„”Pe drumul nostru comun, gratie bunavointei Celui preaînalt, trecem printr-un moment fecund de dialog. Se îndreapta în aceasta directie si documentul «Între Ierusalim si Roma» pe care l-ati elaborat si pe care astazi îl primesc din mâinile voastre”: a spus papa Francisc primind astazi în audienta un grup international de rabini. Au luat parte la întâlnirea cu Episcopul Romei reprezentanti ai Conferintei rabinilor europeni, ai Consiliului rabinic din America si ai Comisiei Marelui Rabinat al Israelului în dialog cu Comisia Sfântului Scaun pentru raporturile religioase cu ebraismul. Noul document «Între Ierusalim si Roma», a remarcat în discursul sau papa Francisc, recunoaste în mod particular importanta declaratiei conciliare ”Nostra aetate” care reprezinta pentru partea catolica o adevarata ”magna charta” a dialogului cu lumea ebraica. ”Aplicarea progresiva a acesteia a permis raporturilor noastre sa devina tot mai prietenesti si fraterne”, a spus Sfântul Parinte.
Papa Francisc: «[Declaratia] ”Nostra aetate” a scos în lumina faptul ca începuturile credintei crestine se afla deja, dupa misterul dumnezeiesc al mântuirii, în patriarhi, Moise si profeti si ca, fiind mare patrimoniul spiritual pe care îl avem în comun, trebuie promovata între noi cunoasterea si stima reciproca, mai ales prin studiile biblice si colocviile fraterne (cf. nr. 4)».
În cursul ultimelor decenii, a reluat pontiful, declaratia conciliara despre dialogul inter-religios a permis partii catolice si celei ebraice o apropiere importanta, ”dialogând în mod eficace si rodnic”, aprofundând ”cunoasterea reciproca” si intensificând ”legaturile de prietenie”. Progresul la care s-a ajuns pe planul dialogului nu a dus, însa, la anularea diferentelor teologice:
Papa Francisc: ”Declaratia «Între Ierusalim si Roma» nu ascunde, în orice caz, diferentele teologice dintre traditiile noastre de credinta. Cu toate acestea, [declaratia] exprima vointa ferma de a colabora de o maniera mai strânsa în prezent si în viitor. Documentul vostru se adreseaza catolicilor numindu-i «parteneri, aliati apropiati, prieteni si frati în cautarea comuna a unei lumi mai bune, care sa se poata bucura de pace, dreptate sociala si siguranta». Un alt pasaj recunoaste ca «în pofida profundelor diferente teologice, catolicii si evreii împartasesc credinte comune» si «afirmatia ca religiile trebuie sa foloseasca un comportament moral si educatia religioasa – nu razboiul, constrângerea sau presiunea sociala – pentru a exprima propria capacitate de a influenta si de a inspira». Acest lucru este foarte important: fie ca Cel vesnic sa binecuvânteze si sa lumineze colaborarea noastra pentru ca împreuna sa putem primi si realiza tot mai bine planurile sale, care sunt «planuri de pace, nu de nenorocire», pentru «un viitor plin de speranta» (Ier 29,11)”.
În fine, observând ca audienta are loc cu câteva saptamâni înainte de anul nou evreiesc, papa a invocat ”asupra lumii întregi pacea celui Atotputernic” si le-a adresat traditionala urare ebraica: ”Shanah towah” – ”Un an bun!”.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va