„Iuliu Maniu este cel mai cunoscut dintre liderii ardeleni ai Marii Unirii. Lider al Partidului National Român, acesta a fost presedintele organismului care a transferat puterea autoritatilor de la Bucuresti. 30 de ani mai târziu ajungea într-o temnita, acuzat de regimul comunist ca ar fi vrut sa formeze un guvern al României în exil.
Aflat în banca acuzatilor la procesul-mascarada din noiembrie 1947, Iuliu Maniu trebuie ca si-a reprimat multe gânduri amare. Era avocat, provenea dintr-o familie de judecatori. Prin tatal sau, judecatorul Ioan Maniu, era nepotul lui Simion Barnutiu, marele ideolog al Revolutiei ardelene de la 1848. Prin mama sa, Clara, era descendentul lui Iuliu Coroianu, unul dintre Memorandistii din 1892, cei închisi pentru ca aparasera drepturile românilor contra maghiarizarii.
Cristian Borz, preot: În casa de la Badacin s-au luat hotarâri importante pentru soarta românilor din Transilvania. Simion Barnutiu a poposit de foarte multe ori în aceasta casa. Memorandistii de la 1892 s-au întâlnit si s-au sfatuit în aceasta casa. Mai mult, se pare ca Iuliu Coroianu, care era fratele mamei lui Iuliu Maniu, ar fi dat dat chiar ultimele tuse Memorandului chiar aici în casa, Memorandumul care a fost trimis împaratului.
În 1905, tânarul avocat Iuliu Maniu cu studii la Cluj, Budapesta si Viena, devine reprezentant al românilor în Parlamentul de la Budapesta. Rigoarea argumentelor, fluenta în mai multe limbi straine si moralitatea fara pata i-au adus inclusiv respectul adversarilor.
Prof. Florin Muller, Universitatea Bucuresti: Contele maghiar Istvan Tisza, care fusese creatorul legii cu privire la învatamântul si la integrarea nationala a minoritatilor, spunea ca Iuliu Maniu jigneste principiile statului maghiar într-o limba maghiara perfecta.
Primul Razboi Mondial îl gaseste pe Iuliu Maniu de jurist al Episcopiei greco-catolice de la Blaj si vicepresedinte al Partidului National Român.
În toamna lui 1918, Iuliu Maniu se afla la Viena, coplesita de tulburarile care au însotit prabusirea Imperiului. Desi avea un grad inferior, autoritatea sa în rândul soldatilor români era imensa. Autoritatile militare vieneze i-au cerut sa foloseasca regimentele românesti pentru a pastra ordinea în oras.
Conf. univ.Valentin Serdan-Orga, director BCU Cluj: Prezenta lui Maniu i-a adus pe toti la acelasi numitor; a reusit sa evite contaminarea cu ideologia revolutionara si cu dezmatul care a cuprins trupele austriece, au asigurat pentru o buna perioada de timp ordinea în Viena. Sigur exista si autoritatea unui general român, Ioan Boeriu, care avea în cadrul Ministerul de Razboi avea si o functie, dupa ce a fost proclamata Republica. Prezenta lui ca si militar, si a lui Iuliu Maniu prin prestanta de care se bucura, a pastrat aceste trupe române la un loc, au fost aduse apoi într-o ordine în Transilvania devenind elemente ale garzilor nationale.
La 18 octombrie, în Parlamentul de la Budapesta, Alexandru Vaida Voevod da citire Declaratiei de Autodeterminare a românilor, apoi ia fiinta Consiliul National Român, un guvern provizoriu care a preluat puterea în toate teritoriile locuite de români: Transilvania, Crisana si Banat.
În cadrul acestor tratative, Maniu a spus foarte clar ce vor românii: sa îsi decida singuri soarta. Ruptura totala.
Folosindu-se de retelele Partidului National Român, de cele ale Bisericii Greco-Catolice si a celei Ortodoxe, în toate comitatele si asezarile din Transilvania au aparut Consilii Nationale Românesti. Ele i-au ales 1228 de delegati pentru Adunarea Nationala de la Alba Iulia.
Rezolutiunea de Unire a fost citita de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.
Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic: Ceea ce spune episcopul Hossu acolo este foarte important, e ceasul Domnului. A fost efectiv un timp un cheros, daca nu se intampla atunci, mai devreme sau mai tarziu, nu era loc de asa ceva. A fost un timp cu totul extraordinar.
Prof. Florin Muller, Universitatea Bucuresti: Transilvania a strabatut o lunga perioada printr-o interfata care a fost denumita Consiliul Dirigent, Partidul National Român în frunte cu Iuliu Maniu, operând din punct de vedere administrativ în aceasta zona înca o buna perioada de timp, pâna în 1920 în timpul guvernului Averescu, când administratia centralizata de la Bucuresti devine dominanta si regulile administrative se construiesc altfel.
Din pozitia de presedinte al Consiliului Dirigent, în 1919, Iuliu Maniu înfiinteaza 20 de licee în Transilvania cu predare în limba româna. Înainte de Unire erau doar 3. Înfiinteaza 20 de licee, unul chiar la Simleul Silvaniei, caruia îi da numele unchiului sau "Simion Barnutiu". Tot el, contribuie prin acel minister din cadrul Consililului Dirigent, la înfiintarea sectiei române a Universitatii de la Cluj.
Implicat în viata politica din capitala României unite, inclusiv ca premier, Iuliu Maniu si-a pastrat comportamentul auster. Singura casa pe care a detinut-o vreodata era cea din mijlocul viilor de la Badacin, Casa din Dealul Tarinei. În 1933 a donat un teren si o suma substantiala pentru ridicarea scolii unde elevii din Badacin învata si astazi:
În 1934, 50 de studenti au venit si au facut voluntariat, au locuit la Dealul Tarinei, în casa lui Iuliu Maniu, toata vara au ajutat mesterii care construiau casa, adica sa o zideasca si sa puna acoperisul. A fost si o inaugurare partiala. Lucrarile au continuat. S-au strâns fonduri. Iuliu Maniu a facut prima donatie – pe lânga faptul ca a donat aceasta proprietate, a donat si bani, 600.000 de lei, o suma mare. S-au mai implicat si Banca Nationala, chiar si Consiliul de Ministri, sigur cu sume mai mici, au fost 117 donatori sau donatii care au contribuit la ridicarea scolii. Ea a fost finaluizata în 1937, în toamna lui 1937 primii copii încep cursurile la aceasta scoala.
Întreaga comunitate, la fel ca România întreaga a fost zguduita de instaurarea regimului comunist. În anii '50, aproape toata familia Maniu era arestata. Între arestati se numara si tatal lui Tudor Boila, unul dintre descendentii lui Iuliu Maniu.
Ing. Tudor Boila, descendent al lui Iuliu Maniu: Pe vremea comunistilor, tatal meu în calitate de tânar, angajat politic împreuna cu niste prieteni au redactat un memoriu catre Occident, în care ei prezentau situatia din tara. Au fost tradati de unul dintre cei care au redactat documentul si a fost condamnat la puscarie si a executat 8 ani.
Cei mai multi membrii ai familei au aflat în închisoare ca Iuliu Maniu a murit în detentie în februarie 1953. Omul care a condus integrarea Transilvaniei în România se afla si astazi, într-un loc nestiut, în Cimitirul Saracilor de la Sighet.
Sora lui Iuliu Maniu, calugarita Cecilia, a murit de foame, în 1956. Plasata în domiciliu fortat la o vârsta înaintata si mutata într-o odaie din Simleul Silvaniei, Cuvioasa, cum îi spun si astazi cu evlavie oamenii locului, era ajutata în ascuns. Era foarte iubita, sprijinise sute de familii cu bani, hrana, medicamente si vorbe bune. Securitatea a pus însa casa sub paza permanenta.
Ing. Tudor Boila, descendent al lui Iuliu Maniu: Familia nu o mai putea ajuta pentru ca erau în puscarii. Tatal meu era în puscarie, fratele lui, bunicul meu, tatal tatalui, sora tatalui, toti erau în puscarii, nu puteau sa ia legatura cu ea. Nu aveau cum sa o ajute Traiau si ei într-o saracie lucie, ramasese acasa doar o sora de-a tatalui, cu mama tatalui. Ea terminase facultatea de matematica, fusese profesoara, a fost data si ea afara. Nu si-a putut gasi nimic de lucru. A fost pe strazi si ea, femeie de serviciu, foarte greu.
În ciuda atâtor grozavii, Casa din Dealul Tarinii îsi recapata treptat înfatisarea originala. Donatiile exclusiv particulare au fost folosite de preotul Cristian Borz pentru o adevarata restaurare, dupa fotografii si documente de epoca.
Cristian Borz: În perioada comunista prispa a fost închisa cu placaje, cu sticla si ea continua pâna în partea cealalta, acolo exista o usa. Desfacând aceste placaje, am descoperit ornamentele care astazi se vad, sunt cele originale, au fost reconditionate. Am descoperit cu acea placa din anul 213 care vorbeste cu vizita împaratului roman Marcus Aurelius Antonius la Porolissum care a fost salvata de catre Iuliu Maniu si adusa aici, încastrata în peretele casei.
Ca sa fie gata la 1 Decembrie 2018, casa lui Iuliu Maniu – care va fi dedicata exclusiv educatiei tinerilor, cum a dorit proprietarul ei – are nevoie de înca 200.000 de euro. Nenumarate mici donatii au redus deja la jumatate devizul initial.

Sursa: https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/centenar-100-de-ani-de-viitor/iuliu-maniu-omul-care-a-adus-transilvania-acasa-953366?utm_source=Sharefb