„Parintele Liviu Gheorghe Marian si credinciosii parohiei românesti din Oderzo, un oras din provincia Treviso, dar apartinator Diecezei de Vittorio Veneto, a trait, sâmbata dupa-amiaza, ore de profunda emotie.
În sala situata aproape de Biserica „Santa Maria Maddalena” – unde credinciosii români se aduna în fiecare duminica pentru a participa la Sfânta Liturghie si serviciile religioase celebrate de parintele Gheorghe Marian -, a fost prezentata cartea slujitorului lui Dumnezeu Mons. Iuliu Hossu: „Credinta noastra este noastra este viata noastra”, care a vazut lumina tiparului la editia „Dehoniane” din Bologna, la sfârsitul anului 2016.
Cartea a fost îngrijita de catre dr. Marco Dalla Torre si tradusa în limba italiana de prof. Giuseppe Munarini – autor al notelor de la sfârsitul cartii -, pr. Cristian Florin Sabau si pr. Ioan Marginean-Cocis, responsabilul enoriasilor greco-catolici din Udine.
Au participat multi credinciosi români în frunte cu profesoara Carina Sava Cesa, presedinta laudabilei Asociatii Culturale românesti „George Enescu”, multi credinciosi italieni, preoti diecezani si ai diasporei greco-catolice românesti. Oaspeti de onoare, alaturi de Mons. Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare a românilor si responsabil pentru diaspora, au fost: Excelenta Sa Mons. Corrado Pizziolo, episcop de Vittorio Veneto, Mons. Martino Zagonel, vicarul general al diecezei de Vittorio Veneto, Mons. Pierpaolo Bazzichetto, preotul paroh al Catedralei din Oderzo, care poarta vechiul titlu de „preot-paroh abate”, alti preoti si laici implicati în viata episcopiei. În afara de pr. Liviu Gheorghe Marian, au fost prezenti: pr. Roberto Giraldo OFM, fost rector al Institutului de Studii Ecumenice din Venetia, coordonatorul preotilor greco-catolici români din Italia, Mons. Ioan Alexandru Pop, sincelul greco-catolicilor din nordul Italiei, pr. dr. Vasile Alexandru Barbolovici, pr. Ioan Marginean-Cocis, pr. Lucian Mihut din San Dona di Piave, pr. Eduard Roman Constantin, administratorul Seminarului greco-catolic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea.
A fost prezent si primarul din Oderzo, doamna Maria Scardellato, comandantul carabinierilor, Gerardo Santarzero, cavaler al Republicii, si alte personalitati.
Introducerea a fost facuta de pr. prof. Roberto Giraldo, care a salutat oaspetii si a subliniat importanta prezentarii cartii.
Prof. Giuseppe Munarini a prezentat pe scurt caracteristicele editiei în limba italiana a acestei importante opere care reflecta gândirea si marturia unui episcop care a studiat nu numai în Transilvania, ci si în Roma.
Au fost facute câteva observatii: cartea a vazut lumina la trei ani de la cea a Monseniorului Ioan Ploscaru „Lanturi si teroare”, aparuta tot la editia „Dehoniane”, tradusa de Mariana Ghergu si de Giuseppe Munarini.
A fost subliniat faptul ca aceasta carte ar trebui sa fie meditata punând accent pe aspectul religios al fidelitatii, perseverentei si iertarii.
Este cartea îmbratisarii, din închisoarea în care episcopul a fost închis, credinciosilor pe care i-a iubit cu adevarat ca si copii ai lui Dumnezeu.
A fost relevata claritatea gândirii de Pastor care nu a cedat momelii celor fara Dumnezeu si a colaboratorilor acestora, dar nici nu s-a lasat stapânit de ura.
De asemenea, cartea cuprinde în special pentru vorbitorii italieni, o serie de note care ilustreaza multe dintre personajele prezente în carte, de la martori greco-catolici cunoscuti si necunoscuti, la politicieni de diferite orientari.
Mons. Virgil, dupa ce a subliniat importanta cartii, a prezentat pe scurt viata Bisericii greco-catolice românesti, punând accent pe martiriul celor 12 episcopi si a multor preoti si laici greco-catolici, fara a nega sacrificiul preotilor ortodocsi, pentru ca la urma sa prezinte pasaje care descriu suferinta în închisorile din România. A citit câtiva pasi din cartea parintelui Tertulian „Trecând pragul tacerii” si a altor lucrari ale marturisitorilor din închisorile comuniste si din aceea a Mons. Ioan Ploscaru.
Monseniorul Corrado Pizziolo a subliniat prezenta italienilor în România, cu mai multi preoti care i-au însotit pentru asistenta pastorala. S-a oprit si asupra cartii si asupra valorii marturiei crestine din România.
Au urmat, apoi, interventii, cum ar fi cea a pr. Ioan, care a subliniat cum aceasta carte nu trebuie citita ca un roman, ci meditata, mai ales în lumina sintagmelor liturgico-biblice care o caracterizeaza.
Au urmat interventiile unui public atent si complex.
Dupa prezentarea cartii, Excelenta Sa Mons. Corrado, a prezidat în Catedrala din Oderzo, vechiul „Opitergium”, pe vremuri dieceza proprie, Sf. Liturghie în ritul latin la care au concelebrat preotii români prezenti dar si vicarul general Mons. Pierpaolo Bazzichetto care au primit în mod solemn de la episcopul Virgil Bercea crucea pectorala, semnul distinctiv pentru abnegatia sa si pentru ajutorul pe care-l acorda necontenit bisericii greco-catolice românesti.
Prelatul a comentat textul Sfintei Evanghelii a zilei (Matei 18,21-35), subliniind importanta iertarii.
Multi au fost credinciosii, inclusiv o pereche de casatoriti care a sarbatorit alaturi de nepoti si stranepoti cincizeci de ani de casatorie, reînnoind în fata episcopului fagaduintele de casatorie, multumind Domnului pentru calea parcursa, presarata cu bucurii si necazuri, dar în lumina lui Hristos si a iubirii.
Corul Catedralei a fost dirijat de Maestrul Claudio Prevedel, director al coralei Catedralei din Oderzo.