lacrimile. Si daca astazi este o zi de speranta, astazi este si o zi de lacrimi. […] Sunt lacrimi pe care astazi omenirea nu trebuie sa le uite. Acest orgoliu al acestei omeniri care nu a învatat lectia si pare ca nu vrea sa o învete!”

„Când de atâtea ori în istorie se gândesc sa faca un razboi, sunt convinsi ca aduc o lume noua, sunt convinsi ca fac o ‘primavara’. Si se ajunge într-o iarna, urâta, cruda, cu împaratia terorii si a mortii. Astazi ne rugam pentru toti raposatii, toti, dar în mod special pentru acesti tineri, într-un moment în care atâtia mor în bataliile de fiecare zi din acest razboi pe bucatele. Sa ne rugam si pentru mortii de astazi, cei morti în razboi, chiar copii, nevinovati. Acesta este rodul razboiului: moartea. Si Domnul sa ne dea harul de a plânge”, a spus Papa la finalul predicii.

Sursa: http://www.catholica.ro