„Cardinalul Joachim Meisner, Arhiepiscop emerit de Koln, Germania, a trecut la Domnul miercuri dimineata, la vârsta de 83 de ani. Conform unui comunicat al Arhidiecezei de Koln, Cardinalul a decedat pe 5 iulie, în timpul vacantei petrecute în Bad Füssing, Germania. Prelatul a locuit în ultima vreme în Koln. A fost Arhiepiscop de Koln între 1989 si 2014, retragându-se cu permisiunea Papei Francisc în februarie 2014, la vârsta de 80 de ani, anul în care a pierdut dreptul de vot într-un eventual Conclav.
Cardinalul Meisner, alaturi de Cardinalii Carlo Caffarra, Walter Brandmüller si Raymond Leo Burke, au trimis Pontifului pe 19 septembrie 2016 patru „dubia”, adica dubii/îndoieli, privind interpretarea exortatiei „Amoris laetitia”. Prelatul emerit de Koln a fost pe pozitii contrare majoritatii Episcopilor germani pe tema primirii la Împartasanie a divortatilor recasatoriti. Episcopii germani sunt cunoscuti a fi printre cei care citesc mai liberal prevederile din capitolul 8 al exortatiei apostolice post-sinodale. Prelatii care au depus „dubia” nu au primit nici un raspuns oficial de la Sfântul Parinte, nici nu au fost primiti în audienta dupa cum au cerut.
Papa Francisc a trimis astazi o telegrama Cardinalului Rainer Woelki, Arhiepiscop de Koln, apropiatului sau, Cardinalul Rainer Woelki, precum si credinciosilor Arhidiecezei. „Cu profunda emotie am aflat vestea ca brusc si neasteptat Cardinalul Joachim Meisner a fost chemat de pe acest pamânt la Dumnezeul milostivirii”, se citeste în telegrama. „Cu credinta profunda si cu iubire sincera pentru Biserica, prelatul s-a dedicat raspândirii Vestii Bune. Cristos, Domnul nostru, sa îl rasplateasca pentru dedicarea fidela si curajoasa în numele oamenilor din rasarit si din apus, si sa îl faca participant la comuniunea sfintilor din ceruri.” Telegrama se încheie cu binecuvântarea Papei asupra „celor care îsi amintesc de pastorul decedat”.
Nascut în Breslau, Germania, pe 25 decembrie 1933, Meisner a fost hirotonit preot pentru Dieceza de Erfurt-Meiningen în 1962. Mai apoi a studiat la Universitatea Pontificala Gregoriana din Roma, primind doctoratul în teologie în 1969. A fost numit Episcop auxiliar al Administratiei Apostolice pentru Erfurt-Meiningen în 1975, fiind ulterior ales ca delegat la a IV-a adunare generala ordinara a Sinodului Episcopilor, din Vatican, din 1977, unde si-a consolidat prietenia cu pe atunci Cardinalul Karol Wojtyla. Acesta a devenit dupa un an Papa Ioan Paul al II-lea, numindu-l pe Meisner Episcop de Berlin în 1980 si creându-l Cardinal în 1983. În 1988, Cardinalul Meisner a fost numit Arhiepiscop de Koln, functie detinuta pâna la retragerea sa, pe 28 februarie 2014.
A participat la Conclavurile din 2005 si 2013, care l-au ales pe Papa Benedict al XVI-lea si pe Papa Francisc. A avut legaturi strânse cu Pontiful polonez si cu cel german.

Sursa: http://www.catholica.ro