„Duminica, 17 septembrie 2017, în Parohia româneasca din Oderzo (TV), cu hramul „Madonna della Salute”, condusa de pr. Liviu Gheorghe Marian, a avut loc o Liturghie solemna cu ocazia vizitei Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcop Oradea si responsabil al comunitatilor din diaspora. Preasfintitul, cu o zi înainte, a prezentat cartea Mons. Iuliu Hossu „Credinta noastra este viata noastra”.
Liturghia solemna a vazut participarea multor români din Oderzo si din zona, precum si a prietenilor italieni. Serviciul coral a fost asigurat de cantorii Ionut Stir din Comunitatea de San Dona di Piave, respectiv de catre domnul Avram Pop din comunitatea „San Rocco“ din Venezia Mestre.
Preafintia Sa Virgil a fost primit cu caldura de catre credinciosi si de o familie care, în numele tuturor, a oferit pâinea traditionala de „bun venit”.
Au concelebrat cu Preasfintitul Virgil: pr. Marian Gheorghe, pr. Prof. Roberto Giraldo OFM, arhimandrit al Bisericii noastre, Mons, Ioan-Alexandru Pop, coordonatorul preotilor greco-catolici români din Italia, pr. Eduard Roman Constantin, administratorul Seminarului Greco-Catolic „ Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea, pr. Lucian Mihut din San Dona di Piave, diaconul Giuseppe Munarini care a citit ecteniile. Distins oaspete la concelebrare a fost Mons. Pierpaolo Bazzichetto, abate-paroh al Domului, care a primit distinctia de iconom stavrofor.
Episcopul i-a salutat pe cei prezenti si s-a oprit asupra Sfintei Evanghelii din duminica a întâia dupa Înaltarea Sfintei Cruci (Mc 8,34-9-1), proclamata în limba italiana si româna, în care Însusi Mântuitorul îi invita pe cei care doresc sa-l urmeze ca fiecare sa-si ia propria sa cruce. Si asa continua: „Si ce ar putea da un om în schimb pentru sufletului sau? Pentru ca oricine se rusineaza de mine si de cuvintele Mele, în acest neam desfrânat si pacatos, si Fiul Omului Se va rusina de el când va veni în slava Tatalui Sau cu sfintii sai îngeri”.
Excelenta Sa s-a oprit asupra valorii crucii, „lemn de viata”, pe care Biserica, în aceasta perioada, ne invita sa sarbatorim. A subliniat, dupa aceea, valoarea bucuriilor si a suferintelor comunitatii si a credinciosilor care traiesc în diaspora, precum si a crestinilor italieni care-i primesc.
La sfârsitul Liturghiei, celebrata în ritul bizantin românesc – cu unele mici parti si în limba italiana pentru a favoriza implicarea credinciosilor locului în jertfa euharistica -, a fost conferita demnitatea de iconom stavrofor cu brâu rosu pentru loialitatea în cadrul bisericii parintelui Liviu Gheorghe Marian.
A urmat o agapa frateasca oferita de comunitatea din Oderzo, moment la care au participant multe persoane. Printre ei îi amintim pe: Excelenta Sa Mons. Corrado Pizziolo, Excelenta Sa Mons. Bercea, Mons. Pierpaolo Bazzichetto, multi prieteni români si italieni. Au fost prezenti si pr. sincel Vasile Alexandru Barbolovici, decanul de Triveneto P. Raimondo Salanschi cu familia acestuia si alti preoti diecezani din zona.
Cântecele Anisoarei Staicu, Claudiei Danca si ale dl. Ionut Stir au animat agapa, pregatita cu multa dragoste de catre membrii comunitatii din Oderzo. Unii credinciosi s-au strâns de multe ori în dansul traditional numit „Hora”.
Foarte apreciate au fost interventiile doamnei Carina Cesa Sava, presedinta Asociatiei Culturale Române "George Enescu”.
Toti si-au exprimat satisfactia pentru prezenta celor doi episcopi si a preotilor, exprimându-si aprecierea fata pentru noul stavrofor Parintele Liviu Gheorghe Marian, foarte iubit si de credinciosii de rit latin.
Agapa a fost o ocazie de întâlnire pentru credinciosi, inclusiv pentru cei tineri care au putut gusta mâncaruri traditionale si sa se apropie de traditiile stravechi.