Biserica în Europa pluralista

A 45-a Întâlnire a Secretarilor Generali ai Conferintelor episcopale din Europa

Bucuresti, România, 30 iunie – 3 iulie 2017

Care este rolul Bisericii într-o Europa „la plural”? În contextul european actual, marcat de un pluralism social, cultural, politic si economic, Secretarii Generali ai Conferintelor episcopale din Europa vor dezbate la Bucuresti, într-o întâlnire de lucru de patru zile, despre misiunea Bisericii pe continentul european, individualizând provocarile acesteia si împartasind experiente.
Lucrarile vor fi deschise în dupa-amiaza zilei de 30 iunie de catre Secretarul General al Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), Mons. Duarte da Cunha, si de Secretarul General al Conferintei Episcopale Române, Pr. Francisc Ungureanu. În sesiunea de deschidere, vor interveni si Arhiepiscopul mitropolit de Bucuresti, ÎPS Ioan Robu, episcopul greco-catolic de Bucuresti, PS. Mihai Fratila, si Nuntiul Apostolic în România si Republica Moldova, Mons. Miguel Maury Buendía. Va fi un moment de prezentare a Bisericii Catolice din România, în anul în care se împlinesc 10 ani de la cea de A III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu, iar dupa-amiaza va fi dedicata temei întâlnirii Rolul Bisericii, în particular al conferintelor episcopale, într-o Europa pluralista, prezentata de Prof. Daniel Barbu, de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.
În continuarea lucrarilor, aprofundarea temei întâlnirii se va realiza prin momente de schimburi de opinii în plen si în grupuri de lucru, în jurul diferitelor experiente referitoare la modul în care Conferintele episcopale se raporteaza la institutiile politice si civile în respectivele tari.
Apoi, întâlnirea prevede momente de împartasire pe marginea unor chestiuni de actualitate, în particular despre tema pastoratiei familiei si a pastoratiei emigrantilor, despre pregatirea pe care Conferintele episcopale o fac pentru urmatorul Sinod al episcopilor dedicat tinerilor; despre chestiunea ocrotirii copiilor în cadrul Bisericii, despre dialogul cu musulmanii si, în fine, despre dialogul ecumenic.
Sâmbata 1 iulie, seara, Secretarii Generali vor participa la o veghe de rugaciune cu tinerii în Parohia Sf. Fecioara Maria Regina din Bucuresti (Cioplea).
Duminica 2 iulie, dupa celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, prezidata de ÎPS Ioan Robu, Secretarii Generali vor vizita casele pentru copii de la Singureni si Voluntari, o biserica aflata în constructie, destinata comunitatii catolice din sudul capitalei, si Închisoarea Jilava – locul martiriului Fericitului Vladimir Ghika si al altor marturisitori ai credintei. În cursul dupa-amiezii, lucrarile vor continua cu rapoartele de activitate ale CCEE si Comece (Comisia Conferintelor Episcopale din Comunitatea Europeana).
Lucrarile se vor încheia luni 3 iulie. Întâlnirea se desfasoara în cadru privat. La încheierea acesteia se va da publicitatii un comunicat de presa final marti, 4 iulie.