„Dorinta papei Francisc este ca sinodul din octombrie 2018 "despre" tineri sa fie si un sinod "al" tinerilor, în care toti sa aiba posibilitatea de a fi ascultati. Asta a subliniat cardinalul Lorenzo Baldisseri în timpul inaugurarii seminarului international despre situatia tineretului, care se desfasoara de la 11 la 15 septembrie 2017 la Roma.

Se insereaza în acest context lansarea unui portal internet dedicat sinodului din 2018, cu acest chestionar în mai multe limbi adresat direct noilor generatii. "În circa trei luni de prezenta online – a explicat secretarul general al Sinodului Episcopilor – au fost peste 110.000 de tineri care au raspuns la chestionar". Este vorba, a subliniat el, despre "un numar semnificativ, luând în considerare si noutatea absoluta a initiativei, care poate sa mai creasca în urmatoarele luni, ceea ce este suficient pentru a da marturie despre marea dorinta a tinerilor de a-si spune parerea".

Importanta de a-i asculta pe tineri, a amintit cardinalul, a fost bine "remarcata de papa Francisc în omilia de la veghea de rugaciune ca pregatire pentru Ziua Mondiala a Tineretului din acest an, celebrata în bazilica Santa Maria Maggiore". Cardinalul a afirmat si ca în peste cincizeci de ani de activitate, organismul sinodal s-a "configurat ca un loc privilegiat de receptare a bogatului magisteriu al Conciliului al II-lea din Vatican", contribuind în modul sau "la replasmuirea – sau întocmai «la reîntinerirea» – fetei Bisericii contemporane. De altfel, ultimul dintre mesajele concluzive ale Conciliului catre omenire este adresat tocmai tinerilor, celor carora "parintii conciliari intentioneaza în mod ideal sa le încredinteze «stafeta» Bisericii care va veni".

Tinerii "reprezinta una dintre «caile» privilegiate ale Bisericii, mai ales într-o epoca de mari schimbari cum este aceea pe care o traim", a amintit cardinalul. Pentru acest motiv, anul viitor parintii sinodali, reuniti la Roma cum Petro et sub Petro, se vor întreba împreuna "despre îngrijirea pastorala a noilor generatii, tinând bine minte de cheia speciala de lectura oferita de papa Francisc, care cere Sinodului sa se concentreze în mod special asupra credintei si asupra discernamântului vocational al tinerilor". În aceasta optica, obiectivul seminarului este sa ofere o contributie preliminara, care "sa permita «sa se încadreze» – sau «sa se fotografieze» – situatia tineretului, gasind trasaturile fundamentale care unesc tinerii de astazi", fiind în acelasi timp atenti la pluralitatea contextelor geografico-culturale, "pluralitate care face extrem de fluctuant însusi conceptul de «tânar»".

În aceasta privinta, seminarul asuma "un caracter nu numai international", dând spatiu pe cât posibil aportului expertilor care provin din toate continentele, ci si "multidisciplinar, favorizând întâlnirea si dialogul între sectoare disciplinare diferite: sociologia, psihologia, economia, informatica, filozofia, teologia si pastoratia". În afara de "specialisti", nu lipseste "o reprezentare calificata a tinerilor, gasiti cu colaborarea Dicasterului pentru Laici, Familie si Viata". Este vorba despre delegati ai pastoratiei tineretului din diferite tari, despre membrii ai asociatiilor de tineret, despre reprezentanti ai miscarilor studentesti.

În sfârsit, cardinalul a subliniat ca seminarul international, care "deja în el însusi reprezinta o noutate pe drumul sinodal", se pune în continuitate clara cu documentul pregatitor al Sinodului din 2018. Auspiciul este ca rezultatele zilelor de studiu, adunate cu nenumaratele initiative puse în aplicare de dieceze, conferinte episcopale, scoli si asociatii, "sa foloseasca la destelenirea terenului în vederea sinodului, pentru ca semanatul, încredintat parintilor sinodali, sa poata produce roade îmbelsugate printre tinerii din întreaga lume".

(Dupa L'Osservatore Romano, 13 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro