„La invitatia Înalt Preasfintitului Ján Babjak, arhiepiscop de Presov si mitropolitul Bisericii Greco-Catolice din Slovacia, Preasfintia Sa Virgil Bercea a participat alaturi de un grup de 50 de credinciosi la pelerinajul anual la Lutina, cu ocazia Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului. Pelerinajul a fost organizat de catre doamna Dana Pacala, la care au participat credinciosi din Oradea, Sumal alaturi de un grup de seminaristi, Preasfintia Sa Virgil si parintii Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic, ieromonahul Severian Dod.

Sâmbata, 19 august 2017, în cursul diminetii a fost vizitat orasul Presov, Catedrala Greco-Catolica precum si sediul mitropolitan, iar seara în Biserica din Lutina s-a celebrat Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie de catre Înalt Preasfintia Sa Ján Babjak, Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea si Preasfintia John Kudrick, episcop Parma. Cuvântul de învatatura a fost tinut de catre Preasfintitul Virgil. Toata noaptea au fost oficiate rugaciuni si slujbe.

Duminica dimineata pasii pelerinilor s-au îndreptat spre colina din spatele Bisericii, acolo unde un sobor de ierarhi si preoti au oficiat Sfânta Liturghie. Ploaia nu a alungat credinciosii, ci dimpotriva, au ramas neclintiti în rugaciune.
Lutina este situata în zonele muntoase Lutina Saris, pe versantul sudic al muntelui Cergov, într-una din diviziunile urbane ale localitatii Sabinov, din regiuea Prešov. Traditia aparitiilor din Lutina spune urmatoarele: în 19 august 1851, dimineata, în jurul orei noua, la sarbatoarea Schimbarii la Fata, Susana Fekete a mers cu trei copii sa culeaga ciuperci pe munte. Când a ajuns la locul unde se afla acum Capela Sfântul Nicolae, a îngenuncheat pe jos, deoarece ea s-a vazut lânga episcopul învesmântat solemn si care semana cu cu cel din icoana Sfântului Nicolae de pe iconostas. Episcopul a privit-o si cu o voce autoritara i-a spus: „Astazi este o mare sarbatoare a Domnului, oamenii piosi sunt în biserica participând la Liturghie si tu culegi ciuperci?” Susana, înfricosata, a raspuns: „Stiu ca azi e sarbatoare, dar eu sunt o femeie saraca, am trei copii si nu am ce sa le dau de mâncare pentru masa de prânz”. Sfântul a continuat: „Si ieri ati fi putut strânge ciuperci, nu în aceasta dimineata! De aceea, Dumnezeu pedepseste omenirea, pentru ca nu respecta duminica si sarbatorile. Oamenii nu doresc sa participe la Sfânta Liturghie si în loc sa laude pe Dumnezeu cu gura, îl insulta. În amintirea întâlnirii noastre, aici, va fi ridicata o Sfânta Cruce. Toate acestea sa la spui preotului spiritual”.
Prezentam într-un articol detaliat istoricul aparitiilor de la Lutina.