„
Congregatia pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor
Scrisoare circulara adresata Episcopilor
despre pâinea si vinul pentru Euharistie
1. Congregatia pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor, prin mandat al Sfântului Parinte Francisc, se adreseaza episcopilor diecezani (si celor echivalati lor conform dreptului) pentru a le aminti ca lor le revine, înainte de toate, sa se îngrijeasca în mod demn de ceea ce este nevoie pentru celebrarea Cinei Domnului (cf. Lc 22,8.13). Episcopului, primul împartitor al tainelor lui Dumnezeu, moderator, promotor si pazitor al vietii liturgice în Biserica încredintata lui (cf. CICcan. 835 § 1), îi revine sa vegheze asupra calitatii pâinii si vinului destinate Euharistiei si, apoi, asupra celor care le pregatesc. Cu scopul de a fi de ajutor, se amintesc dispozitiile existente si se sugereaza câteva indicatii practice.
2. În timp ce pâna acum, în general, au fost câteva comunitati calugaresti care s-au îngrijit de confectionarea pâinii si vinului pentru celebrarea Euharistiei, astazi acestea se vând si în supermagazine, în alte magazine si prin internet. Pentru a nu lasa îndoieli cu privire la validitatea materiei euharistice, acest Dicaster le sugereaza Ordinariilor sa dea indicatii în acest sens, de exemplu garantând materia euharistica prin certificate corespunzatoare.
Ordinariul este tinut sa le aminteasca preotilor, îndeosebi parohilor si rectorilor bisericilor, de responsabilitatea lor în a-l verifica pe cel care se îngrijeste de pâinea si vinul pentru celebrarea si conformitatea materiei.
În afara de asta, revine Ordinariului sa-i informeze si sa-i cheme la respectarea absoluta a normelor pe producatorii de vin si de pâine pentru Euharistie.
3. Normele cu privire la materia euharistica, indicate în can. 924 din CIC si la numerele 319-323 din Institutio generalis Missalis Romani, au fost deja explicate în Instructiunea Redemptionis Sacramentum a acestei Congregatii (25 martie 2004):
a) „Pâinea folosita în celebrarea sfintei Jertfe euharistice trebuie sa fie azima, exclusiv din grâu si pregatita recent, în asa fel încât sa nu fie niciun risc de stricare. Asadar rezulta ca aceea pregatita cu alta materie, chiar daca cereala, sau aceea cu care a fost amestecata materie diferita de grâu, în asa cantitate încât nu poate fi numita, dupa estimarea obisnuita, pâine de grâu, nu constituie materie valida pentru celebrarea jertfei si a sacramentului euharistic. Este un abuz grav a introduce în confectionarea pâinii Euharistiei alte substante, precum fructe, zahar sau miere. Se întelege de la sine ca ostiile trebuie confectionate de persoane care nu numai sa se remarce prin onestitate, ci sa fie si experte în pregatirea lor si înzestrate cu instrumente adecvate” (nr. 48).
b) „Vinul folosit în celebrarea sfintei Jertfe euharistice trebuie sa fie natural, din rodul vitei de vie, genuin, nealterat, neamestecat cu substante straine. […] Cu grija cea mai mare sa se vegheze ca vinul destinat pentru Euharistie sa fie pastrat în stare perfecta si sa nu devina otet. Este absolut interzis a folosi vin, cu privire la autenticitatea si provenienta caruia exista îndoiala: de fapt, Biserica cere certitudine cu privire la conditiile necesare pentru validitatea sacramentelor. Apoi, sa nu se admita niciun pretext în favoarea altor bauturi de orice gen, care nu constituie materie valida” (nr. 50).
4. Congregatia pentru Doctrina Credintei, în Scrisoarea circulara adresata presedintilor Conferintelor Episcopale cu privire la folosirea pâinii cu putina cantitate de gluten si a mustului ca materie euharistica (24 iulie 2003, Prot. nr. 89/78 – 17948), a facut cunoscute normele referitoare la persoanele care, din motive diferite si grave, nu pot lua pâine confectionata normal sau vin fermentat normal:
a) „Ostiile complet lipsite de gluten sunt materie invalida pentru Euharistie. Sunt materie valida ostiile partial lipsite de gluten si de asa natura încât în ele sa fie prezenta o cantitate de gluten suficienta pentru a obtine panificarea fara adaugire de substante straine si fara a recurge la proceduri capabile sa denatureze pâinea” (A. 1-2).
b) „Mustul, adica sucul de struguri, fie proaspat fie conservat suspendându-i fermentarea prin proceduri care sa nu-i altereze natura (de exemplu congelarea), este materie valida pentru Euharistie” (A. 3).
c) „Ordinarii sunt competenti sa acorde permisiunea de a folosi pâine cu nivel scazut de gluten sau must ca materie a Euharistiei în favoarea unui singur credincios sau a unui preot. Permisiunea poate sa fie acordata în mod obisnuit, atât timp cât dureaza situatia care i-a motivat acordarea” (C. 1).
5. În afara de asta, aceeasi Congregatie a decis ca materia euharistica confectionata cu organisme modificate genetic poate sa fie considerata materie valida (cf. Scrisoare adresata prefectului Congregatiei pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor, 9 decembrie 2013, Prot. nr. 89/78 – 44897).
6. Cei care confectioneaza pâinea si produc vinul pentru celebrare trebuie sa aiba constiinta ca lucrarea lor este orientata spre Jertfa Euharistica si asta le cere onestitate, responsabilitate si competenta.
7. Cu scopul de a respecta normele generale, Ordinariii pot în mod util sa se puna de acord la nivel de Conferinta Episcopala, dând indicatii concrete. Data fiind complexitatea de situatii si circumstante, cum ar fi disparitia respectului fata de domeniul sacrului, se simte necesitatea practica de a exista, prin mandatul autoritatii competente, persoane care sa garanteze efectiv autenticitatea materiei euharistice din partea producatorilor precum si distribuirea si vânzarea sa corespunzatoare.
De exemplu, se sugereaza ca o Conferinta Episcopala sa poata da mandat uneia sau mai multor Congregatii calugaresti sau altei entitati în masura, de a face verificarile necesare cu privire la producerea, pastrarea si vânzarea pâinii si vinului pentru Euharistie într-o anumita tara si în alte tari în care sunt exportate. Se recomanda si ca pâinea si vinul destinate Euharistiei sa aiba un tratament corespunzator în locurile de vânzare.
Autor: Cardinalul Robert Sarah
Traducator: pr. Mihai Patrascu