„Duminica, 22 mai, a avut loc sfintirea bisericii din Valea lui Mihai. Lucrarea a fost împlinita prin ungerea cu mir de catre P.S. Virgil Bercea, alaturi de un sobor de 18 preoti si ipodiaconi, dintre care îi amintim pe: arhimandritul Cornel Dârle, vicarul foraneu al Satmarului – Radu Filip, protopopul Ierului – Duma Alexandru, ipodiaconul prof. Fischer Eduard.
La orele 10, Preasfintia sa a fost întâmpinat în fata parohiei de soborul de preoti si un grup de copii îmbracati în straie populare. În glasul clopotelor si a cântarilor corului Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Apostol Andrei” din Carei, condus de dirijorul Constantin Cociorva, clericii s-au deplasat în procesiune spre noua biserica. A urmat sfintirea sfântului lacas si consacrarea altarului cu asezerea hrisovului si a moastelor Sf. Wenceslaus. Biserica poarta doua hramuri: Nasterea Maicii Domnului si Sfântul Anton de Padova.
La ceremonia liturgica au participat peste 600 de credinciosi, biserica dovedindu-se a fi neîncapatoare. Între credinciosii greco-catolici prezenti la eveniment s-au aflat pelerini din localitatile învecinate, dar si mai de departe: Carei, Oradea, Odoreu. Prezenta acestora si a crestinilor de alta confesiune din localitate ne descopera pretuirea si dragostea fata de viata activa a comunitatii gazda. Printre participanti au fost prezenti si reprezentanti ai Statului si autoritatilor locale: deputatul Adrian Merca si primarul Kovacs Zoltan.
În timpul cuminecarii a peste 100 de credinciosi au cântat si copiii din Parohie si de la gradinita, sub grija educatoarei Rebeles Carmen.
Constructia bisericii, proiectate de arhitectul Dan Costa, a început din octombrie 2004 si s-a finalizat în pragul sfintirii ei. Aceasta s-a înaltat cu sprijinul P.S. Virgil Bercea si ai binefacatarilor: concernul Ara Shoes România (prin bunavointa directorului Pavel Adrian), Statul Român, Primaria Valea lui Mihai, Consiliul Judetean Bihor, Asociatia Catolica Renovabis, Dieceza Rottenburg-Stuttgart, Fundatia Kirche in Not, Koch Foundation, Missio Wien, Raskob Foundation, Conferinta Episcopala din America, parohiile din Penesylek, Fulop si Nyiradony, proprii enoriasi si cei ale celorlalte culte din localitate.
Biserica prezinta câteva elemente estetice proprii care consacra unicitatea ei: iconostasul si vitraliul. Vitraliul, aflat în fatada bisericii, care o reprezinta pe Nascatorea de Dumnezeu cu Prucul Isus, alaturi cu doi arhangheli, este opera artistului inginer Octavian Dordea. Iconostasul bisericii este opera artistica a domnului pictor Iosif Chezan din Oradea, pe baza conceptului teologic al parintelui paroh Zorel Zima. Au contribuit la acest iconostas mai multi binefacatori, dintre care îi amintim pe: P.S. Virgil Bercea (icoanele împaratesti); notar Bara Eugenia Livia, (Cina cea de Taina); Savu Ovidiu si Timea (Usile împaratesti) si alti binefacatori. Tabernacolul si piesele din lemn au fost executate de Medve Barna. Calea Crucii este pictata pe sticla de Kovacs Eva.
Parohul Zorel Zima, cel care a pus temeliile si a finalizat constructia, a fost distins cu „Crucea pectorala” „ca însemn al pretuirii activitatii spiritual-misionare si al devotamentului fata de Biserica” (extras din decretul conferirii crucii).
Dupa savârsirea Sfintei Liturghii, toti pelerinii s-au bucurat de ospitalitatea credinciosilor greco-catolici din Valea lui Mihai, fiind serviti cu sarmale si cozonac, în curtea Primariei.
La înconjurarea altarului s-a oferit si un suvenir, având textul urmator imprimat pe spate:
Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica Valea lui Mihai poarta hramul „Nasterea Maicii Domnului” si „Sfântul Anton de Padova”. S-a înaltat cu sprijinul deosebit al P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea, si cu aportul binefacatorilor internationali si locali, în timpul pastoririi parintelui Gheorghe-Zorel Zima. S-a sfintit azi, 22 mai 2011.
În localitatea Valea lui Mihai, atestata din 1270, Biserica Greco-Catolica este prezenta pastorind întâi singura crestinii români: de la sfârsitul sec. XVIII, apoi, smulsa dintre fii ei sufletesti prin oprimarea ei în 1948 (local – prin arestarea parohului Salagean Gh.), si reîntoarsa ca mama din 1997. Aportul ei la emanciparea spiritual-culturala a comunitatii române s-a relevat prin instituirea scolii confesionale din 1903. În sala parohiei, ca Mama, ea se preocupa de copiii de azi – adultii de mâine.
„Prin celebrarea liturgica zilnica si activitatile pastorale îl oferim pe Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel care este izvorul vietii si fericirii noastre. Nu va fie frica, deschideti portile inimii voastre lui Hristos, deschideti portile Bisericii si ramâneti în iubire cu El.” (pr. Zorel).
Binecuvântati sa fie toti binefacatorii nostri!