„Episcopia greco-catolica de Oradea îl comemoreaza pe episcopul Vasile Hossu, de la a carui moarte se împlinesc, pe 8 iunie, 20 de ani, printr-o liturghie arhiereasca si un parastas, oficiate joi seara în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, unde i se afla osemintele.

„A fost un om cu adevarat bun, sfânt si întelept. Bun pentru ca avea o bunatate nativa si reusea sa o transmita prin toata fiinta dânsului; sfânt, pentru ca a încercat toata viata sa traiasca dupa preceptele Evangheliei, chiar daca a suferit în puscarie si dupa aceea a fost hartuit, a ramas cu seninatate sufleteasca si, în acelasi timp, cu buna dispozitie sufleteasca. Acestea sunt coordonate pentru sfintenie. Era si un om întelept, pentru ca preasfintitul nu s-a certat niciodata cu nimeni. Oricât ar fi încercat cineva, el nu s-a certat niciodata. Ne-a lasat ca mostenire, pentru eparhia noastra, exemplul sau de a-i calca pe urme si a ne îndrepta catre Împaratie,” a declarat, pentru AGERPRES, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, despre predecesorul sau.

Dupa sapte ani de episcopat în Oradea, la 8 iunie 1997, Vasile Hossu a decedat la vârsta de 78 de ani. A fost înmormântat în curtea Bisericii Manastirii Franciscane „Maica Domnului”, reprezentantii Episcopiei Ortodoxe nefiind de acord, la momentul respectiv, cu înhumarea în cripta Catedralei Sf. Nicolae, retrocedata ulterior greco-catolicilor.

La 13 mai 2007, cu prilejul aniversarii a 230 de ani de la înfiintarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (1777), osemintele sale au fost exhumate si asezate în cavoul episcopilor de sub altarul Catedralei Sf. Nicolae.

Nascut în Carei, Vasile Hossu ajunge cu parintii în Oradea, pe când era elev în clasa a doua, iar primii ani ai vieti petrecuti într-unul din cartierele orasului, printre copii de diferite etnii, l-a ajutat ca, în viitor, sa fie întelegator fata de toti cei din jurul sau, conform site-ului Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

A urmat studiile secundare la prestigiosul Liceu „Emanuil Gojdu”. Dupa bacalaureatul în 1939, se înscrie la Scoala de Aviatie de la Bucuresti, însa dezamagit de figurile triste ale unor ofiteri polonezi care se refugiasera în România datorita razboiului, cât si datorita mamei sale, renunta la Scoala de Aviatie si se înscrie la Academia de Teologie Româna Unita din Oradea.

Parintele franciscan Ioan Gârleanu, ce i-a fost îndrumator spiritual, si episcopul Ioan Suciu l-au calauzit sa aprofundeze chemarea spre preotie. În 1945 este hirotonit preot celib, dupa care îsi completeaza studiile în filologie, obtinând diploma de profesor de limba româna, în 1956.

Ocupa diferite functii administrative, în Oradea, Simleul Silvaniei, Vadu Crisului. Evenimentele tumultoase ale anului 1948 l-au gasit pe preotul Vasile Hossu în parohia Vadu Crisului. Refuza sa semneze trecerea la ortodoxie, îndemnându-si credinciosii sa-si pastreze cu tarie credinta, mentioneaza sursa citata.

Dupa interzicerea Bisericii Greco-Catolice si arestarea episcopilor, a reusit sa se încadreze ca profesor suplinitor într-un sat din judetul Cluj (Valea Draganului – Tranis). A reluat legatura cu preotii greco-catolici nearestati si cu noul episcop, Iuliu Hirtea. Pentru activitatea sa clandestina a fost arestat în 1952 si apoi anchetat timp de 6 luni în beciurile Securitatii din Oradea. Este condamnat, împreuna cu cei din „Lotul Hirtea”, pentru spionaj si nedenuntarea activitatii clandestine a noului episcop oradean. Dupa doi ani de închisoare, este eliberat si a revenit ca profesor în mica localitate Tranis.

În 1988, dupa pensionare este chemat la Oradea, unde a desfasurat, în parohia romano-catolica Sfânta Maria, o activitate pastorala, cu deosebire catehetica, clandestina, insistând cu predilectie la educarea si formarea crestina a tineretului.

Urmare a vietii sale exemplare, canonicul Coriolan Tamâian, care detinea puterea ordinara de jurisdictie în eparhia Oradiei din 1978, dupa moartea episcopului Iuliu Hirtea, l-a desemnat pe preotul profesor Vasile Hossu, succesor al sau, devenind astfel, dupa moartea lui Coriolan Tamâian, în 1989, Ordinarius diecezan..

La 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Vasile Hossu, episcop titular al Eparhiei de Oradea, iar la 27 mai, într-un cadru festiv, care a avut loc la Baia Mare, a fost consacrat episcop, prin punerea mâinilor mitropolitului dr. Alexandru Todea asistat de delegatul Sfântului Scaun.

Sub îndrumarea sa se pun bazele si se redeschid institutiile de învatamânt desfiintate în 1948 si reînfiinteaza parohii în judetele Bihor, Salaj si Satu Mare, pentru care, în timpul vietii sale, a hirotonit peste 50 de preoti, a demarat construirea unor importante lacase de cult, dar si a contribuit si la cresterea numarului de asociatii ale tinerilor.

Sursa: AGERPRES