„Învierea cea de obşte mai înainte de Patima Ta încredinţând-o, pe Lazăr din morţi l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie Biruitorului morţii strigăm: Osana Celui dintru înălţime, bine eşti cuvântat, Cel ce vine întru numele Domnului.”
În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, denumită și Duminica Floriilor, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți, în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea. Oficiul religios a fost animat de Corul „Francisc Hubic”, dirijat de maestrul dr. Radu Mureșan.
În cuvântul de învățătură, PSS Virgil le-a vorbit credincioșilor despre etimologia cuvântului „Osana” și despre valoarea duală a acestuia: pe de-o parte, fiind un strigăt de ajutor al evreilor și al nostru; pe de altă parte, un strigăt de laudă, de preamărire pentru toată bunătatea, pentru toate darurile și binecuvântările primite de la Domnul.
„Suntem la șapte zile înainte de Înviere. În acest context, în care Isus intră în Ierusalim, după ce-l înviase pe Lazăr și lumea era impresionată, putem să ne dăm seama cât de gălăgioși și entuziasmați erau cei prezenți acolo. Lumea L-a întâmpinat pe Cristos, la intrarea în Ierusalim, strigând „Osana!”, cu ramuri de finic, de palmier, de măslin, bucuroși, într-o atmosferă de sărbătoare. „Osana”, în limba ebraică, este un strigăt de ajutor și înseamnă „mântuiește-ne”, dar este și un strigăt de bucurie, de rugăminte și de durere, în același timp. Din punct de vedere teologic, când strigăm „Osana”, Îi aducem laudă lui Dumnezeu, cu speranța că Isus ne mântuiește.
Sfinții Părinți ai Bisericii au vorbit despre acest moment. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că cei prezenți L-au primit ca pe un împărat, neînțelegând că El vine ca Mântuitor. Ce mare diferență!
Sfântul Augustin ne spune că, atunci când strigăm „Osana”, Îl lăudăm pe Domnul pentru că ne este aproape și Îl rugăm să nu ne părăsească.
Sfântul Grigore de Nyssa spune că „Osana” este rugăciunea acelora care Îl așteaptă pe „Mire”, dar, în același timp, este lacrima credinței care speră și nădăjduiește.
Cum ne situăm noi când spunem „Osana”?
„Osana” este, pentru fiecare dintre noi, rugăciunea din momentele în care viața doare, este rugăciunea pe care o facem atunci când nu mai știm încotro să mergem […] „Doamne, mântuiește-mă!”.
Îi cerem lui Dumnezeu, atunci când strigăm „Osana”, să ne scoată din greutăți, din teamă, din oboseală și din toate problemele; dar, în același timp, spunem „Osana” și atunci când Îi mulțumim Domnului pentru raza de lumină pe care ne-o trimite, când mai deschidem încă o dată ochii, când Îi mulțumim pentru simplul fapt că existăm. „Osana” este tremurul speranței și puterea credinței, fiindcă, atunci când credem că nu mai putem, se mai ivește o rază de lumină.
Duminica Floriilor este tulburătoare prin contradicția pe care o trăim: astăzi strigăm, împreună cu evreii, „Osana!”, urmând ca, peste câteva zile, să strigăm „Răstignește-L!”.
Viața pe care o trăim este eclatantă – practic, avem de toate, chiar dacă ne plângem. Isus nu vine în lumina telefoanelor, a televizoarelor – El vine discret și modest, pentru fiecare dintre noi. El vine în viața și în inima noastră, nu cu ramuri, ci cu credința pe care trebuie să o trăim fiecare dintre noi. El vine personal, pentru fiecare dintre dumneavoastră. Îl lăsăm să intre? Domnul vine astăzi și în fiecare zi pentru noi – reușim să-I auzim, să-I ascultăm pașii? El bate la poarta inimii noastre – o deschidem? Dincolo de tot ce avem, avem curajul, răbdarea și umilința de a-I deschide lui Isus, să vină în viața noastră?
Astăzi, 13 aprilie, s-a născut PS Iuliu Hirțea. Dânsul a făcut 12 ani de pușcărie, a fost sfințit episcop în clandestinitate și apoi a slujit în Oradea. A fost o figură foarte luminoasă.
Este frumos ca, atunci când sărbătorile coincid cu datele de naștere ale celor dragi nouă, să ni-i aducem aminte. În același timp, este bine ca în Duminica Floriilor să cântăm cu speranță „Osana”, gândindu-ne că Domnul vine pentru fiecare dintre noi.”
Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor poate fi vizualizată accesând următorul link: https://youtu.be/OthvnnoVnp4
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc sfințirea stâlpărilor conform tradiției din Duminica Floriilor, de asemenea, pr. Ovidiu Duma, parohul Catedralei a anunțat programul pentru Săptămâna Mare, program care va fi ulterior publicat atât pe site-ul Episcopiei, cât și pe pagina de Facebook.
Biroul de Presă EGCO
Ciulea Cristian