„În perioada 11-14 aprilie 2013, s-a desfasurat la Seminarul Teologic Greco-Catolic “Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan”, cursul de formare pentru animatori si educatori organizat de Federatia Actiunea Catolica din România (ACRO) si coordonat de echipa nationala a sectorului copii. Tema cursului a fost “Traim din plin în AC – educam împreuna!” si motto-ul – „Isus, însusi, apropiindu-se, mergea împreuna cu ei” (Lc 24, 15).
Cursul a debutat joi seara, cu Sfânta Liturghie celebrata în capela seminarului. Dupa sosirea si primirea participantilor, a urmat activitatea de cunoastere. În acest cadru, am primit salutul de bun venit din partea parintelui rector al Seminarului, parintele Antoniu Chifor. A urmat vizionarea filmului despre viata Sfântului Francisc „Fratele Soare si sora Luna”. Ultimul moment din programul de joi a fost rugaciunea de seara.
Ziua de vineri s-a deschis cu sfânta Liturghie celebrata în rit bizantin de parintele Iuliu Muntean, asistent spiritual national al sectorului tineri. Programul a continuat cu deschiderea oficiala a cursului. Presedinta, Oana Tuduce, a transmis salutul de bun venit din partea Federatiei Actiunea Catolica din România, prezentând tema anului asociativ – an dedicat responsabilitatii – „Laici coresponsabili în misiunea Bisericii!”, subliniata de motto-ul „Voi sunteti sarea pamântului… Voi sunteti lumina lumii.” (Mt 5,13-14). Fartade Gabor Bernadeta, vicepresedintele sectorului, a prezentat scopul acestui curs de formare, ultimul din triada cursurilor adresate animatorilor si educatorilor sectorului copii. Dupa descoperirea chipului si rolului animatorului si a educatorului, la cursul „Traim din plin în AC – educam împreuna!”, participantii, animatori si educatori, lucrând împreuna în scopul realizarii unui parcurs de campus, îsi vor dezvolta abilitatile organizatorice. Parintele Florin a explicat motivatia alegerii motto-ului acestui curs „Isus, însusi, apropiindu-se, mergea împreuna cu ei” (Lc 24, 15), evidentiindu-l pe Cristos – Educatorul suprem, model al fiecarei persoane implicate în educatie. Un moment de bucurie pentru toti a fost salutul de bun venit si binecuvântarea primite de la Preasfintitul Virgil Bercea, episcop de Oradea.
A urmat momentul formativ „Animatorul si educatorul – educam împreuna” sustinut de Fartade Gabor Bernadeta, vicepresedintele sectorului, unde au fost prezentate figurile educative întâlnite în Actiunea Catolica, instrumente al Duhului Sfânt care lucreaza în inimile oamenilor.
Parintele Florin-Petru Sescu a prezentat pe scurt ce este un campus, care este scopul sau, activitatile care se pot realiza cu copiii, aducând în atentia participantilor campusul unitar cu tema „Actiunea Catolica – marturie de credinta în slujba Bisericii” si moto-ul – Stiu în Cine am crezut (2Tim 1,12), care se va desfasura la Snagov în perioada 5-11 august. Viata sfântului Francisc va însoti copiii în fiecare zi de campus, acestia vor putea descoperi modalitatile în care sfântul Francisc a trait responsabilitatea în viata de zi cu zi, în societate si în Biserica.
Dupa prezentarea Cadrului general al campusului, împartiti în cinci grupe, animatorii si educatorii au participat la ateliere: Teatru – prezentat de Filip Sescu, Cateheza – sustinut de parintele Florin-Petru Sescu, Creatie – pregatit de Ramona Laslau, Jocuri – coordonat de Raluca Fernea si Bansuri – sustinut de Ana Maria Cobzaru.
În partea de dupa amiaza a zilei de vineri, participantii au facut cunostinta cu Oradea baroca, vizitând puncte importante din oras. A urmat lucrul în echipe, obiectivul fiind pregatirea unei zile de campus.
Seara s-a încheiat cu rugaciunea Lectio divina coordonata de parintele Florin Sescu, pornind de la un fragment dinEvanghelia dupa Luca (Lc 24, 13-35).
Ziua de sâmbata a început cu rugaciunea de dimineata, urmata imediat de finalizarea atelierului de lucru început cu o zi înainte. S-a lucrat în aceleasi grupuri ca si în ziua precedenta.
Dupa masa de prânz, programul a continuat cu plenara, în care fiecare echipa a expus programul zilelelor de campus.
A urmat Sfânta Liturghie, iar apoi tinerii au fost regrupati, în vederea îndeplinirii unei sarcini în oras. Echipele au trebuit sa filmeze un moment artistic-educativ în fata unor monumente reprezentative din Oradea, în care sa implice cel putin doi trecatori, iar în final, trebuiau sa ajunga la aceeasi adresa, unde îi astepta un invitat surpriza. Acest invitat surpriza a fost PS Laszlo Bocsei, Episcopul Romano-Catolic de Oradea, care ne-a împartasit momente si trairi personale, despre viata, vocatie, credinta, familie. Îi multumim înca o data si pe acesta cale pentru prezenta sfintiei lui în mijlocul nostru.
La întoarcerea în seminar a avut loc ultima întâlnire a serii, în care s-au exprimat concluziile cursului, iar participantii au completat fisele de evaluare. Bernadeta Fartade-Gabor, vicepresedintele sectorului copii, a subliniat trasaturile unui campus al Actiunii Catolice, cum ar fi: respecta dimensiunile trasate de proiectul formativ al asociatiei, scopul si identitatea asociatiei, dezvolta tema propusa de Biserica pentru anul liturgic în curs, propune modele de sfinti sau fericiti ai Bisericii Catolice, centralitatea lui Cristos, etc..
La final, a urmat premierea participantilor si a fost reînnoita invitatia de a ne reîntâlni cât mai multi dintre noi la campusul unitar de la Snagov, în perioada 5-11 august 2013.
Cursul s-a încheiat duminica, cu sfânta Liturghie, dupa care fiecare participant s-a îndreptat spre casa.
Multumim în mod special lui Dumnezeu pentru frumoasa vocatie daruita noua, de a-l sluji în copiii care ne sunt încredintati, Consiliului Director al ACRO, care ne-a fost alaturi în organizarea acestui curs, parintelui. Rector Antoniu Chifor pentru gazduire, echipei sectorului copii.

Sursa: http://www.actiuneacatolica.ro

Secretar al echipei sectorului copii al ACRO