„În Duminica Sfintelor Rusalii, a Pogorârii Sfântului Spirit la 4 iunie 2017, Catedrala greco-catolica din Lugoj si-a sarbatorit hramul. Înca de sâmbata seara, programul de praznic a început cu Vecernia cântata de Surorile Baziliene. Invitat la aceasta sarbatoare a fost P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea care a venit însotit de un grup de 28 de teologi ai Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore si Ioan”, de pr. Anton Cioba, rectorul seminarului, si pr. Cristian Sabau, parintele spiritual al Seminarului oradean.
În ziua sarbatorii, la orele 10.30, a început Sfânta Liturghie arhiereasca. Alaturi de P.S. Alexandru si P.S. Virgil, au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, vicarul general al eparhiei de Lugoj, pr. Teodor Baba, Consilier eparhial si protopop de Lugoj, p.on. pr. Ioan Pop, parohul catedralei, pr. rector Anton Cioba, pr. Cristian Sabau si pr. Narcis Ardelean, paroh la Sanovita.
Raspunsurile au fost date de corul catedralei „Reînvierea”, dirijat de D-na prof. Olimpia Dragan si de grupul de teologi, dirijat de teol. Viorel Badiceanu.
Predica sarbatorii a fost tinuta de P.S. Virgil Bercea. Prea Sfintia Sa a amintit de doi episcopi ai Bisericii Române Unite, morti în faima de martir, care au condus eparhia de Lugoj, înainte de anul 1948, si care au slujit atâtia ani în frumoasa catedrala: P.S. Valeriu Traian Frentiu si P.S. Ioan Balan. „Cu mare emotie” a spus P.S. Virgil, „ma gândesc, când celebram sfânta Liturghie, la Î.P.S. Ioan Ploscaru, pe care l-am cunoscut timp de multi ani si care a fost închis în închisorile regimului comunist pentru „marea vina” de a nu renunta la credinta”.
În continuare P.S. Virgil a vorbit despre sarbatoarea Rusaliilor. „În momentul Rusaliilor” a spus Prea Sfintia Sa „când se coboara Spiritul Sfânt peste Apostoli si Sfânta Fecioara Maria, se naste Biserica: noul popor ales al Domnului, care este Biserica tuturor popoarelor, care – Biserica – îmbratiseaza lumea întreaga. Depaseste orice frontiera de rasa, de clasa, de cultura sau de natiune”.
P.S. Alexandru a multumit Prea Sfintitului Virgil, a felicitat cele doua coruri care au dat raspunsurile la sfânta Liturghie, a multumit celor care au pregatit catedrala pentru hram: pr. paroh, Ioan Pop Consilierilor de la catedrala, Surorilor Baziliene si credinciosilor care au contribuit la frumusetea sarbatorii.
Dupa Sfânta Liturghie s-a pornit în procesiune înconjurându-se Catedrala apoi a urmat sfintirea spicelor de grâu si a ofrandelor aduse cu ocazia acestui praznic, care au fost frumos pregatite si aduse pe mesele asezate pe platoul din fata catedralei. Fiecare credincios a primit câte un colac cu aceasta ocazie si spice de grâu.
Grupul de la Oradea, a vizitat în aceasta zi, sanctuarul „Maica Domnului, aparatoarea noastra” de la Scaius si manastirea „Preasfânta Treime” de la Giroc, unde au participat la Rânduiala Vecerniei cu plecarea genunchilor.