„În anul scolar 2016-2017, sub egida Ministerului Educatiei Nationale, cu girul Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, s-a desfasurat initiativa educativa intitulata Proiect +. Valori si spiritualitate crestina, cuprinsa în Calendarul activitatilor educative interregionale, la pozitia 26. Activitatile din proiect au fost coordonate de catre dl prof. Adrian Podar, împreuna cu o echipa de 20 de cadre didactice ale Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea.
Unul din partenerii cheie a fost Episcopia Greco-Catolica de Oradea, care a sustinut financiar întregul demers propus.
Proiectul s-a derulat din luna februarie 2017 pâna în luna iunie a aceluiasi an, când elevii participanti, în numar de peste 200 au primit diplome si premii în bani pentru lucrarile propuse. Au fost premiati 28 de elevi la cele doua sectiuni: arta plastica si grafica si, a doua, eseistica. Alaturi de elevi, au fost recompensate si cadrele didactice coordonatoare. Premiantii sunt din urmatoarele institutii scolare: Liceul Teologic Sf. Vasile cel Mare din Blaj, Liceul Greco-Catolic Inochentie Micu din Cluj-Napoca si din scoala gazda.
„Prin acest proiect, promovam axiologia si spiritualitatea crestina în rândul elevilor formati în institutiile greco-catolice românesti. Acestea sunt reprezentate în lucrari creative, în care se vor regasi si noile tehnologii”, spune initiatorul initiativei.
„Elevii au acceptat invitatia de a participa la concurs cu mare bucurie, precizeaza prof. Alina Broizan, cadru didactic evaluator al scolii propunatoare. În lucrarile lor se reflecta bogatia spirituala, simbolurile si conceptele crestine, argumentate de diferitele tehnici si procedee artistice: grafica, pictura, grafica pe calculator”.
„Lucrarile, multe la numar, începând cu cele din step by step, gimnaziu si liceu, au surprins prin imaginatie, creativitate, redarea trasaturilor sfintilor, a mesajului si valorilor crestine si ne-au condus într-o lume a adevaratei spiritualitatii, a culorilor si contrastelor, Caii adevarate, spre care toti trebuie sa convergem”, a mai precizat profesorul amintit.
În cadrul proiectului, s-a realizat o pagina special destinata initiativei educative pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de socializare. Aceasta se intituleaza Cred, Doamne, si marturisesc!, purtând astfel numele concursului cuprins în proiect. A fost realizata de catre prof. de informatica oradean Ioana Ciupleu. Pe site s-au putut vota lucrarile preferate, care, în final, au primit premiile de popularitate.
Initiativa s-a bucurat de sustinerea domnilor si doamnelor directori din scolile participante, si ne propunem ca, începând cu anul urmator, sa cooptam un numar si mai consistent de elevi în cadrul proiectului.
„Iubirea, comportamentul, vorbirea si faptele sunt obiectivele vizate atunci când ne gândim la valorile si spiritualitatea crestina si acestea sunt realitatile surprinse de-a lungul derularii proiectului”, precizeaza pr. prof Alexandru Dragos, evaluator în cadrul proiectului.
Acum, la încheierea primei editii a proiectului, dorim sa adresam multumiri tuturor cadrelor didactice implicate, elevilor participanti si sustinatorilor. Tuturor, vacanta placuta!

prof. Alina Broizan si