„«Tinut al civilizatiei. Înca din antichitate, cultura aparuta pe malurile Nilului a fost sinonim al civilizatiei: în Egipt s-a înaltat lumina cunoasterii, facând sa încolteasca un patrimoniu cultural inestimabil, alcatuit din întelepciune si inteligenta, din cunostinte matematice si astronomice, din forme minunate de arhitectura si de arta figurativa», a spus papa Francisc la începutul discursului adresat la Conferinta internationala dedicata pacii, la care a intervenit pontiful, în ateneul musulman sunit Al-Azhar, vineri, 28 aprilie, în prima zi a calatoriei apostolice în Egipt.
La elogiului adus civilizatiei egiptene antice s-a adaugat evocarea dorintei de cunoastere si valoarea educatiei, ce au constituit alegeri rodnice de dezvoltare întreprinse de anticii locuitori ai acestui tinut, evidentiind acestea sunt totodata „alegeri necesare pentru viitor, alegeri de pace si în favoarea pacii, caci nu va exista pace fara o educatie adecvata a tinerelor generatii. Si nu va exista o formare adecvata pentru tinerii din zilele noastre daca educatia oferita nu va corespunde naturii omului, felului sau de a fi deschis si nevoii sale de relationare”.
Insistând asupra importantei educatiei în vederea cultivarii unei viziuni deschise în care nu se urmareste predominarea celuilalt, ci se priveste la celalalt ca la o parte integranta din sine, pontiful a evidentiat ca o astfel de întelepciune „cauta neobosit în prezent ocazii de întâlnire si de comuniune, învatând de la trecut ca raul genereaza doar rau, iar violenta conduce doar la violenta, într-o spirala care sfârseste prin a înrobi [persoana umana]”.
«O astfel de întelepciune , refuzând dorinta de potenta, pune în centru demnitatea omului, pretioasa în ochii lui Dumnezeu si o etica demna de om, respingând teama de celalalt si frica de a cunoaste prin intermediul acelor mijloace cu care ne-a înzestrat Creatorul. Tocmai în domeniul dialogului, îndeosebi cel religios, suntem mereu chemati sa mergem împreuna, având convingerea ca viitorul tuturor depinde si de întâlnirea dintre religii si culturi», a spus papa Francisc la Conferinta internationala pentru pace, de la Cairo, amintind în acest sens eforturile Comitetului mixt pentru Dialog dintre Consiliul Pontifical pentru Dialog Interreligios si Comitetul Centrului Al-Azhar pentru Dialog.
În discursul adresat participantilor la Conferinta dedicata pacii, cu desfasurare la Centrul Al-Azhar, pontiful a oferit trei orientari fundamentale care, conjugate în mod corespunzator, pot ajuta dialogul: datoria identitatii, curajul alteritatii si sinceritatea intentiilor.
Papa Francisc: «A educa în spiritul deschiderii respectuoase si al dialogului sincer cu celalalt, recunoscând drepturile si libertatile fundamentale, în special libertatea religioasa, constituie cea mai buna cale pentru edificarea împreuna a viitorului, pentru a fi constructori de civilizatie. Pentru ca unica alternativa la civilizatia întâlnirii este civilizatia ciocnirii. Si pentru a contrasta barbaria acelora care sufla peste ura si incita, este necesara însotirea si cresterea unor generatii care sa raspunda la logica incendiara a raului cu cresterea rabdatoare a binelui: tineri care, asemenea unor copaci bine plantati, sa fie înradacinati în terenul istoriei si, crescând spre Înalt si alaturi de ceilalti sa transforme zilnic aerul poluat al urii în oxigenul fraternitatii.»
În acest context de provocare la nivel de civilizatie, pontiful a reliefat chemarea urgenta si captivanta – adresata crestinilor, musulmanilor si tuturor credinciosilor – de a-si aduce contributia la împlinirea unei reînnoite fraternitati în numele lui Dumnezeu, astfel încât sa rasara o noua civilizatie a pacii si a întâlnirii, prin mijlocirea sfântului Francisc din Assisi care, în urma cu opt secole, a mers în Egipt, întâlnindu-se cu sultanul Malik al Kamil.
În discursul adresat la Centrul Al-Azhar, pontiful a evocat trecutul Egiptului nu doar din perspectiva civilizatiei dar si a aliantelor, vorbind despre «lumina policroma a religiilor care a iluminat acest tinut”, unde „de-a lungul secolelor diferentele religioase au constituit o forma de îmbogatire reciproca în slujba unicei comunitati nationale”.
Papa Francisc: «S-au întâlnit credinte diferite si diverse culturi s-au amestecat fara sa se confunde ci recunoscând importanta de a se alia pentru binele comun. Astfel de aliante sunt azi mai urgente ca oricând. Vorbind despre acestea, as dori sa folosesc ca simbol „Multele Legamântului” care se înalta în acest pamânt. Sinaiul ne aminteste în primul rând ca un legamânt autentic pe pamânt nu poate face abstractie de Cer, ca omenirea nu poate sa-si propuna sa se întâlneasca în pace excluzându-l pe Dumnezeu de la orizont si nici nu poate sa urce pe munte pentru a pune stapânire pe Dumnezeu. »
Sursa: http://ro.radiovaticana.va
„Fara Dumnezeu, imposibila întâlnirea pacifica a omenirii: papa Francisc, la Centrul Al-Azhar”,
